Antalya'da ayıplı mal satan zincir maketin şubesine mühür
Antalya'da ayıplı mal satan zincir maketin şubesine mühür
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Antalya'da
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Antalya'da
'Yenidoğan çetesi' lideri Fırat Sarı hakim karşısında
'Yenidoğan çetesi' lideri Fırat Sarı hakim karşısında
Antalya'da demokrasi için sanat
Antalya'da demokrasi için sanat
8 Eylül 2013 Pazar - 15:44

En iyi peynir saklama yeri

TURİZMİN başkenti Antalya'nın Akseki İlçesi'nde geleneksel yöntemlerle üretilen peynir ve tereyağı, yaz aylarında buzdolabı olarak kullanılan mağaralarda saklanıyor.

En iyi peynir saklama yeri
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Akseki'ye bağlı Kuyucak Beldesi'ndeki Su İni Mağarası, 3 ton peynir ve yine bir o kadar tereyağı için soğutucu görevini üstlenmiş durumda. Belde sakinleri, atadan kalma geleneği sürdürerek ürettikleri peynirleri keçi derisinden yapılan tuluklara doldurarak, yaz aylarında sıcaklığı 3 derece olan bu mağarada muhafaza ediyor. Vatandaşlar, bu yöntemle saklanan peynirlerin daha lezzetli olduğunu ve bozulmadığını söylüyor.
MAĞARA 3 DERECE
Peynirleri ve tereyağları beldeden yaklaşık 1 kilometre uzaklıktaki mağarada muhafaza ettiklerini belirten Kuyucak Belediye Başkanı Mehmet Ali Erdoğan, "Beldemizdeki keçi ve sığır sahipleri, yaptıkları peynirleri buraya getiriyor. Yaz aylarında mağarayı buzdolabı olarak kullanıyoruz. Peynirler 10'uncu aya kadar kalıyor. Daha sonra çıkarıp kışlık olarak tüketiyoruz" dedi.
BEKÇİYE GEREK YOK
Mağaranın sıcaklığının 3-5 derece civarında olduğuna işaret eden Erdoğan, "181 metre uzunluğunda ve 3 katlı mağaraya konulan peynirler ortalama 3 ay kalıyor. Mağaraya hayvanların girmesini önlemek için kapı yapıldı. Ancak burada bekleyen bir bekçisi yok. Peynirleri kimse almaz. Akseki ve Manavgat ilçelerinden birçok müşterimiz, buraya gelerek ihtiyacı olan peyniri sahiplerinden satın alabiliyor" diye konuştu.
Deri tuluklara basılan peynirlerin yağlarını almadıkları için çok lezzetli olduğunu söyleyen Mehmet Ali Erdoğan, mağarada 3 tondan fazla peynir bulunduğunu söyledi.
'DEDELERİMİZ DE KULLANIRDI'
Yaylacılardan 78 yaşındaki Halime Eren, doğal buzdolabı görevi gören mağarada saklanan peynir ve tereyağının tazeliğini koruduğunu söyledi. Mağaranın, dedeleri tarafından da aynı amaçla kullanıldığını anlatan Eren, "Mağara çok soğuk. Yaylada elektrik olmadığı için buzdolabı kullanma şansımız yok. Biz de peynir ve tereyağını korumak için mağarayı kullanıyoruz. Bölgedeki herkes mağarayı aynı amaçla kullanıyor. Havalar soğumaya başladığında mağaradan çıkardığımız peynir ve yağın ihtiyaç fazlasını satıyoruz" dedi.
Adem ÇETİN/AKSEKİ (Antalya), (DHA)

 
Dalgıçların vazgeçilmezi Adrasan
 
AKP'li vekilden korkutan PKK iddiası
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Özel yatların kışlama sezonu başladı
ANTALYA'nın Kemer İlçesi'ndeki Türkiz Marina, kışlama sezonunun açılmasıyla ...
Tek bölümlük başladı, 3'üncü bölümü geride bıraktı
ANTALYA'da yaşayan Rus manken Olga Fabrikova, Kanal D'de yayımlanan 'Güzel ...
Minik öğrenciler okullu oluyor
Antalya'da 35 bini ana sınıfı, 45 bini ilkokul birinci sınıf öğrencisi ...
 
Tek gecede iki kutlama
ÖZEL Vitale Kadın Doğum Hastanesi çalışanları, iki mesai arkadaşlarının ...
Sedat Peker babasını kaybetti
Antalyaspor eski Başkanı Sedat Peker'in babası Erkan Peker yaşamını yitirdi.
Adres Kaleiçi
AKDENİZ Üniversitesi öğrencilerinden Funda Alparslan ve Leyla Akgün, yaz ...
 
Bankacılar stres attı
VAKIFBANK Soğuksu Şubesi çalışanları, yoğun bir dönemin ardından düzenlenen ...
Bir ömre 'evet' dediler
BAKİ 2 Nolu Plaj İşletmesi ile Tudors Pub'ın ortaklarından Ozan Koray ...
725 bin TL elektrik faturası çarptı
ANTALYA'nın Kepez İlçesi'nde yaşayan Halil Mert, evine gelen 725 bin 245 ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva