Yaklaşık 3 yılda yurtdışı ve yurtiçinden bugüne kadar 45 bin doğa gönüllüsünün ziyaret ettiği organik minyatür köyde, ziyaretçiler 9 ana başlıkta eğitimler alıyor.
Lisinia Proje Koordinatörü veteriner hekim Öztürk Sarıca ile minyatür köydeki personel ve gönüllüler tarafından verilen eğitimlerde, zararlı kimyasallar ve kanser hastalığının nedenleri, ekolojik üretim ve doğa dostu tarım uygulamaları, Türkiye'ye ait yerli hayvan ve bitki türlerinin üretimi, Yaban Hayatı ve Rehabilitasyon Merkezi, Burdur Gölü'nün çekilmesi ve proje alanında suyun tasarruflu kullanımı, yenilenebilir enerji kaynakları, bitki, hayvan ve insan hastalıklarında bitkisel tedavi yöntemleri ile doğa hakkında bilgiler veriliyor.
Yaşadığımız dünyanın hızla kirlendiğini ve kanserin de hızla yaygınlaştığına dikkat çeken Öztürk Sarıca, herkesin yaşadığı doğayı koruması gerektiğini, 'Gönüllü Doğa Korucusu' projesinin de kansere karşı bir doğa projesi olan Lisinia'nın alt projesi olduğunu söyledi. Bu kapsamda Lisinia'da çeşitli eğitimlere katılan Antalya Doğa ve Sanat Topluluğu'ndan yaklaşık 20 üye de Lisinia Projesi kapsamında 'Gönüllü Doğa Korucusu' olarak sertifikalandırıldı.
Doğa açısından birçok olumsuzluk yaşanırken bu tür projelerin umut verici olduğunu belirten ANDOST kurucusu Cemal Ertugay, "Çevre ve doğamızın korunması, aynı zamanda insan sağlığına ilişkin bu alanda yürütülen gönüllü çalışmaların desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi. Lisinia projesi kapsamındaki yeni gönüllü doğa korucularının sertifikalarını, proje kapsamında gönüllü olarak hizmet veren üniversite öğrencileri dağıttı.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)