İmralı sürecine halkın çoğunluğunun destek olduğu yönünde AKP hükümetinden açıklamalara karşın Metropoll Araştırma Merkezi’nin 2-6 Nisan tarihleri arasında yaptığı çalışma, Abdullah Öcalan ile yürütülen görüşmelere halkın desteğinin olmadığını ortaya çıkardı.
Metropoll’ün araştırması halkın yüzde 81’inin Öcalan’a güvenmediğini, yüzde 69’unun PKK’nin silah bırakacağına inanmadığını, yüzde 51’nin ise hükümetin PKK ile görüşmesini onaylamadığını gösterdi. Cumhuriyet gazetesinin haberine göre; araştırma, AKP’nin BDP ile ittifakına karşı sadece yüzde 28’lik bir destek olduğunu ortaya koydu.
Metropoll Araştırma’nın başkanı Özer Sencar, araştırmaya ilişkin soruları yanıtladı. Sencar, “Bu araştırmanın amacı sadece bir resim çekmektir, süreci etkilemek değildir. Bu nedenle, raporu kamuoyu ile paylaşmamanın uygun olacağını düşündük” dedi. Araştırmada iki soru yöneltildiğini dile getiren Sencar, “PKK ile sorunun çözülmesi için aşağıdaki yöntemlerden hangisini tercih edersiniz diyoruz. Bir, PKK ile siyasi görüşmeler yapmak. İki, PKK ile silahlı mücadeleye devam etmek. Bu anketimizin ilk sorusu. Yani diğer sorulara girmeden önce bunu soruyoruz. Halkın yüzde 66’sı PKK ile siyasi görüşmelerin devam etmesinden yana. Yani yöntem olarak silahlı mücadeleyi değil, siyasi görüşmeleri tercih ediyor halk ama arkasından sorduğumuz soru, Abdullah Öcalan’la görüşmeyi de kapsayan yeni görüşme sürecini onaylıyor musunuz dediğiniz zaman, burada Abdullah Öcalan faktörü giriyor devreye. Bu sefer de onaylayanlar yüzde 37” bilgisini verdi.
Sencar, Öcalan’la görüşmeyi onaylamayanların yüzde 51 olduğuna işaret ederek “Yani halk genel olarak görüşmelerle bu iş çözülsün diyor, silahlı mücadele dursun diyor, bugün hükümetin uyguladığı yöntemi Öcalan’la görüşmelerin sürdürülmesi ile olan bu yöntemi onaylamıyor. Halk görüşmelerle sürecin devam etmesini büyük oranda destekliyor, yüzde 67. Bu işi görüşmelerle çözün diyor halk. Ama şu anda hükümetin sürdürdüğü yöntemi onaylamıyor. Nedir yöntem, MİT kanalıyla Öcalan ile görüşüyor, ondan sonra Kandil ile görüşüyor, Avrupa ile görüşüyor, şu anda uygulanan yöntem konusunda halkın tereddütleri endişeleri var” dedi.
Halkın Öcalan’ın muhatap alınmasını yüzde 68 oranında onaylamadığını da dile getiren Sencar,“Öcalan’a güvenmediğini söylüyor, halkın Öcalan’a güveni yüzde 10 seviyesinde. Bu işin sonucunda silah bırakılacağına ve terörün biteceğine inananlar yüzde ise 28. Dolayısıyla bu yöntemi, başarılı kılmak ve halkın desteğini artırmak için bir süre önceden, Öcalan ve PKK ile ilgili sert söylemleri terk etmesi gerekirdi” görüşünü dile getirdi.
Üç ay öncesine kadar hükümetin, muhalefet ile birlikte, Öcalan’a en sert eleştirilerde bulunduklarını anımsatan Sencar, “İşte çocuk katili, eli kanlı katil vs. vs. diyorlardı. Hatta AKP, birkaç PKK militanı ile bazı BDP milletvekillerinin kucaklaşması sebebiyle 8 tane milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması girişiminde bulundu. Böyle bir zamanda süreç gündeme geldi. Bu kadar sert bir söylemden sonra aniden Öcalan ile görüşülmeye başlanması, kamuoyunda yerleşik PKK ve Öcalan düşmanlığını körükledi. Yapılan iş Öcalan ile bire bir görüşme olduğu için, Öcalan’a yönelik bilgi, köklü olumsuz düşmanca duyguların, düşmanlıkları yönteme tepki konmasına sebep oluyor” dedi. Sencar, “2-6 Nisan’da alan çalışması yapıldı, neredeyse 20 gün önce. 20 günden bu yana halkın görüşlerinde ne gibi değişiklik oldu onu bilemiyorum” dedi.