Antalya'da ayıplı mal satan zincir maketin şubesine mühür
Antalya'da ayıplı mal satan zincir maketin şubesine mühür
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Antalya'da
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Antalya'da
'Yenidoğan çetesi' lideri Fırat Sarı hakim karşısında
'Yenidoğan çetesi' lideri Fırat Sarı hakim karşısında
Antalya'da demokrasi için sanat
Antalya'da demokrasi için sanat
29 Haziran 2011 Çarşamba - 13:55

MÜSİAD yeni dönem için formül önerdi

MÜSİAD Genel Başkan Ömer Cihad Vardan, Türkiye’de yeni dönemin 4-i olarak adlandırdıkları formülü içermesi gerektiğini belirterek, “Yeni dönemin istikrar ortamında, istihdam sağlayan, inovasyon odaklı imalatı önceleyen bir dönem olması gerektiğini vurguluyoruz” dedi.

MÜSİAD yeni dönem için formül önerdi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

İstanbul’da düzenlediği bir basın toplantısıyla raporu kamuoyuna açıklayan MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, Sürdürülebilir Büyüme İçin Stratejik Dönüşüm başlığı altında yayınlanan “2011 Türkiye Ekonomisi Raporu”nun Araştırmalar ve Yayın Komisyonu koordinasyonunda “MÜSİAD Ekonomi Danışma Kurulu” tarafından hazırlandığını ve Türkiye çapında 3 bin 500’ü aşkın reel sektör temsilcisinden alınan görüşleri de kapsadığını söyledi.

“2011-13 HAMLE DÖNEMİ OLMALI”

Ömer Cihad Vardan, bu yılki raporun “Sürdürülebilir Büyüme İçin Stratejik Dönüşüm” olarak belirlendiğini kaydederek, “2011 Haziran Seçimlerinde de bu konu, açıkça gözler önüne serilmiş, milli gelirin en önemli iki halkasını oluşturan, tüketiciler ile üretici ve imalatçıların, yani kısaca tüm halkımızın, demokrasiye ve istikrara ne denli önem verdiğini ve büyümeye devam etmek istediğini net bir şekilde göstermiştir” dedi. Türkiye’nin kabuğunu kırdığı, milenyumun bu ilk on yıllık diliminde, ana hedef, ekonominin çatısı olan makro ekonomik istikrarın sağlanması olduğunun altını çizen Vardan konuşmasına şöyle devam etti: “Ekonomide normalleşme ve iyileşmenin yaşandığı 2002-2007 yılları arasındaki uygulamaların, ne denli başarılı olduğunu, 2008-2010 arasındaki küresel kriz ve sonrası dönemdeki performanstan görebiliyoruz. Zira, bilhassa 2010 yılı, alınan tedbirlerin ne kadar isabetli olduğunu gösteren tam bir ‘test yılı’ olmuştur. 2011-2023 dönemi adeta bir hamleye dönüştürülmelidir. Bu minvalde, girilen yeni dönemde, zincirleri kıracak farklı yaklaşımlara açık olmak ve ‘stratejik bir dönüşüm’ yaratmak, anahtar niteliğindedir.”

İSTİKRAR ŞART

Raporun kapak konusu olan “Stratejik Dönüşüm” kavramının, bir yandan rekabetçi bir ekonomik dönüşüm için derin katmanlara etki edecek yeni bir reform dalgasının başlatılması gereğine, öte yandan da, Türkiye’yi yönetebilir bir demokrasi yapacak yeni bir Anayasa yapılması ve buna dayalı olarak devletin baştan sona yenilenmesi gereğine işaret ettiğini söyleyen Ömer Vardan şunları söyledi:
“Tabii bu yeni döneme başlarken, en önemli şart son senelerde sürekli dile getirdiğimiz üzere, istikrardır. Esasen, hayal ettiğimiz hamle imkânlarını fazlasıyla içinde barındıran ve bu tarihi önemdeki dönüşüm için şart olan müstesna istikrar ortamını,12 Haziran 2011 seçimlerinde, halkımız bir altın tepsi içinde sunmuştur. Buna rağmen, herkesin bu istikrar beklentisi yönünde oy kullanarak geniş katılımlı bir Meclis çıkardığı ortamı bozmak için, huzursuzluk çıkartmaya çalışanlar da, ülkemiz için birlik olup yeni hedeflere koşmamız gereken şu kritik zamanda büyük bir tarihi hataya imza atmaktadırlar. Sanki bir el, uzanıp, tam da huzura kavuştuğumuzu düşündüğümüz bir ortamda, karışıklık yaratmaya ve huzuru bozmaya çalışmaktadır."

