Kaş'ta 18 kilometre uzunluğuyla Caretta caretta kaplumbağalarının en önemli üreme noktalarından Patara Plajı'nda, yuvalarında çıkan kaplumbağaların denize yolculuğu başladı. Bu yıl 102 yuvanın tespit edildiği Patara Plajı'nda, yuvalardan çıkan Caretta carettalar, Dr. Onur Türkecan başkanlığındaki Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü'nden 8 öğrencinin de katıldığı çalışmalarla denize ulaştırılıyor. Dünyaca ünlü plajda, dün gece 5 yuvadan çıkan 200 yavru dolunayda Akdeniz'e ulaşmaya çalıştı. Üreme alanları azaldığı için nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Caretta carettaların denize ilk yolculuğuna, Dr. Onur Türkecan başkanlığındaki Hacettepe Üniversitesi öğrencileri eşlik etti.
İlk yavruların denize ulaşmasının ardından koruma çalışmalarına başkanlık eden Dr. Onur Türkecan, yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Patara Plajı'na 'Caretta caretta' ve 'Kelonya Midas' olmak üzere 2 tür kaplumbağanın yumurta bıraktığını belirten Dr. Türkecan, "Çalışmalarda 1'i 'Kelonya Midas' türü olmak üzere 102 yuva tespit edildi. Yuvalardan 35'ine tilki ve köpekler zarar vermiş. 9 yuvayı su baskınlarına karşın daha güvenli noktalara taşıdık. Diğer yuvaları zarar göremesin diye kafesleyerek koruma altına aldık. İlk 5 yuvadan çıkan yaklaşık 200 yavrunun denize ulaşmasını sağladık. Çıkışları şu anda takip ediyoruz ve bu çıkışlar Eylül ayının sonuna kadar devam edecek" diye konuştu.
Her yuvada 50-120 arasında yumurta bulunduğuna dikkati çeken Dr. Türkecan, yavruların 45-62 gün arasında yuvadan çıktığını söyledi. Yavruların denize ulaşan yavruların balık ve kuşlara yem olduğunu belirten Dr. Türkecan, "Denize ulaşan 1000 yavru carettadan ancak 2'si yetişkin hale gelebiliyor. 20-25 yılda 80 santimetre kabuk boyuna ulaşabiliyorlar" dedi.
DHA-Antalya / Kas - Ahmet ACAR