Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Bayram Göçmen ile Alman bilim adamlarınca yaklaşık 1 yıldır Antalya ve Muğla bölgesinde yürütülen çalışmada, dünyadaki kurbağa türlerinin, popülasyonunun yüzde 30 kadarının yok olmasına neden olan panzootik fungus hastalığının bir türü, Türkiye'de de ortaya çıktı. Prof. Dr. Göçmen, panzootik fungus'un, kurbağa türlerinde görülen ve genel anlamda hepsini etkileyen, derinin üzerine yerleşip ardından içine girerek vücudu parçalayan bir mantar olduğunu söyledi.
ANTALYA VE MUĞLA'DA ÇALIŞMA YAPILDI
Prof. Dr. Göçmen, Antalya ve Muğla'da Göynük Kanyonu, Fersin, Kale Tepe, Tahtalı Dağı, Kuzdere, Gedelme, Hurma Köyü, Dağdibi, Erentepe, Saklıkent, Karadere, Gökbel, Marmaris gibi birçok alanda araştırmanın hem su kurbağaları hem de tamamı endemik tür olan kara semenderleri (Lyciasalamandra türleri) üzerinde yapıldığını açıkladı.
SADECE GÖYNÜK KANYONU'NDA GÖRÜLDÜ
Her türden 30'ar hayvan üzerinde çalışma yapıldığını belirten Prof. Dr. Bayram Göçmen, moleküler teknikler kullanılarak yapılan çalışmada, Antalya Göynük Kanyonu'ndaki ova kurbağalarında ciddi derecede tehlikeli kurbağa düşmanı fungus tespit edildiğini söyledi.
DERİYE YERLEŞİP VÜCUDU PARÇALAYAN BİR MANTAR
Kurbağaların derisine yerleşerek yayılan ve öldürücü yaralanmalara, davranış değişiklikleri gibi önemli semptomlara neden olan bu türün, 'Chytridiomycosis' denilen hastalığa neden olduğunu açıklayan Prof. Dr. Bayram Göçmen, şunları söyledi;
"Tüm kurbağa popülasyonlarımızı, endemik türlerimizi tehdit eden bu hastalık için önlemler alınmalı. Örnekleme yapılan 338 tür endemik kara semenderimizin hiçbirisinde bu fungus'a rastlanmamış olması sevindirici. Ancak elde edilen sonuç diğer türlerimiz açısından pek parlak bir gelecek vaad etmiyor. Çalışmalarımız diğer kurbağa türlerimizi de tetkik etme yönünde genişletilecek."
TOROS VE TAVAS TEHLİKEDE
Fungus'un Yeni Zelanda, Avustralya ve Amerika'da birkaç endemik türün yok olmasına yol açtığını da dile getiren Prof. Dr. Göçmen, dünyada sadece Karagöl'de yaşayan Toros ile sadece Denizli'deki Tavas endemik türleri başta olmak üzere ülkemizdeki tüm türlerin son derece ciddi tehdit altında olduğunu kaydetti.
Prof. Dr. Göçmen, önlem olarak ise bu su kaynaklarının Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nca ilaçlama yapılarak, türlerin korunmasının sağlanabileceğini dile getirdi.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)