YENİ DÖNEM İÇİN 4-İ FORMÜLÜ

Yeni dönemin 4-i olarak adlandırdıkları formülü içermesi gerektiğini, bu dönemin “istikrar ortamında, istihdam sağlayan, inovasyon odaklı imalatı önceleyen bir dönem” olması gerektiğini vurgulayan Ömer Vardan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu genel seçimler döneminde memnuniyetle müşahede ettik ki, Türkiye’nin ortak kabul gören ve artık bir milli mutabakata dönüşen 2023 ekonomi hedefleri vardır. Bu sevindirici gelişmede, Türkiye’yi umutsuz bir kriz ve kaos ortamından alıp bu kıvama taşıyan sürece katkı yapan herkesin payı vardır. Bununla birlikte, 2023’te kişi başına düşen milli gelir hedefi olan 25 bin dolara ulaşmak için, Türkiye’yi 3 bin dolar bandından 10 bin dolar bandına taşıyan mimarinin yeterli olmayacağını ve ek hamleler yapılması gerektiğini de kabul etmek gerekir.”
MÜSİAD Başkanı Vardan, bugün kişi başına düşen milli gelirde gelinen seviyeye bağlı olarak, bütün göstergelerin Türkiye’nin bu aşamada bir “orta gelir tuzağı” testinden geçtiğine de işaret ettiğini belirterek, “İşte, Türkiye’nin bir orta gelir kapanına sıkışarak artan oranlarda açık bir pazar haline gelmesinin önüne geçmek üzere, küresel düzene nasıl daha hızlı ve etkin entegre olacağımız üzerinde kafa yorulmalıdır. Temel amaç, daha çok kaynak girdisine dayanan ve nicel olan büyümeyi artık nitel bir hale dönüştürmek olmalıdır” diye konuştu.

“İDDİALI PROJELERE İHTİYAÇ VAR”

Konuşmasında Türkiye’nin yeni dönemde iddialı projeler geliştirmesi gerektiğine vurgu yapan Ömer Vardan, “Bilindiği üzere, dünyada nano-mühendislik ve bilişim alanlarında hakim olan ülkeler, 1990’lı yıllara damgasını vurmuştur. 2000’li yıllarda ise, sağlık teknolojilerine, enerji sektörüne, elektrikli araçların geliştirilmesine ve gıda-emtia güvenliğine yönelik çalışmalar yapan ülkeler öne geçmiştir. Türkiye ise ‘tahribat’ ve ‘tamiratla’ geçen bu 20 yıllık dönemde fırsat bulup da bu alanlarda hamle yapamamıştır. Oysaki bilişim, elektronik ve yenilikçi ilaç ve tarım gibi lokomotif sektörlerde hala bu hamleleri yapma zorunluluğu devam etmektedir. Ayrıca, bundan böyle, Türkiye’nin, büyük ve iddialı projeler geliştirip bunlara sıfırdan yatırımcı çekme noktasındaki çalışmalara da ağırlık vermesi gerekmektedir. Perakende, finans ve gayrı menkul başta olmak üzere satın alma, birleşmeler ve özelleştirmelere ilgi duyan yabancı sermaye, Türkiye’nin öncelikleri doğrultusunda yönlendirilmelidir” dedi. Ömer Vardan yabancı sermaye ile cari açık ilişkisine değinen bölümünde şu görüşleri ifade etti:
“Son küresel kriz öncesinden önceki dönemde, daha önce hiç görülmemiş büyük bir sermaye hacmini içeriye çekebilen Türkiye, cari açığın finansmanını yüzde 60’lara varan oranda kalıcı sermaye girişleri ile finanse edebilmiş ve böylelikle yabancı sermaye girişlerini, büyümenin motor gücü haline getirebilme şansını yakalamıştır. Ancak maalesef, küresel kriz nedeniyle bu süreç sekteye uğramıştır. Şimdilerde yeniden canlanmaya başlayan yabancı sermaye yatırımlarının önemi, ülkeye kalıcı bir know-how, teknoloji, öğrenme etkisi gibi pozitif dışsallıkları taşıyabilmesinde aranmalıdır. Ülkemizin, otomobil, elektronik, makine ve teçhizat, tekstil, mobilya, enerji gibi sektörlere öncelik verip dünyanın cazibe merkezi olmayı hedeflemesi gerekmektedir.”(ANKA)
(NÇ/ÖMR)
 

 
Pinpon topu ile 23 araba soydular
 
YARGI-SEN rest çekti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pinpon topu ile 23 araba soydular
Adana'da polisin bugüne kadar ilk kez karşılaştığı yöntemle dört günde ...
'Beyaz Cennet'e özel para
Denizli'nin dünyaca ünlü turizm merkezlerinden olan ve UNESCO'nun koruma ...
Türkler hayatından memnun
Türklerin yarısının kriz sonrası hayatlarından memnun olduğu belirlendi. ...
 
6 general, 1 amiral ve 1 albaya yakalama emri
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Korgeneral Turgut Atman, Tümgeneral ...
Parada anlaşamazsa senaristler öldürecek
Öyle Bir Geçer Zaman ki"ye Ali Kaptan şoku. Dizinin lokomotifi önümüzdeki ...
Un Ro-Ro:'İhracaat hedefine ulaşmanın yolu taşımacılıktan geçiyor'
Türkiye'de Ro-Ro taşımacılığında yüzde 85'e yaklaşan pazar payı ile ilk ...
 
Sahte parayla lüks tatil
Muğla'nın Marmaris İlçesi'nde jandarma ekipleri tarafından yapılan operasyonda, ...
Suriyeliler için 568 yeni çadır kuruldu
Afet Acil Durum Yönetim Başkanlığı, Suriye’den kaçarak Türkiye’ye gelen ...
Tunceli'de çatışma
Tunceli'nin Ovacık İlçesi Burnak köyü kırsalında çıkan çatışmada üç teröristin ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva