Doç. Dr. Cem Oktay, sağlık hizmetinin hastanın talebine yönelik olduğunu, her vakanın kendine özgü hayati önem arz ettiğini kaydetti. Tıbbi bakıma ulaşmanın en önemli giriş kapısı olan acil servislerdeki yoğunluğun sadece Türkiye'de değil, tüm dünyanın sorunu olduğunu belirten Doç. Dr. Cem Oktay, vakaların aciliyetini ayırt etmenin hayati önem taşıdığını, bunu sağlayacak sistemin ise triaj uygulaması olduğunu vurguladı.
HIZLI MÜDAHALE
Hastanın yakınması, hastalığın kısa öyküsü ve rahatsızlığın vücuttaki bulgularına göre önceliğinin belirlendiğini aktaran Doç. Dr. Cem Oktay, "Bu sayede hastaların güvenliği sağlanmakta ve daha hızlı bir şekilde değerlendirilmekte. Bu yöntem sayesinde göğüs ağrısı şikayetiyle başvuran bir hastanın elektro kardiyografisinin (EKG) çekilip yorumlanması için önerilen 10 dakikanın altında bir süreye ulaşmak mümkün. Birçok hastanede özellikle hekim ve yardımcı personel kapasitesinin üzerinde hasta bakımı yapılmaktadır. Uygun ve tecrübeli sağlık personelleri ile yapılan triaj, bu yoğun saatlerde öncelikli hastaların daha iyi bakım almasının çözümüdür" diye konuştu.
EĞİTİMLİ PERSONELİN ÖNEMİ
Acil serviste görev alan, hemşire, hasta bakıcı hatta güvenlik görevlisinin dahi hastanın aciliyeti konusunda temel bilgilere sahip olması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Oktay, şunları söyledi:
"Acil servis triajı için önerilen kişiler bu konuda eğitim almış ve deneyimli yardımcı sağlık personelleridir. Bunu gerçekleştirmek için toplumu bilinçlendirmek, doğru triaj yapmak ve kaliteli acil sağlık hizmetini sunmak gerekmektedir. Hasta yoğunluğu içinde daha iyi hizmeti sunmak için acil servis triajı uygulanmaya önemli bir basamaktır." Doç. Dr. Oktay, sağlık hizmeti maliyetlerinin artması ve hastaların daha çok tedavi seçeneklerine yönlendirilmesinin hasta sayısında artışa yol açtığını söyledi.
Erol AKKIR/ANTALYA, (DHA) -