ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak başkanlığında, ATSO Yönetim Kurulu salonunda yapılan toplantıya; ATSO Meclis Başkanı Ali Rıza Akıncı, Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Antalya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bedrullah Erçin, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi-Toprak Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaplan ve Öğretim Üyesi Doç.Dr. Kemal Sönmez, Antalya İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Vahap Tuncer, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Metin Kaya, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Namık Şenli, Antalya Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Balcı, Tarım Kredi Kooperatifi Bölge Müdürü Naci Yorgancılar, ANTBİRLİK Genel Müdürü İmdat Keskin, Aksu Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Mustafa İmamgiller, Zirai Danışmanlar Derneği Başkanı İbrahim Akbulut, ATSO Tarım Komitesi, Meclis ve Komite üyeleri ile sektör temsilcileri katıldı.
Toplantının açılışında bir konuşma yapan ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, Antalya’da son dönemde çok güzel bir birliktelik yakalandığını, özel sektör, kamu işbirliği yapılarak ve siyasilerle aynı masanın etrafında toplanılarak EXPO 2016’nın alındığını ifade etti. Antalya’nın tarım sektörünün başkenti olduğunu vurgulayan Budak, “Yıllık 5.5 milyon ton yaş sebze-meyve üretimi yapılıyor ancak bu üretim ihracata yansımıyor. Ürettiğimizin sadece yüzde 10’luk bir kısmını yurt dışı pazarlara satabiliyoruz” dedi.
Konuşmasında “Markalaşma”ya dikkat çeken Budak, “ATSO olarak iki yıldır etkin bir şekilde marka konusunu tartışıyoruz. Sadece turizmde ve sanayide değil, tarım sektöründe, tüm ürünlerimizde Antalya markası yaratabiliriz. Örneğin Antalya domatesini marka yapabilir miyiz? Tüm bu konuları sektörün önemli aktörler ile tartışacağız” dedi.
ATSO Meclis Başkanı Ali Rıza Akıncı da, ancak doğru ve kararlı bir eylem planı ile başlanırsa başarılı olunacağını söyledi. Akıncı, “Narenciye ve Fındık Tanıtım Grubu bir Domates Tanıtım Grubu oluşturabilir mi diye düşünüyoruz. Antalya’nın en büyük hazinesi domates. Bu zenginliğimizi daha iyi tanıtmalıyız” diye konuştu.
Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, tarım sektörünün gelişmesi için “Tanıtım Grupları’’nı da içerecek bir “Tarım Konseyi’’ kurulmasını önerdi. Tarımın gelişmesi için her kesimin ayrı ayrı efor sarf ettiğini belirten Çandır, tek bir çatı altında toplanarak kurumsallaşma sonucunda amaca ulaşılabileceğini bildirdi. Çandır, bu oluşuma Ziraat Fakültesi’nin de dahil edilerek bilimsel, fark yaratıcı ve sürdürülebilir bir model oluşturulabileceğini vurguladı.
Antalya İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı da, yaptığı konuşmada, örtü altında yetişen ürünlerde daha kontrollü ve daha bilinçli bir üretim yapıldığını kamuoyuna anlatmak için bir tarım platformuna ihtiyaç olduğunu söyledi. Satıcı da, Fındık ve Narenciye Tanıtım Grubu gibi faaliyetlerden örnekler vererek, tanıtım grubu yerine Tarım Konseyi fikrine destek verdi.
Antalya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bedrullah Erçin ise, öncelikle modelin hangisi olacağına ve hangi düzeyde temsil edileceğine karar verilmesi gerektiğini söyledi. Erçin, bu modelin içinde mutlaka özel sektörün de yer alması gerektiğine dikkat çekti.
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Vahap Tuncer de, Antalya’da üretilen domatesin kalite sorunundan dolayı mı, yoksa pazarlama sorunundan mı satılamadığının belirlenmesi gerektiğini ifade etti. Tuncer, sürdürülebilir ve kalıcı olması için Tarım Konseyi oluşturulması fikrinin uygun olduğunu, böylece her yıl öne çıkan ürünlerin tanıtılabileceğini sözlerine ekledi.
Sektör temsilcilerinin sırayla söz aldığı toplantıda, Tanıtım Grubu yerine, Tarım Konseyi oluşturulması görüşü öne çıktı. Toplantıda tıpkı turizm sektöründe olduğu gibi tarım sektörü içinde ağırlıklı pazarlar olan Rusya Federasyonu ve Avrupa Birliği ülkelerinde ürün tanıtımına ağırlık verilmesi istendi.