Antalya, Burdur ve Isparta ekonomilerinin en önemli sektörlerinden biri olan 'doğaltaş' ile ilgili beyin fırtınası yapılan çalıştaya, kamu kurum ve kuruluşları yöneticileri, akademisyenler, yerel yöneticiler ile sivil toplum kurumlarının temsilcileri katıldı.
YABANCILAR İŞLETMESİN
2014-2023 Bölge Planı hazırlıkları kapsamında BAKA ve MAKÜ işbirliği ile gerçekleştirilen 'Batı Akdeniz Doğaltaş Çalıştayı', MAKÜ İstiklal Yerleşkesi Veteriner Fakültesi Konferans Salonu'nda yapıldı. Çalıştayda, doğaltaş sektörünün temel sorunları ve çözüm önerileri görüşüldü. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Burdur Mermerciler Derneği Başkanı Naci İlci, Türkiye'deki pek çok mermer ocağının yabancı şirketler tarafından işletildiğini, bu nedenle yerli kaynakların hızla yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. İlci, bununla ilgili kamuoyu oluşturulmasını, ülke madenlerini sadece yerli işadamlarının işletmesini talep etti.
AR-GE OLMADAN OLMAZ
BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin de, çalıştayın MAKÜ, Mermerciler Derneği ve sektörün temsilcileriyle birlikte mermer sektörünün sorunlarını masaya yatırıp aksayan noktaları belirlemek ve yetkili makamlara aktarıp gerekli yasal düzenlemelerin çıkarılması amacıyla gerçekleştirildiğini belirtti. Mermer diyarı Burdur'da mermerin katma değerini maksimize edecek çalışmalar yapılması gerektiğini vurgulayan Engin, "Ar-ge olmadan başarı olmaz. Güney Kore'nin Ar-ge çalışmalarıyla 40 yılda dünyanın ilk 10 devleti arasına girmesi bunun en güzel örneği" diye konuştu.
HAVALİMANINA BURDUR BEJİ
Burdur Milletvekili Bayram Özçelik ise dünya mermer rezervinin yüzde 40'ının Türkiye'de bulunduğunu kaydetti. Çin Devlet Başkanlığı binasında, ünlü aktörlerin evlerinde, ABD başkanlarının basın toplantısı yaptığı salonda Türk mermerinin kullanıldığına işaret eden Özçelik, "Dünya Türk mermerini kullanmakta can atarken, bizim devlet kurumlarımızın ithal granitle ne işi var. İstanbul'a üçüncü havaalanı açılacak. Havalimanının Burdur bejiyle döşenmesini isteyeceğiz. Sektörel sorunların çözümü için çabalayacağız" dedi.
Çalıştay moderatörü MAKÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr İskender Soyaslan, çalıştay çalışma sistemi hakkında bilgilendirme yaptı. Öğretim üyelerinin yöneticiliğindeki 'Sektörün Finansman, Muhasebe Ve Yönetim Sorunları', 'İş Güvenliği ve Hukuksal Boyutları', 'Sektörün İhracat ve Pazarlama Sorunları ve Çözüm Önerileri' ile 'Sektörün Atık ve Çevresel Sorunları' 4 ana tematik başlıklarda grup çalışmalarına geçildi.
Mesut MADAN/BURDUR,(DHA)