Antalya'nın Demre İlçesi'nde faaliyetini sürdüren Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Araştırma Enstitüsü, Beymelek Dalyanı'ndan sağlanan anaçlarla balıkçılığın gelişmesi için yavru balık üretimi yapıyor. Burada büyük titizlikle bilim adamları gözetiminde üretilen yavru balıklar, balık üretim çiftliklerine satılıyor. Enstitü, yavru balık üretimi için gerekli anaçları, kasım ayında Beymelek Dalyanı'ndaki doğal ortamında sağlıyor. Anaçlardan alınan yumurtalar, kuluçka dönemini özel bir karanlık bölümde geçiriyor. Yumurtadan çıkan balık larvaları, ardından özel üretim tanklarına alınıyor. Yaklaşık 40 ile 50 gün burada anne sütü yerine geçen alg, rotifer ve artemia gibi özel canlı yemlerle beslenen larvaların ağırlığı 20 miligrama ulaştığında, büyütme havuzlarına alınıyor. Burada özel toz yemlerle beslenen yavrular, 4 ile 5 ay içinde 1- 2 gram aralığına ulaşıyor. Üretimin her aşamasında bilimsel yöntemlerin kullanıldığı enstitü, yaklaşık 5 ay süren üretim safhasının ardından bu balıkları, balık üretim çiftliğine satıyor.
ANAÇLARA ÖZEL BAKIM
Balıklar satış aşamasına gelinceye kadar kullanılan yemler, tamamen bilim adamları tarafından hazırlanıyor. Yine yumurtaların sağlandığı anaç balıklar da yumurta kalitesinin ve verimin yüksek olması için bilim adamları tarafından karides ve kalamardan yapılan özel yemlerle besleniyor. Bunun yanında anaçlara vitamin takviyesi de yapılıyor. Üretim için yumurtaları alınan anaçlar, balıkçılığın sürdürülebilmesi için tekrar doğal yaşam alanları olan Beymelek Dalyanı'na bırakılıyor.
7 MİLYON BALIK ÜRETİLİYOR
Enstitüdeki yavru balık üretiminden sorumlu gıda mühendisi Durali Eraslan, balık üretiminin özel sektörden gelen talebe göre değiştiğini kaydetti. Yıllık 20-25 milyon yavru balık üretim kapasitesine sahip olduklarını vurgulayan Eraslan, üretim safhasında işçiler dahil 35 kişilik ekibin görev yaptığını belirtti. Enstitünün deniz balıkları kuluçkahanesinde ağırlıklı olarak levrek ve çupra üretimi yapıldığına dikkat çeken Eraslan, "2013 yılında 7 milyon yavru balık üretimi yapacağız. Balıklar 40 ile 50 kuruş arasında üretim çiftliklerine satılıyor. Yaklaşık 3.5 milyon lira gelir bekliyoruz. Yaptığımız üretimle sektörün balık ihtiyacının bir miktarını karşılamaktayız" dedi.
SEKTÖREL EĞİTİM VERİLİYOR
Balık üretiminin yanında enstitünün sektörün gelişimi için bilimsel çalışmalar yaptığını vurgulayan Eraslan, özel laboratuvarlarda çeşitli balık türlerinin gelişimi, balık hastalıkları, balık yemleri konusunda çalışmalar yaptıklarını söyledi. Üniversite ve şirketlerle yapılan işbirliği sayesinde yürütülen araştırmalarla sektöre bilimsel öncülük yaptıklarını anlatan Eraslan, enstitünün gerek ulusal, gerek uluslararası konferans ve toplantılarla sektörün ihtiyaç duyduğu konularda personel eğitimi de verdiğini belirtti.
Ahmet ACAR/DEMRE (Antalya), (DHA)