AK Parti Antalya Milletvekili Menderes Türel, Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği Kadastro Kanunu ile ilgili ortaya çıkan tapu iptallerinin çözümüne ilişkin öneride bulundu. Türel, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in de katıldığı toplantıda söz alarak Türkiye’nin birçok yöresinde vatandaşların ciddi bir şekilde mağduriyetine yol açan tapu iptallerine değindi.
Geçtiğimiz yasama döneminde 3402 sayılı Kadastro Kanunu’nda değişiklik yapıldığını belirten Türel, ‘’Bu değişiklikle devlet ve diğer kamu kurumlarının Kadastro yasasının 12. madesine göre kesinleşmesi on yıl geçmiş tapuların iptali için dava açmalarını önlemek, açılmış davaların düşürülmesini sağlamak, ayrıca 2 B iddiasıyla açılan davalarda da on yıldan sonra dava açılmasını önlemek ve açılmış davaları düşürmek amaçlanmıştır. Kamu için10 yıl zaman aşımı söz konusu değil. Vatandaşlarımız ellerinde otuz-kırk senelik tapularıyla kamunun açmış olduğu davalar neticesinde (Maalesef genellikle kararlar kamu lehine çıktığı için) kendi tapulu alanlarında işgalci duruma düşüyorlar ve çözümsüzlüğe doğru sürükleniyorlardı’’ dedi.
Kendi mülklerinde işgalci durumdalar
Bu konuya çözüm getirecek yasa değişikliğinin 2008 yılında TBMM’de görüşülmeye başlandını ve 25 Şubat 2009 tarihinde, yani 2009 yerel seçimlerinden hemen önce AK Partili, CHP’li ve MHP’li milletvekillerinin kabulü ile yasalaştığını, Resmi Gazete’de yürürlüğe girdiğini anlatan Türel, konuşmasına şöyle devam etti.’’ Ancak, muhalefet genellikle seçimden önce verdiği sözleri, seçimden sonra unutuyor. Maalesef CHP kanuna seçimden önce mecliste ‘Evet’ demesine rağmen, seçimden sonra Anayasa Mahkemesine kanunun iptali için müracaat etti. O dönemde Cumhuriyet Halk Partisinin Grup Başkan Vekilleri Kemal Anadol ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun imzasıyla bu yasanın iptali için başvuruldu ve bu yasanın iptali hemen hemen iki sene sonra 12 Mayıs 2011’de gerçekleşti. Yasanın iptali ile vatandaşlar bu hak düşürücü davadan mahrum oldukları için yeniden kendi tapulu mülklerinde bir kaçak işgalci konumunda ve yine bir çözümsüzlük içindeler.’’
Adalet Bakanı: Çözüm arıyoruz
Komisyon toplantısında, Adalet Bakanı Ergin’den, bu yasanın Anayasa Mahkemesi’nin iptal gerekçesine göre yeniden düzenlenmesine yönelik bir çalışma olup olmadığını soran Türel, vatandaşların bu mülkiyet karmaşası içinde kendilerine müracaat ettiğini ve şikayetlere çok sıkça muhatap olduklarını belirtti. Bu konuda Anayasa Mahkemesinin iptal gerekçesine göre yeni bir yasa hazırlanmasında büyük fayda olacağına inandıklarını sözlerine ekledi.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin de, Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği Kadastro Kanunu ile ilgili ortaya çıkan tablo ile Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürlüğünün bir çalışma yaptığını belirterek, ‘’ Bu sıkıntıyı nasıl giderebiliriz? Anayasa Mahkemesi’nin vermiş olduğu iptal kararındaki gerekçelere uygun düzenleme yapabilir miyiz? Bunu arkadaşlar sizinle paylaşsınlar ’’ şeklinde konuşarak, yeniden bir çalışma yapılması için düğmeye bastı.