Kısa süre sonra hayata geçecek proje kapsamında kesimhanelerdeki hayvan girişleri ve kesimler kameralarla denetlenecek. Kesimhanelere kurulacak kameralar, internet bağlantısıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nde oluşturulacak izleme merkezine 24 saat görüntü sağlayacak. Harekete duyarlı kameralarla, kaçak kesimlerin önüne geçilecek.
KONTROL, GÜVENİ ARTIRIR
Proje hakkında bilgi veren İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Arap, et sektöründe markalaşma yolunda ilerleyen Afyon'un bu projeyle yerini sağlamlaştıracağını belirtti. Afyon'nun et sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu kaydeden Arap, "Sucuk üretiminde istenilen seviyedeyiz. İşletmelerin de yönetmelikle istenilen seviyeye çıkarıldığını düşünüyorum. Kesim süreci de denetlenebilir hale geldiğinde sektörde çok önemli bir değişim sürecini atlatmış olacağız" dedi.
TÜM KESİMHANELERE KURULACAK
Afyon'da 24 kesimhane bulunduğunu hatırlatan Arap, uygulamanın tüm belediye ve özel kesimhanelerde de gerçekleştirileceğini söyledi. Kesimhanelerin izleme merkezinden 24 saat izleneceğini aktaran Arap, "Teknik altyapıyı oluşturmak için kesimhane sahiplerinden oluşturulan komisyon firmalarla görüştü. İnternet altyapısı ya da uydu sistemiyle sağlayacak bir sistem tasarlıyoruz. Kesimhanenin büyüklüğüne göre 2,3,5 kamera takılacak. Tüm hayvan girişleri ve kesimler takip edilecek" diye konuştu.
Sistemin sadece kesimhanenin giriş, çıkış ve kesim bölümlerine takılacağını anlatan Arap, kaliteli ve şeffaf üretimi benimseyen firmaların denetime soğuk bakmayacağına işaret etti. Arap, kaçak et kesiminin önüne geçmek için gayret ettiklerini aktaran Arap, hastalıklı, tüketimine izin verilmeyecek hayvanların kesimini engellemeyi hedeflediklerini söyledi. Kesimhanelerde 12 veteriner görevlendirdiklerini, bu uygulamanın da Türkiye'de ilk olduğunu kaydeden Arap, kamera sitemiyle veterinerlerin olmadığı saatlerde de kontrol yapılacağını söyledi.
Murat ARISOY/AFYONKARAHİSAR, (DHA)