THY Dünya Golf Kupası Antalya'da
THY Dünya Golf Kupası Antalya'da
ENAG enflasyon verilerini açıkladı
ENAG enflasyon verilerini açıkladı
Bürokraside yeni atamalar Resmi Gazete'de...
Bürokraside yeni atamalar Resmi Gazete'de...
Serik'te keçiboynuzu uyarısı
Serik'te keçiboynuzu uyarısı
2 Haziran 2024 Pazar - 08:07

Ukrayna’ya yeşil ışık

Halit Çelikbudak

Ukrayna’ya yeşil ışık
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Günlerdir batılı başkentlerde konuşulan konu şuydu. Ukrayna ordusunun müttefiklerin sağladığı silahlarla Rusya'daki hedeflere saldırmasına izin verilmeli mi? Mayıs 2022'de ABD Başkanı Joe Biden, New York Times'a yazdığı bir makalede "Ukrayna'nın kendi sınırlarının ötesine saldırmasını teşvik etmiyoruz veya buna izin vermiyoruz " diye yazmıştı. Alman Şansölye Olaf Scholz da bu makaleye defalarca atıfta bulunmuş, Alman silahlarının Rusya'daki hedefleri vurmak için kullanılmayacağını açıkça belirtmişti. Sonuçta Almanya, Ukrayna'nın en önemli ikinci silah tedarikçisi.
* * * *
Rusya içindeki hedefleri Amerikan silahlarıyla vurmak, Biden yönetiminin daha geniş bir çatışmaya dönüşme endişesi nedeniyle çizdiği kırmızı çizgiydi. Şu ana kadar Ukrayna, Batı'dan gelecek desteği tehlikeye atmamak için de bu kırmızı çizgiye hep sadık kaldı. Şimdi durum değişti. Perşembe günü ABD'nin aylarca süren direnişin ardından politikasını değiştirmesiyle , Ukrayna'nın Amerika tarafından sağlanan silahları Rusya'daki askeri hedefleri vurmak için kullanabileceğini söylemesiyle önemli bir noktaya geldi.
* * * *
Bu değişikliğin kapsamı dar; ABD'li yetkililer, izin verirken silahların yalnızca sınır bölgesinde meşru müdafaa amacıyla kullanılması gerektiğini hatırlattılar. Ukrayna'ya yalnızca Ukrayna'nın kuzeydoğu sınırı boyunca Rusya'ya ateş açmak için Amerikan hava savunma sistemlerini, güdümlü roketleri ve topçu silahlarını kullanma izni veriliyor. Bu karar ile ilk kez bir Amerikan başkanı, nükleer silahlı bir düşmanın sınırları içinde Amerikan silahlarının sınırlı kullanımına izin veriyor.
* * * *
Britanya, Fransa, Polonya ve İsveç'teki yetkililer, Biden yönetimi tutumunu değiştirmeden önce ülkelerinin silahlarının Rusya'ya saldırmak için kullanılmasına destek verdiklerini açıklamıştı. NATO genel sekreteri Jens Stoltenberg, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, The Economist dergisine verdiği demeçte, Ukrayna'nın Batı silahlarını kullanmasına yönelik kısıtlamaların hafifletilmesi veya kaldırılması yönünde çağrıda bulunmuştu. İtalya ise karşı çıkmıştı.
* * * *
ABD'nin ardından Almanya da U dönüşü yaptı. Cuma günü federal hükümet, Ukrayna'nın Almanya'dan gelen silahları kullanarak Rusya topraklarından gelecek saldırılara karşı kendisini savunmasına resmen izin verdi. Böyle bir saldırı için kullanılabilecek Alman silahları arasında 14'ü teslim edilen kundağı motorlu obüs 2000 ve paletli bir araca monte edilmiş çoklu roketatar olan Mars II sistemi yer alıyor. Halihazırda Almanya’nın teslim ettiği silah sistemleriyle Harkiv çevresindeki bölgeden Rusya topraklarına ulaşılabiliyor. Kundağı motorlu obüsün 155 mm'lik topu için standart mühimmatın menzili 30 ila 40 kilometre... 
* * * *
Washington ve Berlin'in kararı dramatik bir değişimi temsil ediyor. Şimdiye kadar Moskova'nın nükleer potansiyelinden korkan Batı’nın izin vermekten kaçınmıştı. Başkan Joe Biden defalarca Amerikan silahlarının nükleer güç Rusya'ya karşı kullanılmasının yasaklanmasını üçüncü dünya savaşını önlemenin bir yolu olarak tanımlamıştı. Almanya bu tür saldırıların hesaplanamayacak kadar tırmanma riski taşımasından her zaman korkuyordu. Rusya'nın Harkiv bölgesine saldırısı yeniden düşünmeye yol açtı.
* * * *
Rusya’nın Harkiv çevresindeki cephenin iki geniş bölümünde ilerlemesi Batı’nın hesaplarını altüst ettiği söyleniyor. Askeri analistler bu durumun Ukrayna'yı çok tehlikeli dramatik bir noktaya getirdiğini yazıyorlar. Hatta bunun savaşın bir dönüm noktası olabileceği dahi ileri sürülüyor. Kaygı büyük. Ukrayna, batılı silahlar üzerindeki kısıtlamanın gevşetilmesiyle yeniden ayağa kalkmasına yardım etmede çok önemli olacağını umuyor ancak şu anda yaşananların savaşı uzatma ihtimali daha yüksek gibi görünüyor. En büyük bilinmeyen ise Rusya'nın tepkisi.

 
Muğla, Aydın ve İzmir’de sahil güvenlik yoğun mesai yaptı
 
Boğazına erik kaçan Hiranur hayatını kaybetti
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
taş 2 Haziran 2024 Pazar 08:56

Ukrayna lideri Zelenski, ne yazık ki Ukrayna'nın Donbas bölğesinde ve çevresinde asayişi sağlayamadı.Ukrayna kökenli ırkçı çetelerin RUS asıllı Ukrayna vatandaşlarına olan kötü muamelerini önleyemediği gibi göz yumdu.Rusya'nın ikazlarını hep göz ardı etti,yetmedi birde başta ABD olmak üzere ABD yanlısı Avrupa ülkelerinin dolduruşuna geldi ve Nato'ya girmeye çalıştı.Bu yanlış tutumları yüzünden adeta Rusya'ya savaş davetiyesi çıkardı.Rusya bunları öne sürerek Ukrayna'nın bu bölgelerini Ukrayna'dan alarak Rusya'ya bağladı. Gelinen bu noktadan sonra Rusya bu bölgeleri artık Ukrayna'ya geri vermez.Zelenski denen artist yüzünden bu savaş çıkmış bulunmaktadır.Ukrayna'nın ABD ile yandaş ülkelerine güvenerek bu savaşı sürdürmesi imkansızdır.Ülkesinin nerede ise % 10'nuna yakın toprağını kayıp etmiştir.Zelenski batıya güvenerek bu savaşı sürdüremez.En iyisi yapacağı iş,Rusya ile oturup barış antlaşması yapmasıdır.Bu saatden sonra Rusya kendi ülkesine dahil ettiği Donbas bölgesini ve KIRIM'ı asla geri vermez.Rusya bu bölgeleri savaş tazminatı olarak ister,o nedenle Ukrayna artık Zelenski'nin hataları yüzünden kayıp edilmiş bu yerleri Rusya'ya vermeli ve ülkesinin geri kalanını garantiye almalıdır. Yaşananlar görülmüştür ki ABD ve onun yandaş ülkelerine güvenerek hiç kimse ile savaşa girmeyeceksin.Çıkarları bitti mi seni yüz üstü bırakırlar.Aynısını Suriye'de yaptılar.Esat Hükümetini devireceğiz diye Suriye'ye müdahale ettiler ve gelinen noktada Suriye'nin nerde ise % 20 ye yakın bölümünü YPG denen terör örgütüne teslim ettiler.Bakalım her iki ülkede de son nasıl bitecek.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ünlü müzik grubu ABBA’ya Kraliyet nişanı verildi
Ünlü müzik grubu ABBA’ya, İsveç pop müziğini küresel bir izleyici kitlesine ...
Filenin Sultanları, Sırbistan’ı 3-1 yendi
SALON: College Park Center, Arlington
İzlanda’da yanardağ son 6 ayda 5’inci kez patladı
 İzlanda'nın güneybatısındaki Reykjanes Yarımadası'nda bulunan yanardağ, ...
 
Kriz devam ediyor: Iowa eyaletinde afet durumu ilan edildi
ABD'nin Iowa eyaletinde bir çiftlikte tavuklarda kuş gribi tespit edilmesi ...
Filistin protestosunda 40 kişi gözaltına alındı, 3 polis yaralandı
 İngiliz polis teşkilatı (MET), Filistin Dayanışma Kampanyası ve diğer ...
Nereye kadar?
Halit Çelikbudak
 
Genç kadın ötanazi ile hayata veda etti
Hollanda'da fiziksel olarak sağlıklı olmasına rağmen uzun süredir depresyonla ...
ABD’de inek etinde kuş gribi izleri tespit edildi
ABD Tarım Bakanlığı, ‘tüketime uygun olmayan’ süt ineklerinde yürüttüğü ...
100’den fazla kişi toprak altında
Avustralya’nın kuzeyindeki Papua Yeni Gine’de meydana gelen toprak kayması ...
 
Dursun Gündoğdu
Organize insafsızlık
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Barışçı adımlar
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Sıcak çok sıcak / Kemer ve sanat
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Milenyum sıcakları kavuruyor
İsa Altun
İsa Altun
Sessiz Çığlık
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva