Günlerdir batılı başkentlerde konuşulan konu şuydu. Ukrayna ordusunun müttefiklerin sağladığı silahlarla Rusya'daki hedeflere saldırmasına izin verilmeli mi? Mayıs 2022'de ABD Başkanı Joe Biden, New York Times'a yazdığı bir makalede "Ukrayna'nın kendi sınırlarının ötesine saldırmasını teşvik etmiyoruz veya buna izin vermiyoruz " diye yazmıştı. Alman Şansölye Olaf Scholz da bu makaleye defalarca atıfta bulunmuş, Alman silahlarının Rusya'daki hedefleri vurmak için kullanılmayacağını açıkça belirtmişti. Sonuçta Almanya, Ukrayna'nın en önemli ikinci silah tedarikçisi.
* * * *
Rusya içindeki hedefleri Amerikan silahlarıyla vurmak, Biden yönetiminin daha geniş bir çatışmaya dönüşme endişesi nedeniyle çizdiği kırmızı çizgiydi. Şu ana kadar Ukrayna, Batı'dan gelecek desteği tehlikeye atmamak için de bu kırmızı çizgiye hep sadık kaldı. Şimdi durum değişti. Perşembe günü ABD'nin aylarca süren direnişin ardından politikasını değiştirmesiyle , Ukrayna'nın Amerika tarafından sağlanan silahları Rusya'daki askeri hedefleri vurmak için kullanabileceğini söylemesiyle önemli bir noktaya geldi.
* * * *
Bu değişikliğin kapsamı dar; ABD'li yetkililer, izin verirken silahların yalnızca sınır bölgesinde meşru müdafaa amacıyla kullanılması gerektiğini hatırlattılar. Ukrayna'ya yalnızca Ukrayna'nın kuzeydoğu sınırı boyunca Rusya'ya ateş açmak için Amerikan hava savunma sistemlerini, güdümlü roketleri ve topçu silahlarını kullanma izni veriliyor. Bu karar ile ilk kez bir Amerikan başkanı, nükleer silahlı bir düşmanın sınırları içinde Amerikan silahlarının sınırlı kullanımına izin veriyor.
* * * *
Britanya, Fransa, Polonya ve İsveç'teki yetkililer, Biden yönetimi tutumunu değiştirmeden önce ülkelerinin silahlarının Rusya'ya saldırmak için kullanılmasına destek verdiklerini açıklamıştı. NATO genel sekreteri Jens Stoltenberg, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, The Economist dergisine verdiği demeçte, Ukrayna'nın Batı silahlarını kullanmasına yönelik kısıtlamaların hafifletilmesi veya kaldırılması yönünde çağrıda bulunmuştu. İtalya ise karşı çıkmıştı.
* * * *
ABD'nin ardından Almanya da U dönüşü yaptı. Cuma günü federal hükümet, Ukrayna'nın Almanya'dan gelen silahları kullanarak Rusya topraklarından gelecek saldırılara karşı kendisini savunmasına resmen izin verdi. Böyle bir saldırı için kullanılabilecek Alman silahları arasında 14'ü teslim edilen kundağı motorlu obüs 2000 ve paletli bir araca monte edilmiş çoklu roketatar olan Mars II sistemi yer alıyor. Halihazırda Almanya’nın teslim ettiği silah sistemleriyle Harkiv çevresindeki bölgeden Rusya topraklarına ulaşılabiliyor. Kundağı motorlu obüsün 155 mm'lik topu için standart mühimmatın menzili 30 ila 40 kilometre...
* * * *
Washington ve Berlin'in kararı dramatik bir değişimi temsil ediyor. Şimdiye kadar Moskova'nın nükleer potansiyelinden korkan Batı’nın izin vermekten kaçınmıştı. Başkan Joe Biden defalarca Amerikan silahlarının nükleer güç Rusya'ya karşı kullanılmasının yasaklanmasını üçüncü dünya savaşını önlemenin bir yolu olarak tanımlamıştı. Almanya bu tür saldırıların hesaplanamayacak kadar tırmanma riski taşımasından her zaman korkuyordu. Rusya'nın Harkiv bölgesine saldırısı yeniden düşünmeye yol açtı.
* * * *
Rusya’nın Harkiv çevresindeki cephenin iki geniş bölümünde ilerlemesi Batı’nın hesaplarını altüst ettiği söyleniyor. Askeri analistler bu durumun Ukrayna'yı çok tehlikeli dramatik bir noktaya getirdiğini yazıyorlar. Hatta bunun savaşın bir dönüm noktası olabileceği dahi ileri sürülüyor. Kaygı büyük. Ukrayna, batılı silahlar üzerindeki kısıtlamanın gevşetilmesiyle yeniden ayağa kalkmasına yardım etmede çok önemli olacağını umuyor ancak şu anda yaşananların savaşı uzatma ihtimali daha yüksek gibi görünüyor. En büyük bilinmeyen ise Rusya'nın tepkisi.