GS'nin borcu 14 milyarı aştı
GS'nin borcu 14 milyarı aştı
HÜRJET'in ikinci prototipi gökyüzüyle buluştu
HÜRJET'in ikinci prototipi gökyüzüyle buluştu
Cem Garipoğlu soruşturmasında karar
Cem Garipoğlu soruşturmasında karar
Konyaaltı'nda 'Dijital Dünya ve Çocuk' paneli
Konyaaltı'nda 'Dijital Dünya ve Çocuk' paneli
9 Haziran 2024 Pazar - 08:55

Tablo vahim

Halit Çelikbudak

Tablo vahim
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Bilim insanları gerçek tabloyu biliyor, muhtemel sonuçları anlıyor. Ama çoğumuz bunun tam olarak farkında değiliz galiba. Ve bu bir sorun, hem de çok büyük bir sorun. İklim hedefine ulaşma yolundan çok uzaktayız ve daha yapılacak çok iş var. Mutlaka farkındasınız, hatta bizzat yaşıyorsunuz. Küresel sıcaklıklar son birkaç ayda rekorları kırıp yeni zirvelere ulaşıyor. Art arda oniki ay boyunca, dünyada aylık ortalama sıcaklık, kayıtların başlamasından bu yana her zamankinden daha sıcak.
* * * *
Açıklamalara göre, geçtiğimiz ay küresel ortalama sıcaklık, 1991-2020 arasında zaten nispeten yüksek olan ortalama değerlerin 0,65 santigrat derece üzerinde gerçekleşti. Haziran 2023'ten beri tüm aylar, ölçümlerin başladığı tarihten bu yana en sıcak aylar… 2015’te imzalanan Paris İklim Anlaşması'nda 21. yüzyılın sonuna kadar küresel ısınmanın mümkünse 1,5 santigrat derecenin altında kalması hedeflenmişti. Bu sınır henüz aşılmış sayılmıyor. Aslında bu gerçek değil. Çünkü küresel sıcaklıkların on yıllık ortalaması alındığı için aşılmamış görünüyor.
* * * *  
Dünya, sanayi öncesi döneme göre küresel olarak yaklaşık 1,19 derece ısındı. Küresel ısınmanın hızlanmasını sağlayan birçok faktör var. En önemli üçlü karbondioksit, metan ve azot oksit… Dünya Meteoroloji Örgütü'nün son verilerine göre, karbondioksit, metan ve azot oksit konsantrasyonu 2021'deki korona salgını sırasında bile atmosferde arttı. Karbondioksit ve diğer sera gazı emisyonlarının artışını yavaşlatma konusunda ilerleme kaydediliyor ama henüz düşüşe geçmiş değil.
* * * *
Bazı araştırmalara bakılırsa, 1,5 derece hedefine ulaşma umudu artık pek gerçekçi değil. Bu da gerçekten kötü bir senaryo.  Güncel bir araştırmaya göre, 1,5 derece hedefine ulaşmak için en fazla 200 milyar ton civarında sera gazı karbondioksitin atmosfere girmesi gerekiyor. Kömür, petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtlar eskisi kadar yakılmaya devam edilirse bu miktara yaklaşık beş yıl içinde ulaşılacak. Bu ısınmanın düşündüğümüzden daha hızlı gerçekleştiği veya en kötü etkilerden kaçınmak için artık çok geç olduğu anlamına mı geliyor? Umarız artık çok geç değildir.
* * * *
Sera gazı emisyonlarını azaltmayı başarırsak sıcaklık artışını da yavaşlatabiliriz. Dünyanın ne kadar ısınacağı emisyonların ne kadar hızlı sıfıra indirilebileceğine bağlıdır. O zamana kadar dünya ısınmaya devam edecek. Emisyonlar keskin bir şekilde artmaya devam ederse, dünya, yüzyılın sonuna kadar sanayi öncesi seviyelere kıyasla 4 santigrat dereceden fazla ısınacak. Bu durum hükümetlerarası iklim değişikliği paneli'nin son raporunda detaylı olarak anlatılıyor. Detaya girmeye gerek yok.
* * * *
Araştırmaları okuyorum, bilim insanlarının dediklerine bakıyorum. Küresel ısınma a’dan z’ye her şeyi etkiliyor: okyanusları, karaları, atmosfer, biyosferi, buz kütlelerini - ancak hepsi aynı ölçüde değil: okyanuslar aşırı ısının tahminen yüzde 90'ını emiyor. Suyu ısıtmak için havadan daha fazla enerjiye ihtiyaç var, bu yüzden su sıcaklıkları karadaki kadar yükselmedi. 19. yüzyıldan bu yana karadaki sıcaklık şimdiden 1,9 derece artmasına karşılık, deniz yüzeyindeki sıcaklık 0,9 derece artmış.
* * * *
Küresel ısınma, aşırı hava olaylarını eşi benzeri görülmemiş şekilde artırıyor.  Artan sıcaklıklar, daha uzun, daha yoğun sıcak hava dalgalarına yol açıyor. Akdeniz, Asya'nın bazı kısımları, Afrika ve Güney Amerika gibi bazı bölgelerde kuraklıklar artık şiddetli hale geliyor. Kuraklığın yanı sıra yerel aşırı yağışlar da yaşanıyor. Almanya’nın güneyinde günlerdir aşırı yağışlar sel baskınlarına yol açtı. Durum felaket. Şöyle söyleyelim. Küresel ısınma düşündüğümüzden daha hızlı mı gerçekleşiyor veya en kötü etkilerden kaçınmak için artık çok geç olduğu anlamına mı geliyor? Bilmiyoruz. Umarız değildir, yoksa dünya yaşanmaz hale gelecek.

Etiketler:
 
Antalya'da fabrika alev alev yandı
 
36 günde 2 milyon 540 bin araç denetlendi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Unlocked'ın yıldızı, cezaevinde hayatını kaybetti
Arkansas'taki bir cezaevinde yaşananların anlatıldığı Unlocked: A Jail ...
ABBA'ya şövalyelik ünvanı!
Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog, Benny Andersson ve Björn Ulvaeus'tan ...
Paris Hilton müziğe dönüyor!
Yazar Carter Reum ile 2021 yılının sonunda evlenen ve şimdilerde iki çocuğu ...
 
Ukrayna’ya yeşil ışık
Halit Çelikbudak
Ünlü müzik grubu ABBA’ya Kraliyet nişanı verildi
Ünlü müzik grubu ABBA’ya, İsveç pop müziğini küresel bir izleyici kitlesine ...
Filenin Sultanları, Sırbistan’ı 3-1 yendi
SALON: College Park Center, Arlington
 
İzlanda’da yanardağ son 6 ayda 5’inci kez patladı
 İzlanda'nın güneybatısındaki Reykjanes Yarımadası'nda bulunan yanardağ, ...
Kriz devam ediyor: Iowa eyaletinde afet durumu ilan edildi
ABD'nin Iowa eyaletinde bir çiftlikte tavuklarda kuş gribi tespit edilmesi ...
Filistin protestosunda 40 kişi gözaltına alındı, 3 polis yaralandı
 İngiliz polis teşkilatı (MET), Filistin Dayanışma Kampanyası ve diğer ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva