Sualtı sporlarının bölge için alternatif turizmin önemli bir kolu olduğuna işaret eden Dernek Başkanı Muhammed Alnıaçık, Kemer'de her yıl yaklaşık kırk bin kişinin dalış yaparak, bölgenin sualtı zenginliklerini tanıma fırsatı bulduğunu belirtti.
En önemli dalış merkezlerinden biri olan Paris 2 batığının, zaman içerisinde çok hızlı yıprandığını ve aşırı kirlendiğini anlatan Alnıaçık, yıpranmanın en büyük sebeplerinden birisinin, bilinçsiz insanlar tarafından tarihi batığın burun kısmına sarılan zincirler olduğunu kaydetti. Dalış yapmak isteyen teknelerin bu zincirlere bağlanarak her dalgada tarihi batığa zarar verdiğine dikkati çeken Alnıaçık, "Kemer merkezli dalış noktalarında gözlemlemiş olduğumuz diğer sorunlarda benzer olup, dalış merkezlerinde bağlama tonozlarının olmayışıdır" dedi.
Her teknenin kendi çapasını atarak dalış merkezine yanaştığını kaydeden Alnıaçık, bu durumun önceden dalışa başlayan dalgıçlar için tehlike oluşturduğunu, doğal ortamı bozduğunu söyledi. Tarihi Paris 2 batığına, Fener sığlığına, döküntü dalış bölgesine, Kiriş koyu dalış bölgesine ve Kiriş pati batığına tonozların gömülmesi gerektiğini anlatan Alnıaçık, "Bunun için Kemer Liman Başkanlığı'ndan gerekli izinleri alarak çalışmalara başladık" dedi. Paris 2 batığındaki zincirlerin fotoğraflarını çeken dernek üyeleri, batıktaki yıpranmaları da gözler önüne serdi.
Saffet YENİGÜN/KEMER (DHA)