Antalya- Muğla sınırındaki Xanthos Antik Kenti'ndeki kazılar, Bakanlar Kurulu kararıyla Fransa'nın Bordeaux Üniversitesi'nden alınarak Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof Dr. Burhan Varkıvanç başkanlığındaki ekibe verildi. Antik kentteki ilk kazı, Osmanlı İmparatorluğu döneminde, 1838- 1842 yılları arasında, İngiliz arkeologlar tarafından başlatıldı. Bu dönemde yapılan kazılarda Harpy Anıtı, Payava Lahiti, Nereitler Anıtı, kabartmalar, heykeller ve mimari parçaları ortaya çıkarıldı ve Patara Limanı'ndan gemilere yüklenerek İngiltere'ye götürüldü.
Cumhuriyet Dönemi'ndeki Xanthos kazıları, 1950 yılında Fransa'nın Paris ve Sorbon üniversiteleri tarafından yürütüldü. Bir süre ara verilen kazılar, 1990 yılında bu kez Bordeaux Üniversitesi'nden Prof. Dr. Jacques de Caurtils başkanlığında yeniden başlatıldı. 60 yıldır devam eden kazılarda çok fazla yol alınamaması tepkilere yol açtı. Geçen yıl Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay kazıyı almak istedi, ancak Fransa Dışişleri Bakanlığı'nın devreye girmesi nedeniyle süreç bir süre ertelendi. Son olarak, Bakanlar Kurulu kararıyla Xanthos'ta kazı yapma yetkisi Fransızlar'dan alındı.
M.Ö. 2'nci yüzyılda Likya'nın başkenti olan Xanthos'taki kazılara, Türk bilim adamlarınca bu yıl yeniden başlandı. Akdeniz Üniversitesi'nden 23 kişilik ekibin katıldığı bu yılki kazılar 2 ay sürecek. Kazı Başkanı Prof. Dr. Burhan Varkıvanç, antik kentte daha önce hiç el atılmayan mozaiklerin onarılacağını, gezi güzergahları ve sıkça ziyaret edilen yapıların temizleneceğini belirterek kazı alanını tanımaları için süre gerektiğini belirtti.
Ahmet ACAR/ KAŞ (Antalya), (DHA)