Demre Kaymakamlığı ve Antalya Rehberler Odası'nın öncülüğünde düzenlenen etkinliğe Demre Kaymakamı Yusuf İzzet Karaman, Kekova Sahil Güvenlik Bot Komutanı Astsubay Beytullah Yurt, Üçağız Köyü Muhtarı Salih Çan, rehberler, bot personeli ve köylüler katıldı.
Yatlarla Üçağız Köyü'nden Hamidiye Koyu'na giden katılımcılar, yat üstünde saygı duruşunda bulundu, İstiklal Marşı okudu. Yatlardan, Hamidiye Zırhlısı Komutanı Rauf Orbay ve personelinin anısına denize karanfiller atıldı. Daha sonra Kaymakam Karaman, Kekova Sahil Güvenlik Bot Komutanı Yurt, Üçağız Köyü Muhtarı Salih Çan ve üç rehber karaya çıkarak, 2010 yılında Genel Kurmay Başkanlığı'nca yaptırılan Hamidiye Anıtı'na çelenk koydu.
Antalya Rehberler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Edip Özgür, Hamidiye zırhlısının 25-26 Şubat 1913 tarihinde Hamidiye Koyu'na demir attığını hatırlattı. Geminin 2 gün burada beklediğini vurgulayan Özgür, Balkan savaşlarının Türk ulusunun kalbinde açtığı yarayı biraz olsun hafifletmek için Akdeniz'de demirlediğini söyledi. Kaymakam Karaman ise "Hamdiye Koyu diye adlandırılan bu bölge, Birinci Dünya Savaşı'nda ve Balkan savaşlarında önemli görev üstlenmiş olan Hamidiye Zırhlısı'nın sığınma yeri. Bu nedenle buraya bu isim verilmiş" dedi.
HAMİDİYE ZIRHLISI
Hamidiye Zırhlısı, 1903 yılında Abdülhamit Zırhlısı adıyla İngiltere'de yaptırıldı ve Osmanlı donanmasına katıldı. 1908 yılında adı Hamidiye Zırhlısı olarak değiştirildi. 13 Ocak 1903 yılında Balkan Savaşları sırasında Çanakkale'den yola çıkarak, 11 bin 500 mil yol kat etti. Ege Denizi'nde Yunan donanmasına ciddi zararlar verdi. Balkan Savaşlarının parlayan yıldızı oldu.
Hamidiye zırhlısı 25-26 Şubat 1913'de Hamidiye Koyu'na demir attı ve bakımı yapıldı. Hamidiye'de görev yapan askerler bu iki gün içinde Demre'de bir alana taşlarla 2 Türk bayrağı çizildi. Mustafa Kemal Atatürk'ün 1924 yılında Karadeniz gezisine çıktığı 104 metre uzunluğunda, 14,4 metre genişliğindeki Hamidiye zırhlısı, 1964 yılında hurdaya çıktı.
Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA)