İl genelindeki çiftçiler, sütün temiz ve sağlıklı bir şekilde toplayıcılara teslim edilmesi hakkında bilgilendirildi. Sayıları 500'ü bulan süt toplayıcıları düzenlenen eğitimlerden geçerek sertifika aldı. Süt toplayıcılarının araçları da hijyen esaslarına göre yeniden gözden geçirildi. 1 Mayıs'tan itibaren yürürlüğe girecek tebliğe göre, sertifikası olmayan kişi ya da kurumlar süt toplayamayacak.
500 BİN TON SÜT KALİTESİZDİ
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Arap, Afyon, Afyonkarahisar'da yıllık 550 bin ton süt üretildiğini söyledi. Bu sütün ancak 50 bin tonunun sağlık bir şekilde değerlendirildiğini anlatan Arap, 500 bin ton sütün ise sağlık koşullarda saklanarak tüketicilere sunulduğunu ileri sürdü. Halk sağlığı açısından süt üreticileri ve toplayıcılarına eğitim verdiklerini belirten Arap, "Uygun koşullarda saklanmayan süt halk sağlığını tehdit ettiği gibi üreticiye de para kazandırmıyor" dedi.
HERKES KURALA UYACAK
Avrupa Birliği standartlarına göre sütteki bakteri sayısının 100 bin civarında olması gerektiğine vurgu yapan Arap, sağlıksız koşullarda sağlanan sütteki bakteri sayısının milyonlara ulaştığını kaydetti. Ara, bu nedenle süt fiyatlarının da düştüğünü, üreticinin zarar ettiğine dikkati çekti. Halkın daha kaliteli süt tüketmesi için çalıştıklarına dikkat çeken Arap, "Et ve süt ürünlerinde vatandaşımız para kazanmak istiyorsa hijyen kurallarına uygun satması gerekiyor" dedi.
GÜZERGAHLAR KONTROL EDİLİYOR
Süt Toplama Projesi'nin il genelinde uygulanacağına işaret eden Arap, "Çiftçilere süt sağımından toplayıcılara nasıl vereceklerine ilişkin birçok eğitim verildi. 500 süt toplayıcısına eğitim verildi. Kim süt toplamak isterse bizden sertifika almak zorunda. Araçlar yenilendi ve tanklar numaralandı. Süttün kalitesi artacak. Kimsenin elinde süt kalmayacak. Bütün sütleri toplayacağız. Bununla ilgili tarafların hepsinin kazançlı çıkacağı bir sistem oluşturuyoruz" diye konuştu.
Murat ARISOY/AFYONKARAHİSAR, (DHA)