Memleketi Kayseri'de 5 ay kadar önce, aşırı halsizlik ve morarma belirtileri üzerine hastaneye götürülen minik Suzan'a, kronik böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. Bir süre ilaçla tedavi edilen Suzan'a yapılan testlerde, iki böbreğinin de tamamen iflas ettiği belirlendi. Doktorlar, Suzan'ın hemen diyalize başlaması ya da böbrek nakli olması gerektiğini, aksi halde hayati riski bulunduğunu söyledi.
Anne Döndü Gökdemir, diyalize girmeden önce kızının sağlığına kavuşması için gönüllü verici olacağını bildirdi. Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Organ Nakli Merkezi'nde yapılan tetkikler sonucunda Döndü Gökdemir'in böbreğinin kızına uyması, tüm aileyi sevince boğdu.
OPERASYON 4 SAAT SÜRDÜ
Nakil operasyonu, AÜ Tıp Fakültesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan başkanlığında bugün gerçekleştirildi. Anne Döndü Gökdemir'den alınan böbrek, 4 saat süren operasyon ile kızına nakledildi.
Operasyonun başarılı geçtiğini aktaran Doç. Dr. Dinçkan, çocukta viral enfeksiyon olması nedeniyle naklin bir süre ertelendiğini, tedavinin ardından anne ile kızının ameliyata alındığını kaydetti. Doç. Dr. Dinçkan, kronik böbrek yetmezliğinin erken teşhisinin önemine dikkati çekerek, şöyle dedi:
"Bu hastalıkta teşhis ne kadar erken konulur ve tedavi ne kadar kısa sürede yapılırsa o kadar iyi. Böbrek naklini gerçekleştiren cerrahlar, uygun böbrek olduğu takdirde hastalarımızı diyalizden kurtarmaya devam edecek. Bunun için canlı vericiden daha çok, kadavra bilincinin yaygınlaşmasını sağlamalıyız. Türkiye'de kadavra sıkıntısı yaşanıyor."
Erol AKKIR/ANTALYA, (DHA)