Kent Konseyi Toplum Çalışma Grubunun hazırladığı raporda göçle gelen sorunlara dikkat çekilerek "Köy kültürü ve kentsel değerlerin farklılığı, yoksulluk, toplumsal olarak sınıflar arası uçurumlar yanında uyuşturucu ve madde kullanımı da kent ile anılan bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır" denildi. Bir milyonu aşkın kişinin yaşadığı Antalya'da, nüfusun yaz döneminde üç katına çıktığı belirtilen raporda, Antalya'da madde kullanımı biyolojik, psikolojik, sosyal ve ekonomik bir sorun olarak, başta çocuklar ve gençler olmak üzere çok sayıda kişiye tehdit ettiği belirtildi.
TEDAVİ MERKEZİ YETERSİZ
Önlemler konusunda polisiye tedbirlerin tek başına yetersiz kaldığına dikkat çekilen raporda yer alan tespitlere göre, kentte bağımlıları tedavi ettirecek yeterli sayıda merkez bulunmuyor ve bu nedenle bağımlı ailesine ya da sosyal çevresine dönmek durumunda kalıyor.
Raporda 20 yatak kapasiteli Akdeniz Üniversitesi Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne (AMBAUM) yılda ortalama 4 bin civarında başvuru olduğu ve bu sayının giderek arttığı vurgulandı. Kent Konseyi raporunda, 2012'de çeşitli suçlardan güvenlik birimlerine gelen veya getirilen toplam 36 bin 683 çocuktan 8 bin 856'sının uyuşturucu madde kullandıklarının tespit edildiğine dikkat çekildi.
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Kent Konseyi Toplum Çalışma Grubunun 'Madde Kullanımı ve Bağımlılık Tedavi Merkezleri' raporunda çözüm önerileri de yer alıyor. Bu öneriler arasında özellikle riskli bölgelerde ve toplumsal gruplarda ailelere ve gençlere yönelik önleyici, tedavi edici ve rehabilite edici çalışmaların önemine dikkat çekiliyor ve herkesin bağımlı hale gelebileceği hatırlatılarak halkı bilinçlendirmeye yönelik örgün ve yaygın eğitim programlarının artırılması gerektiği vurgulanıyor.
Bağımlıların kolayca ulaşabileceği danışma ve tedavi merkezlerinin sayısının arttırılmasına vurgu yapılan raporda, bu konuda özel rehabilitasyon merkezleri açılması için kişi ve kurumların dikkatinin çekilmesi ve gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasının önemine vurgulanıyor. Raporda, yerel yönetimlerin gençlerin ve çocukların boş zamanlarının değerlendirileceği alt yapıları oluşturmaları ile eğlence merkezleri ve otellerin sıkı denetlenmesi gibi unsurlar da bulunuyor.
Raporda uyuşturucu ve madde bağımlılığının tedavisinde tıbbi ve sosyal rehabilitasyon merkezlerinin yetersizliğine işaret edilerek, tıbbi tedavide 20 ve sosyal rehabilitasyonda 30 yatak kapasiteli iki kurum olduğu anımsatılıyor ve yeni yerlere ihtiyaç duyulduğu vurgulanıyor.
ANTALYA, (DHA)