ANADOLU Jet'in Antalya buluşmasına katılan Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, bu yılki hedeflerinin 46 milyon yolcu ve 9.7 milyar dolar gelir olduğunu açıkladı.
Anadolu Jet'in 'Türkiye Uçuyor Buluşmaları'nın ikincisi, Gaziantep'in ardından Antalya'da yapıldı. ATSO Konferans Salonu'ndaki programa THY Genel Müdürü Temel Kotil, Antalya Vali Yardımcısı Mehmet Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın ile çok sayıda davetli katıldı. THY olarak bu yıl 9.7 milyar dolar gelir hedeflendiğini açıklayan Kotil, dünyanın merkezinin ise doğuya doğru kaydığını söyledi. Kotil, 1970'lerde nasıl ABD ticaret, ekonomi ve sanatta öne çıkıyorsa artık bugün Doğu, Çin, Hindistan, Türkiye ve Afrika'nın aynı şekilde öne çıktığını söyledi. Temel Kotil, Türkiye'de havacılık sektörü yüzde 5 büyürken, THY'nin 15 puan fark attığını, pazar payını artırdığını ve bu yılı 18 milyonu iç hatlar, 28 milyonu yurt dışı olmak üzere, 46 milyon yolcu ile kapatacaklarını kaydetti.
Türkiye'nin 'İpek Yolu' üzerinde bulunan bir aktarma noktası olduğunu ve 3-4 bin yıl geriye gidilen bu yolun önemini hala koruduğunu dile getiren Kotil, "İstanbul 'İpek Yolu' üzerinde olduğu için bizim transfer yolcu sayımız artıyor. 221 noktaya uçuyoruz ve dünyada 4'üncüyüz. İlk 3'te Amerikan şirketi var önümüzde. Amerikan şirketleri iç hatlarda uçuyor ve çok büyük bir potansiyel var. Ama yurt dışında bugün itibariyle 184 uçuş noktası bizde, Lufthansa 186 noktaya uçuyor. Yakında bizim de 186 olacak ve yurt dışında her şekilde birinci olacağız. THY Türk markası ve ABD iç pazarını bir kenara bırakırsak, dünyada 1 numara ve para kazanarak bu başarı sağlanıyor" dedi.
BATI KADAR KURUMSAL, DOĞU KADAR DUYGUSAL
THY'nin çok önemli yere geldiği ve bunun bir başlangıç olduğunu belirten Kotil, şöyle devam etti; "Afrika çok önemli bir pazar ve lütfen gidin orada yatırım yapın. Avrupa'nın bazı ülkelerine diğer Avrupa havayollarından daha fazla uçuyoruz. İspanya'ya başka havayollarından en çok biz uçuyoruz. Biz Avrupalıyız, Afrikalıyız, Amerikalıyız, Asyalıyız. Avrupa'yı Asya'ya bağlayan en güçlü havayolu biziz. Avrupa'yı da Amerika'ya bağlayan en önemli oyuncu biziz. Gelirimiz çok iyi, giderlerimiz çok düşük. Arka arkaya iki kez Avrupa'nın en iyi havayolu seçildik ve inşallah 3-4 olur. Kaliteli yaygın ve ucuz olacaksın. Biz batı kadar kurumsal, doğu kadar duygusal olmak zorundayız. Rakamlar çok süper gidiyor. Gönülle zeka-akıl birleştiriliyor. Bizim şirketimiz bunu yapıyor."
TÜRKİYE NASIL UÇAR PANELİ?
Buluşma kapsamında gerçekleştirilen 'Türkiye Nasıl Uçar?' başlıklı panelde ise THY Bölgesel Uçuşlar-Anadolu Jet Başkan Vekili İbrahim Doğan'ın yönetiminde TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Burak Tombul, DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü Kurumsal Eğitmeni Burcu Çanacık, ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Mehmet Halis Bilden ile Capital Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Rauf Ateş konuşmacı oldu.
BAVULLAR EVDEN ALINIP EVE BIRAKILACAK
Pergelin ucunu Ankara'ya batırarak tüm Türkiye'yi kucaklamaya çalıştıklarını belirten Anadolu Jet Başkan Vekili İbrahim Doğan, insanların uçmanın önünde kendilerinin bile göremediği psikolojik sorunları olduğunu, 'Anadolu'da bavulunu hazır tutan profiller nasıl tutabilir' yönündeki yeni projelerinden bahsetti. Doğan, müşterilerin yüklerini adreslerinden alıp, adreslerine kadar götürme projeleri olduğunu ve herkese tek tek dokunmaya gayret ettiklerini dile getirdi.
'CAŞ'IN SPERMİ BİR KAMYON IPHONE EDER'
Tarımın vazgeçilmezlerinden su açısından Türkiye'nin FAO raporuna göre yarıçöl bir ülke olduğunu dile getiren Mehmet Halis Bilden, TİGEM olarak 2012'de 163 bin ton sertifikalı hububat tohumu üretip, dağıttıklarını ve üretim meblağı açısından dünya birincisi olduklarını söyledi. TİGEM'in arap atı 'Caş'ın ise 20 yaşına girdiğini ve son demlerini yaşadığını belirten Bilden, 24 saat kameralarla izledikleri Caş'ın tek başına kuruma 30 milyon liraya yakın para kazandırdığını söyledi. Arap atları içinde Caş gibisi olmadığını ve bugüne kadar 250 tayının dünyanın çeşitli ülkelerine satıldığını dile getiren Bilden, şöyle dedi: "30 aygırımız var ve 15-20'si Caş'ın. 50 bin ile 500 bin lira arasında fiyatlara satıyoruz. Bu fiyatlar arasında bir tay satılıyorsa bilin ki Caş'ın tayıdır. Caş şekli falan çok çirkin, 'Ayabakan' var dünya atçılık şampiyonasında birinci oldu, çok yakışıklı bir at. Caş'ı yurtdışından görmeye geldiler. 'Satın' dediler. 'Satmamız mümkün değil' dedik. 'O zaman spermini bize satın' dediler. 'Bir TIR domates, 1 iPhone eder' diyorlar, öyle demeyin. Bizim bir spermi bir kamyon telefon alır. 2012 Nisan'da 5 dozu Caş'ın, 3 aygırımız ve Ayabakan'ın toplam 25 doz spermasını 80 milyon dolara Fas'a sattık. Sperma 1 gramdan daha az, 0.8 miligram. Siz domatesi telefonla kıyas edersiniz ben de Caş'ın sperması ile kıyas ederim. Iphone 130 grammış ve Caş'ın sperması 500-600 bin dolar ediyor. Eğer kıyas, ölçü buysa buyrun."
ANTALYA ÜÇÜNCÜ AKTARMA NOKTASI OLMALI
Antalya'nın Türkiye'nin tüm tablolarında 7'nci, ama kullanılan kredilere bakıldığında 5'inci olduğunu belirten ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, Antalya'da kazanan birçok firmanın vergilerini başka illerde ödediğinden bahsetti. Turizm ve tarımın iki lokomotif sektör ve ikisinde de Türkiye'nin başkenti olduğunu belirten Budak, İstanbul'dan sonra ikinci aktarma noktasının Ankara olduğunu, üçüncü aktarma noktasının da Antalya olması gerektiğini kaydetti.
SALONDAKİLER BİRBİRİNE SARILDI
İletişim uzmanı ve yönetim danışmanı Dr. Şaban Kızıldağ'ın söyleşisi ile katılımcıların bol bol güldüğü programda, morallerin yüksek olması, başarı için mazeret olmadığı belirtilerek salondaki herkesin yanındakiyle sarılması istendi. Salondaki herkes yanındakine sarıldıktan sonra Kızıldağ'ın 'mazeret yok' sözüne salondakiler koro halinde eşlik etti.
TÜRKİYE UÇUYOR ÖDÜLLERİ
Gecede 'Türkiye Uçuyor' ödülleri de verildi. Toplam 6 ödülün verildiği törende 'ihracata en çok katkı' ödülü Antalya İhracatçılar Birliği adına başkan yardımcısı Ramazan Atılgan'a, 'Antalya markasına hizmet' ödülü Akdeniz Turistik Otel İşletmecileri Birliği adına Başkan Sururi Çorabatır'a, 'Bölge ticaretine katkı' ödülü Antalya Serbest Bölgesi adına Melih Vural'a, 'Bölgeye değer katan proje' ödülü Stone Group adına yönetim kurulu üyesi Mesut Taş'a, 'Girişimciye katkı' ödülü Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği adına Başkan Ali Eroğlu'na, 'Örnek iş modeli' ödülü Galeri Kristal adına Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Kilit'e verildi. Ödüller THY Genel Müdürü Temel Kotil tarafından takdim edildi.
UÇAK FİLOSU 20'YE ÇIKTI
Anadolu Jet'e ilişkin verilen bilgi notunda ise 2008'deki ilk yılında 1.8 milyon kişinin uzakları yakınlaştırdığı ve 5 olan uçak filosunun 20'ye çıktığı belirtildi. Anadolu'yu Ankara ile buluşturan Anadolu Jet'in, 2012 yılı itibariyle 21 milyon 275 bin kişiyi taşıdığı, uçuş noktasının 37'ye çıkarıldığı belirtilen açıklamada, yüzde 82 doluluk oranı ile tüketicilerin ilk tercih ettiği havayolu olduğu kaydedildi. Ayrıca 'Uçmayan Kalmasın' sloganı ile 143 milyon kilometre yol katedildiği belirtildi.
Mehmet ÇINAR-Tolga YILDIRIM/ANTALYA, (DHA) -