ANTALYA'da yeni anayasaya ilişkin Alevilerin sorunları ve taleplerinin ele alındığı panelden çıkan ortak görüş, 'Mevcut parlamentodan Alevilerin beklediği anayasa çıkmaz' oldu.
Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Alevi dernekleri tarafından 'Yeni Anayasa Beklerken Alevilerin Sorunları ve Talepleri' konulu panel düzenlendi. Antalya Kültür Merkezi'nde (AKM) düzenlenen panele, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir ve Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri eski Genel Başkanı Kazım Genç konuşmacı olarak katıldı.
Semah gösterileriyle başlayan panelde ilk konuşmayı Doğan Demir yaptı. Türkiye'de ne kadar yeni anayasa yapılırsa yapılsın uygulayıcıların bakış açısı nedeniyle sonuç almanın imkansız olduğunu söyleyen Doğan Demir, Alevilerin inanç özgürlüklerinin olmadığı bir ülkede eşit yurttaşlıktan, dinden, dilden ve ırktan söz etmenin mümkün olmadığını öne sürdü.
ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇ ÇOK ÖNEMLİ
Yeni anayasayı uygulama noktasında herkese eşit bakılmazsa sonuç da alınamayacağını belirten Demir, yeni anayasanın ülkede çok şey değiştireceğine inanmadıklarını anlattı. Gezi olaylarında ölenlerin tamamının Alevi olduğunu kaydeden Doğan Demir, “Anayasayı beklerken Alevileri neyin beklediğini görün. Yeni anayasada Alevilere bir şey verilmiyor, zaten biz de çok şey beklemiyoruz. Son 10 yıldır AKP hükümetinin bu ülkeye getirmek istediği modelin aslında bir İran modeli olduğunu biliyoruz. Recep Tayyip Erdoğan'ın padişah olması ve padişahlıkla ülkeyi yönetmesi gibi bir şey. Önümüzdeki süreç Aleviler için çok önemli olacak" diye konuştu.
'EĞRİ CETVELDEN DOĞRU ÇİZGİ ÇIKMAZ'
Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri eski Genel Başkanı Kazım Genç ise Ak Parti'nin ağırlıklı olduğu bir Meclis'te yapılacak yeni anayasanın Alevilerin beklentilerini karşılamayacağı görüşünü savundu.
Kazım Genç, “Çünkü eğri cetvelden doğru çizgi olmaz. AKP'nin yapacağı hiçbir şeyden Aleviler hiçbir şey beklemesin. Eğer bekliyorsanız kendinizi kandırıyorsunuz. Aleviler, tüm kurum ve kurallarıyla işleyen, herkese eşit davranılan bir demokrasi istiyor. Bu ülkede siz kanunda yazsanız da yazmasanız da bizim inancımız Alevilik, ibadet yerimiz de cem evidir. Siz ister yazın ister yazmayın" dedi.
Yeni bir anayasa için toplumsal bir konsensüs sağlanması gerektiğini vurgulayan Kazım Genç, “Bu parlamentoya bırakırsak, oradan çıkacak anayasanın 12 Eylül anayasasından daha kötü olacağını düşünüyorum. Sivil toplumun, demokratik toplumun ağırlıkta olacağı, Alevi örgütlerinin ağırlıkta olacağı, parlamentodan temsilcilerin de yer aldığı bir kurucu meclis oluşturulmalı. Her kesimin temsil edildiği ve kendini ifade ettiği bir ortam oluşturulması lazım" diye konuştu.
"BU ANAYASA BU PARLAMENTODAN ÇIKMAZ"
Alevilerin yeni anayasada 72 milletin var olmasını beklediğini dile getiren Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez ise “Bir etnik temele, bir dinsel temele dayanmadan, insan haklarını temel alan bir anayasa Türkiye'nin çözümü olacaktır" dedi.
Yeni anayasaya gitmeden önce Türkiye'nin kendi içinde yüzleşmesi gereken konular olduğundan bahseden Ercan Geçmez, “O Meclis'ten anayasa bekliyorsanız, o anayasa, üniformasını çıkarmış generallerin anayasası olacaktır. Türkiye'nin Alevilere ihtiyacı vardır. Türkiye'nin gerçekten kardeşlikten bahsediyorlarsa birbirlerini olduğu gibi kabul eden insanlara ihtiyaçları vardır. Yeni bir Türkiye yeni bir anayasa ile olur" diye konuştu.
Özgür ÖZTÜRK/ANTALYA, (DHA) -