Ama bizde Konukoğlu gibi birileri yok. Bu kentin elit ileri geleni yok" dedi.
ANSİAD Başkanı Ali Eroğlu'nun oturum başkanlığı yaptığı geleneksel kahvaltıda konuşan Ali Çandır, ATB'nin yapısı ve işleyişiyle ilgili bilgi verdi, bünyelerinde 7 meslek grubunun faaliyet gösterdiğini söyledi. Çandır, bir sivil toplum örgütü olarak topluma rehberlik etmek istediklerini dile getirdi.
267 BİN DÖNÜM TARIM ARAZİSİNİ KAYBETTİK
Tarımdan elde edilen gelirin bu kentin kılcal damarlarına kadar girdiğini ve ekonomik fayda sağladığını söyleyen Ali Çandır, sosyal anlamda da tarımın bu kent için önemine dikkat çekti. Ali Çandır, "Son yıllardaki çarpık kentleşme sonucu 267 bin 400 dönüm tarım alanını kaybettik. Yüzde 21 olan tarım alanlarının payı yüzde 18'e düştü. Eskiden tarımla geçinen bahçevanların ortalama geliri, Antalya ortalamasının üzerindeydi. İmarın geldiği tarım alanlarında aileler, 'Bunca yıl çektik, artık biz de şehirli gibi yaşayalım, rahat edelim' diyerek bahçeleri daireye verip zengin oldu. O zenginlerden eski bir arkadaşla karşılaştım. Kahvede garsonluk yapıyor. Şaşırdım. 'Daireleri yedik, bitirdik' dedi. Bu zenginlik geçici. Bu sosyal yapıyı irdelemek gerekiyor" diye konuştu.
'ŞIMARIK MİRASYEDİLER GİBİYİZ'
Şımarık mirasyediler gibi Allah'ın verdiği nimeti hoyratça kullandığımızı ve ekolojik dengeyi bozmak için elimizden geleni yaptığımızı dile getiren Çandır, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Biz torunlarımıza nasıl bir Antalya teslim edeceğiz bilemiyorum. Yüzlerce maden ocağı açtık, 'Mermer ihraç ediyoruz' diye övünüyoruz. Mermer çıkarırken doğayı mahvediyoruz. Yarın çocuklarımıza, torunlarımıza bu yaptıklarımızı nasıl izah edeceğiz? Bu kentte yaşıyor ve bu kentten besleniyorsak hepimizin sorumluluğu var. Çevreye duyarlı olmak zorundayız."
Antalya'nın yıllık 41.9 milyarlık gelirine karşı devletten yatırım için 5.8 milyar lira alındığını aktaran Çandır, "İstemesini bilmiyoruz. Bir lobimiz yok. Lobi kurup gücümüzü hissettirmeliyiz. Bunu yapmak siyaset yapmak da değil. Şüphesiz siyaset yapmak isteyenler siyaset minderine çıkar yapar. Ama lobi kurup bu kente sahip çıkmak siyaset değil" dedi.
'BU KENTİN ANAYASASI YOK'
Toplantıya katılmak için Kemer'den geldiğini ve 12 bariyer atladığını söyleyen Ali Çandır, "Bu kentin Anayasası yok. Kentteki trafik sorunu, inşaat yoğunluğunun fazlalığı, çatılardaki günısı çöplüğü hepimizin sorunu. Daha birçok sorunu hepimiz söylüyoruz, ama sorunlar devam ediyor. Hem dertlenip, hem çözüm üretemiyorsak bizde de bir sorun var demektir. Bu kentin kuralları olmalı, ortak akıl olmalı. Ne projemiz var, ne de ortak aklımız" dedi.
2008'deki krizin Yöresel Ürünler Fuarı'nı ortaya çıkardığını dile getiren Çandır, "2008 krizi çıktığında, 'Kriz varsa çare de vardır' dedik ve Yöresel Ürünler Fuarı ortaya çıktı. Bu fuar bize coğrafi işareti öğrenmemizi ve önemini anlattı. Bu fuar Anadolu'daki eşsiz zenginliği gösterdi. Yardımlaşmayı, sahiplenmeyi ve mütevazı olmayı öğretti" diye konuştu.
'AĞLAYANIN MALI, GÜLENE YARAMIYOR'
Ali Çandır, bir soru üzerine ABD'de Yöresel Ürünler Mağazası açmayı planladıklarını ve TOBB'nin bu konuda destek verdiğini söyledi. Çandır, Rusya Federasyonu'na batılıların uyguladığı ambargo ve Antalya'dan yapılan yaş sebze ve meyve ihracatı konusunda görüşünü soran bir işadamına da "İşin başında Antalya'dan Rusya'ya yapılan yaş meyve ve sebze ihracatında yüzde 10-15 civarında artış olabileceğini tahmin etmiştik. Ancak 'Ağlayanın malı, gülene yaramıyor.' Boşluk dolduran ürünle refah da geçici olur. Bir de biz Rusya pazarının yerlisi olmaya başladık. İhracatın ötesine giderek işadamlarımız oralarda işi organize etmeye başladı. 100 dolar 50 dolara düşünce, devalüasyonla gelen olumsuzluk bize de yansıyacak. Küresel ekonomide başka bir ülkedeki nezle, sizi grip, ya da zatürree edebilir" dedi.
Tarım alanlarının yok edilmesine herkesin seyirci kalmasını eleştiren Ali Çandır, "Bu kentte nerenin tarım alanı olup olmadığına karar veren ve nasıl oluştuğunu bilmediğim bir Toprak Kurulu var. Tarım alanlarına lojman yapılmasına izin veriyor. Futbol turizmi için otellerin yakınındaki alanlara antrenman sahası yapılmasını onaylıyor" dedi.
'BU KENTİN ELİT İLERİ GELENİ YOK'
Bir zamanlar Antalya ekonomisine yön veren insanların kentin gelişimini sağladıklarını söyleyen Ali Çandır, "Antep'te bir Konukoğlu 'Haydi' deyince arkasından gelenler var. Ama bizde Konukoğlu gibi birileri yok. Bu kentin elit ileri geleni yok. Çuvaldızı başkalarına batırırken, iğneyi de kendimize batıralım. Bu kente sahip çıkalım" dedi.
ANTALYA,(DHA)