Sürenin 7 yıl olması anayasada değişikliklerle, bu süreyi 7 yıl olarak geçici bir biçimde tespit etmekten geçer" dedi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi'nce düzenlenen 'Yeni Anayasa ve Gerçekler' başlıklı Prof. Dr. Çetin Yetkin'in moderatörlüğünde Prof. Dr. Ümit Özdağ'ın da yer aldığı panelde konuşan Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, konuşmasının ilk bölümünü Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a ithaf etti.
Arınç'ın Ankara Çukurambar'da katıldığı bir açılışın ardından gazetecilerin kendisine yönelttiği Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresine ilişkin soruya, "Bu soruyu Sabih Kanadoğlu'na sormanızı beklerdim. Artık demokratik bir yaşam içerisindeyiz. Kanadoğlu'na sorulmuyor, biz siyasetçilere soruluyor" cevabını verdiğini fakat bir süre belirtmeden, "Yakında öğrenirsiniz" dediğini kaydeden Sabih Kanadoğlu, "Kendisini, aslında bizim yerimize düşünecek, karar verecek ve açıklayacak tek kişi var, o da 'patron ne derse haklıdır' felsefesini şimdi ortaya atılan ileri demokrasiye yakıştırdığı için kutlarım" dedi.
GÜL'ÜN GÖREV SÜRESİ 5 YIL
Cumhurbaşkanının görev süresine ilişkin 5 yıl mı, 7 yıl mı tartışmasının cevabını, aynı zamanda meclisin sebebini ve meşruiyetini temin eden Anayasa'nın 6'ncı maddesinden aldığını savunan Onursal Başsavcı Kanadoğlu, bu maddede 'kaynağını anayasadan almayan bir yetkinin kullanılamayacağının' düzenlendiğini kaydetti. Sabih Kanadoğlu, "Anayasa değişikliğiyle cumhurbaşkanını seçme yetki ve görevini halka veriyorsunuz. Halk oylamasında kabul edilen bu metne göre cumhurbaşkanı 5 + 5 seçilecektir. Yani 5 yıl için seçilecektir. Geçici madde koymuyorsanız, o halde cumhurbaşkanını göreve süresi 5 yıldır" diye konuştu.
YASA SÜRE SORUNUNU ÇÖZMEZ
Gerekli önlem alınmadığı takdirde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresinin, 5 yılın sonunda 28 Ağustos 2012 tarihinde sona ereceğini belirten Kanadoğlu, sorunun sadece bir yasa metniyle 'Cumhurbaşkanının görev süresini 7 yıldır' biçiminde mecliste halledileceğini düşünmenin yetki gaspı ve anayasa ihlali olacağını savundu. Kanadoğlu, "Böyle bir yola gidilmemesini tavsiye ederim" dedi. Eğer bu yöntemde ısrar edilirse büyük bir problemin ortaya çıkacağına dikkat çeken Kanadoğlu, şunları söyledi:
"Bu meclisin sebebi ve meşruiyeti de bu anayasadır. Yürürülükte kaldığı sürece bu anayasaya uygun şekilde yasama görevini kullanma yükümlülüğü vardır. O halde bunun 7 yıl olarak tespiti yine anayasal bir işlem ve eylemle bu faaliyetin içerisinde mümkün olabilir. Yapmak istedikleri Cumhurbaşkanlığı Seçimleri Usul ve Esasları adını taşıyacak bir yasa çıkartmaktır. Bu yasanın içine süreyi koyduğunuz zaman anayasayı ihlal anlamına gelir. Bu böyle kaldığı sürece 28 Ağustos 2012 tarihine kadar seçimlerin yapılması gerekir."
TEK YOL ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ
Meclisin cumhurbaşkanığı seçiminin usul ve esasları hakkında yasa çıkartarak süreyi 7 yıla götürme hakkı, görevi ve yetkisi olmadığını savunan Onursal Başsavcı Kanadoğlu, görev süresine ilişkin karar verme yetkisinin Yüksek Seçim Kurulu'nda olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresinin 7 yıl olmasının tek yolunun anayasa değişikliği olduğunu kaydeden Sabih Kanadoğlu, "Sürenin 7 yıl olması Anayasa'da değişikliklerle bu süreyi 7 yıl olarak geçici bir biçimde tespit etmekten geçer" dedi. Anayasa değişikliğinin 367 milletvekilinin 'Evet' oyuyla, Cumhurbaşkanı Gül'ün halk oylamasına götürme hakkı sabit kalmak koşuluyla, halk oylamasına gerek kalmaksızın gerçekleşebileceğini hatırlatan Kanadoğlu, "İktidar partisinin 326 milletvekili var. Bir vekili düşürün, muhalefetten 5 milletvekilinin desteğiyle 330'u geçerseniz halk oylamasına götürürsünüz. Yolu budur" dedi.
YENİ ANAYASA NASIL YAPILIR
Antalya'da düzenlenen panelde konuşan Sabih Kanadoğlu, yeni anayasa tartışmaları konusunda da "Aklına her gelen iktidarın 'Ben anayasa yaparım' deme hakkı yoktur" dedi. Aksi takdirde her seçimden galip gelenin yeni anayasa yapma hevesine kapılacağını kaydeden Kanadoğlu, "Yeni bir anayasa yapılabilmesi için o anayasadan kaynağını alacak, yetkiye görevlendirmeye ihtiyaç vardır. Yeni bir anayasa yapılması için herşeyden önce Anayasa'nın 175'inci maddesinin değiştirilmesi gerekir" dedi. Kanadoğlu, CHP'nin Anayasa Uzlaşma Komisyonu içinde yer almasını da eleştirdi.
CUMHURBAŞKANLIĞINA ADAY MI?
'Yeni Anayasa ve Gerçekler' başlıklı panelin soru-cevap bölümünde ise Sabih Kanadoğlu, "Cumhurbaşkanlığına aday olup bütün yanlışlıkları ortadan kaydırmayı düşünüyor musunuz?" sorusuna ise, "Bu soruyu soran akli melekelerimden uzaklaşmamı diliyor. Akıl yolundan çıkmamak için bu soruyu cevapsız bırakıyorum" diye karşılık verdi. Kanadoğlu, Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresinin ardından ortaya çıkacak adaylar konusunda bir başka soruya, "Eğer bu ülkede, bu kadar deneyimden sonra, bir Putin- Medvedev kaldıracı haline dönüştürülüp bunun adına da ileri demokrasi deniyorsa yazıklar olsun" dedi.