Doç. Dr. Funda Aydın, halk arasında 'atom tedavisi' olarak bilinen 'radyoaktif iyot' tedavisinin tiroit kanseri olan hastalar için önemli bir tedavi seçeneği olduğunu söyledi. Doç. Dr. Aydın, hastane koşullarında 'tuz odası' adı verilen kurşunla kaplı özel bölümde uygulanan radyoaktif iyot tedavisinin basit fakat katı kurallı bir yöntem olduğunu belirtti. Hastaların içinde ilaçlarının bulunduğu suyu içtikten sonra 2 gün süreyle 'tuz odası'nda kaldığını ifade eden Doç.Dr. Aydın, hastaların bunu tecrit odası gibi gördüğünü kaydetti.
Hastaların odada sıkılmaması için gerekli her türlü konforun mevcut olduğunu anlatan Doç. Dr. Aydın, "Hastalar sıkılmadan bu süreyi geçirebiliyor. Tiroit kanserinin çok hızlı ilerleyen türleri var. Ancak, bu türler çok nadir görülür. Çoğu türü iyi seyreder. Kötü nodüller veya boyundaki lenf benzerlerine sıçrama varsa atom tedavisi uygulanıyor" dedi.
ÖNCE AMELİYAT SONRA ATOM TEDAVİSİ
Doç. Dr. Funda Aydın, atom tedavisinin, tiroit kanserinde ameliyatı takiben yapıldığını söyleyerek, şunları kaydetti:
"Amaç geri kalan tiroit dokusunu, lenf nodunda veya vücudun diğer kısımlarındaki kanser hücreleri yok etmek. Bu tedavi yöntemi, aynı zamanda gizli metastazları göstererek ve tedavi ederek hastalığın tekrarlamasını azaltır ve sağ kalımı uzatır. Doğru yapılan cerrahi operasyonu takiben uygun hasta seçimiyle yapılan radyoaktif iyot tedavisinde, hastaların yüzde 95'inden fazlasında hastalığın tamamen ortadan kaldırıldığı araştırmalarla kanıtlanmıştır. Cerrahi operasyondan yaklaşık 3-4 hafta sonra bu tedavi uygulanabilir. Uygulama, tümör çapı 1 santimetrenin üzerinde olan tüm hasta grubuna ablasyon (ameliyatla çıkarılamayan geri kalan tiroit dokusunu yok etme) ve tedavi amacıyla verilir."
Erol AKKIR/ANTALYA, (DHA)-