Belediye Meclisi, Demokrat Partili meclis üyesi Kadir Özkan'ın talebiyle olağanüstü toplanarak, 3 ili kapsayan planı masaya yatırdı.
Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın'ın başkanlığında yapılan toplantıya meclis üyelerinin yanı sıra oda temsilcileri ve Isparta'nın Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Metin Çelik ve Meclis Başkanı Osman Şahlan, Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkan Vekili Ahmet Tural, Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İlker Yavuz, BAKA yetkilileri, bazı İl Genel Meclisi üyeleri ve diğer ilgililer katıldı.
Demokrat Partili meclis üyesi ve ilgili komisyonun üyesi mimar Kadir Özkan, üç ili kapsayan 100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planının 7 Kasım'a kadar askıda kalacağını, itiraz için 14 gün kaldığını anımsattı. Planda Isparta'ya Kara Havacılık Okulu yapılmasının dikkate alınmadığına işaret eden Özkan, plandaki sıkıntıları şöyle anlattı:
"Deregümü bölgesindeki araziler, Isparta'nın gelecekte şehirleşme açısından genişleyebileceği alanlar olarak işlenmelidir. İstanbul yolunun sağ ve solundaki alanların büyük bölümü yeşil alan olarak gösterilmiştir. Bozanönü yolunun bulunduğu alan şehrin depo alanı olarak gösterilmiştir. Eğirdir-Konya yolunun çevresindeki alanlar depo olarak gösterilmiştir. Buraların ticari alana çevrilmesi gerekmektedir. Şehrin alt tarafı Yazısöğüt köyünün bulunduğu yere kadar askeri alan olarak görülmektedir. Oysa orası da konut alanı olarak gösterilmelidir. Antalya yolunun bulunduğu bölge tarım alanı olarak işlenmiştir. Oysa orada şimdi bile onlarca ticari alan vardır. O bölgenin de ticari alan olarak işlenmesi gerekmektedir."
'FİRMA BÖLGEYİ BİLMİYOR'
İl Genel Meclisi Üyesi Fevzi Özdemir de bu planın 2011'de onaylandığını, Ankaralı bir firma tarafından yapıldığını anımsattı. Planın önce Isparta-Konya planı olduğunu, itiraz edildiğini ve Danıştay'ın bu itirazı uygun bulup planı Isparta-Antalya-Burdur olarak düzelttiğini anlattı. Özdemir, "Planı yapan firma bölgeyi bilmediği için mevcut projeden dışarı çıkamıyor ve yapılacak değişikliklerin de bu proje üzerinde olmasını istiyor" diye konuştu.
BURDUR TARTIŞMASI
Belediye Meclis Üyesi Uğur Bestelci ise plan yapılırken Burdur'dan plana müdahale edilerek nüfusunun fazla gösterilmesiyle adeta Isparta ile eşit hale getirildiğini belirterek, "Bu nasıl iş anlamak mümkün değil" dedi. Diğer meclis üyesi Nuri Selçuk da konuşmasında, devletin Isparta ile ilgili bir öngörüsü olması gerektiğini dile getirdi. Selçuk, "Bu konuda da devletin ilgili kurum ve kuruluşları, yani il müdürlükleri gereken bilgiyi aktarmalıdır. Eğer bu olmuyorsa zaten il müdürlüklerini kapatın gitsin. Isparta'yı biz idare edelim. Biz Isparta'nın gelişmesini ve gelişimi için de önünün açılmasını istiyoruz. Bu şehrin sahibi yok mu" sözleriyle görüşünü aktardı.
ITSO Başkan Yardımcısı Çelik, plandaki eksikliklerin acilen giderilmesi gerektiğine işaret etti. Çelik "Planda Isparta Burdur'un üç katı büyüklükte olmasına rağmen, Burdur'a 2'nci OSB öngörülüyor da Isparta'ya neden öngörülmüyor. Bu anlaşılır gibi değil" açıklamasında bulundu. Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkan Vekili Tural da 3'üncü çevre yolunun mutlaka değiştirilmesi gerektiğini belirterek, Gül Küçük Sanayi Bölgesi'nin arka tarafındaki alanın Mobilyacılar Sitesi olarak plana işlenmesini talep etti.
Başkan Günaydın da yaptığı konuşmada, bu konu için iki komisyonu birleştirdiklerini, komisyonun gece gündüz çalıştığını söyledi.
Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA)