Ankara Valiliği’nin YARGI-SEN’in kapatılması istemiyle açtığı davanın görülmesine devam edildi. Duruşmaya, davacı Ankara Valiliği’nin avukatları ile YARGI-SEN geçici Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun da arasında bulunduğu sendikanın yönetim kurulu üyeleri ile YARSAV Başkanı Murat Arslan, Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu ile çok sayıda avukat katıldı. Bugünkü duruşmada YARGI-SEN Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, sendikanın son genel kurulunda mahkemenin yaptığı “tüzüğünüzü değiştirin” ihtarının değerlendirildiğini ve genel kurulun tüzük değişikliğini reddettiğini açıkladı. Sendika tüzüğünde “hizmet koluyla” ilgili ifadeler bulunduğunu ve tüzük gereği sendika üyeliğinin yargıyla ilgili birden fazla mesleğe açık olması nedeniyle davanın reddedilmesi gerektiğini belirten Eminağaoğlu, ILO sözleşmesinin de sendikaları meslek grubu ve hizmet kolu olarak keskin çizgilerle ayırmadığını belirtti. Uluslararası sözleşmelerin sendika hakkını “etkili sendika olma” çerçevesinde incelediğinin altını çizen Eminağaoğlu, sadece Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin bile davanın reddi için yeterli olduğunu savundu. Duruşma, davacı tarafın yazılı beyanını sunması için ileri bir tarihe ertelendi. Ankara 15. İş Mahkemesi, önceki duruşmada Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu uyarınca meslek esasına göre sendika kurulamayacağı gerekçesiyle, yargıçları ve savcıların oluşturduğu YARGI-SEN’e tüzük ve belgelerindeki eksikleri gidermesi için süre vermiş, bu eksiklerin giderilmemesi durumunda sendikanın kapatılacağı konusunda ihtarda da bulunmuştu.
"SİYASET SÖZÜNÜ YARGI ÜZERİNDEN SÖYLEMEKTEDİR"
YARGI-SEN Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu duruşma sonrasında “Bu dava temel hak ve özgürlüklerin etkin olarak kullanılabileceği bir alanın olmadığını göstermektedir. 30 yıl önce Milli Güvenlik Konseyi 7 sayılı bildiriyle sendikal faaliyetleri durdurmuştu. 30 yıl sonra yargı siyasi bir amaç için kullanılmaktadır. 12 Eylül döneminde asker doğrudan söylüyordu, bugün siyaset sözünü yargı üzerinden söylemektedir. Yapılan aynı şeydir, sadece bir üniforma değişikliği yaşanmıştır” dedi.
"DAVA SİYASİ TALİMATLA AÇILDI"
Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu ise YARGI-SEN’in kapatılması davasının demokrasinin vazgeçilmez şartı olan sendikal özgürlüklere karşı olduğunu belirtti ve davanın siyasi iradenin talimatıyla açıldığını ileri sürdü.(ANKA)
(YE/ÖMR)