Toprak kullanılmayan uygulamayla 150 bin meyve fidanı yetiştirildi. Seranın Üretim Müdürü Ziraat Mühendisi Şerife Tunçyürek, işletmenin Türkiye'de bir ilk olduğunu anlattı. Tunçyürek, jeotermal enerjiyle topraksız tarım tabir edilen yöntemi uygulayarak 150 bin meyve fidanı ürettiklerini, kapasitelerinin 300 bin fidan olduğunu anlattı.
TOPRAK YERİNE TORF
Topraksız fidan üretimi için toprak yerine 'torf' kullanıldığını aktaran Tunçyürek, torfun Litvanya'dan, ponzanın ise Kayseri'den getirdiğine vurgu yaptı. 'Fidan ilk baharda dikilir' ezberini bozarak yılın artık yılın 12 ayı fidan diktiklerine işaret eden Tunçyürek, "Aşılama yöntemiyle meyveleri çeşitlendiriyoruz. İşletme 2 milyon liralık bir yatırımla kuruldu. İşletmede değişken aralıklarla 50 personel istihdam ediliyor" diye konuştu.
FİYAT FARKI YOK
Verilen siparişe göre üretim planlaması yaptıklarını anlatan Şerife Tunçyürek, "Normal şartlarda arazide 2 yılda yetişebilecek bir fidanı biz ortalama 1 yılda ekilebilecek hale getiriyoruz. Bu çiftçiler için büyük avantaj. Bütün meyve çeşitlerinin üretimini yapabiliyoruz. Ancak ağırlıklı olarak en fazla talep edilen fidan şeftali nektarı. Bunun gibi birçok meyvenin de onlarca çeşidi bulunmakta. Bizim ürettiğimiz fidanlar piyasada satılan diğer fidanlar arasında pek bir fiyat farkı yok. En fazla sipariş, İzmir, Bursa ve Adana'dan geliyor" dedi.
İsmail AKAR/SANDIKLI, (DHA)