Antalya'da ayıplı mal satan zincir maketin şubesine mühür
Antalya'da ayıplı mal satan zincir maketin şubesine mühür
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Antalya'da
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Antalya'da
'Yenidoğan çetesi' lideri Fırat Sarı hakim karşısında
'Yenidoğan çetesi' lideri Fırat Sarı hakim karşısında
Antalya'da demokrasi için sanat
Antalya'da demokrasi için sanat
13 Aralık 2012 Perşembe - 16:55

Piyano'nun mimarı festivali anlattı

Antalya Piyano Festivali'nin yapımcısı ve ünlü organizatör Kadir Dursun, üniversitedeki Girişimcilik Paneli'nde festivalin kuruluş öyküsünü ve geldiği aşamayı gençlerle paylaştı

Piyano nun mimarı festivali anlattı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

ANTALYA Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ANSİAD) bu yıl 10'uncusu düzenlenen Girişimcilik Haftası'nın ikinci gününde Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Kılıç'ın yönettiği panele, Antalya Piyano Festivali yapımcısı Kadir Dursun, Bigcheff Cafe Kurucusu Gamze Cizreli ile Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik konuşmacı olarak katıldı. Piyano Festivali'nin yapımcısı ve ünlü organizatör Kadir Dursun, festivalin kuruluş öyküsünü ve geldiği aşamayı gençlerle paylaştı.

 

İLK KONSERİ OTELDE

Adıyaman'ın Tut İlçesi'nde doğup Antalya'ya komilik, garsonluk gibi iş bulma umuduyla geldiğini ve ortaokul mezunu olduğunu belirten Kadir Dursun, 1992 yılında ilk organizasyonunu Oya-Bora konseriyle yaptığını, iki yıl süren pop konserlerinin ardından klasik müziğe geçiş yaptığını söyledi. İlk klasik müzik konserini 1993'de İdil Biret ile yaptığını anlatan Kadir Dursun, "O zaman Antalya'da ne opera, ne Haşim İşçan bir tane dahi salon yoktu ve biz Falez Oteli'nin lobisinde klasik müzik konseri yaptık" dedi.

 

SAY SANAT YÖNETMENİ

Türkiye'nin ilk özel konser organizatörü olduğunu belirten Dursun, bugün dünyada ilk 5 arasında gösterilen Antalya Uluslararası Piyano Festivali'nin ise 2000 yılında başlatıldığını açıkladı. O dönemde Fazıl Say'ı tanımadığını kaydeden Kadir Dursun, 2001 yılındaki ikinci festival için sanat yönetmeni olmasını rica ettiğini ve Say'ın sanat yönetmeni olarak başladığını dile getirdi. Dursun, bu girişimin ardından Say ile klasik müziği Anadolu'ya yaymak için Volkswagen'in sponsorluğunda turneye çıktıklarını anlattı.

 

ANADOLU TURNESİNDE

Bir kamyonun içinde piyano ile Erzurum, Gaziantep, Bayburt gibi illerde köy köy dolaştıklarını, turne ve workshoplar yaptıklarını belirten Kadir Dursun, şunları söyledi: “Klasik müzik Türkiye'de elitlerin müziği değildir. Benim konserlerime hiç elitler gelmiyor. Kendini yenilemek, geliştirmek ve değiştirmek isteyen kişilerin olduğunu düşünüyorum. 'Anadolu'da zulüm bitti artık' dedik biz. Bu zulüm, devlet orkestralarının yanlış program uygulamasından kaynaklanıyordu. Siirt'de dinleyici ile iletişim kurmayı bilmek gerek."

 

MENAJERLİĞİ ÜSTLENDİ

İlk klasik müzik turnesi döneminde Fazıl Say'ın henüz ünlü olmadığını, buna rağmen her konserde izdiham yaşandığını belirten Dursun, "Bu konserler sırasında Fazıl Say, 'menajerim olur musun' dedi. 'Ortaokul mezunuyum, normalde klasik müzikle ilgilenenin İngilizce bilmesi lazım' diye bu sorunlarımı anlattım. Sorun olmadığını, başaracağımızı söyledi. 12 yıldır Fazıl Say'ın menajerliğini yapıyorum. Londra, Tokyo dünyanın birçok bölgesinde konserler yapıyoruz" diye konuştu.

 

DÜNYADA İLK 5'DE

Antalya Piyano Festivali'nin dünyada ilk 5 festivalden biri olduğunu belirten Kadir Dursun, bu yılki piyano festivalinde konser veren Buika ve Chick Corea'nın girişimcilik ruhu sayesinde Antalya'ya getirildiğini söyledi. Açılış konserine 20 bin, Buika konserine 40 bin talep geldiğini, Alanya, Kepez, Döşemealtı'nda halk konserleri yaptıklarını ve yüzlerce kişinin dışarıda kaldığına dikkati çeken Dursun, "Biz konserlerimizi Atatürk'ün kurduğu cumhuriyet devrimlerine uygun bir şekilde yapmaya çalışıyoruz" dedi.

 

SALON EKSİKLİĞİMİZ

Organizatör kelimesinin de toplumda 'üç kağıtçı' gibi algılandığı ve bugüne kadar yaptığı 500 konserde ne bir kurum ne de bir sanatçıyla hiçbir problem yaşamadığını ifade eden Kadir Dursun, kültür sanat kenti olmaya aday Antalya'nın salon sorununa dikkati çekti. Bu sorunun farkına 13'üncüsü düzenlenen bu yılki festivalde daha iyi vardığını anlatan Dursun, 1500 kişilik akustiği iyi bir salona ihtiyaç olduğunu, 1500'ün üzerindeki bir salonda akustiğin sağlanamayacağını da dile getirdi.

 

BİGCHEFF'İ YARATTI

 

Panelin konuşmacıların Gamze Cizreli ise 1991'de 3 bin 600 lira maaşla çalışırken işini bırakıp cafe & restoran işine girdiğini ve 2006'da iki çocuğu ve ceketini alıp sıfır sermaye ile eşinden ayrıldığını anlattı. Tecrübesiyle hazırladığı fizibilite ile teminatı bile yokken 600 bin liralık banka kredisi ile Bigcheff'i kurduğunu belirten Cizreli, bugün 14 şube ve 100 milyon liranın üzerinde bir şirket değerine sahip olduğunu söyledi. Yeme- içme sektörünün Newyork'ta 21 milyar dolar, 4 milyonluk Barcelona'da bile 11 milyar dolar iken Türkiye'de 6.5 milyar dolar olduğundan bahseden Cizreli, Türkiye'de gastronominin çok daha büyümesi gerektiğine işaret etti. Cizre,i en büyük hedefinin Newyork'ta Bigcheff açmak olduğunu kaydetti.

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

 

 

 
Emekli öğretmen dava açıp elektrik şirketini dize getirdi
 
Günün en ilginç haberi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Emekli öğretmen dava açıp elektrik şirketini dize getirdi
Antalya'nın Finike İlçesi'nde, elektrik faturasında haksız yere tahsil ...
Çeki'nin besteleri seslendirildi
ANTALYA Sanatçılar Derneği'nde (ANSAN) düzenlenen 'Güfteden Besteye' adlı ...
Atıklar sanata dönüşüyor
KONYAALTI İlçesi'ndeki Masal Sanat Evi'nde, yaratıcı fikirler üzerinde ...
 
Şenlik heyecanı
Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı ...
'Okulda Sanat Var' hayata geçiyor
Antalya'nın gözde sanat eğitim merkezlerinden Replik Sanat Eğitimleri ...
Antalya'yı özlüyor
MUHTEŞEM Yüzyıl çekimleri için İstanbul'da bulunan Antalyalı manken Hatice ...
 
Çeyizlerini kendileri yapıyor
MURATPAŞA Belediyesi Kültür Müdürlüğü ve Azize Kahraman Halk Eğitimi Merkezi ...
Kardeşleri korkutan yangın
ANTALYA'da kız kardeşiyle gezmeye çıkan 19 yaşındaki Seda Önal'ın otomobilinde ...
AKTOB'tan geri dönüşüm yarışması
ANTALYA Expo Center'da 23- 26 Ocak 2013 tarihleri arasında açılacak 24'üncü ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva