Geçen hafta sonu Kocaeli’de yapılan Ekonomi Gazetecileri Derneği toplantısında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisacıklıoğlu ile sohbet ettik. Bir işadamı gözü ile çoğumuzun dikkatinden kaçan bir gerçeğe işaret etti.
Antalya’da aynı cadde üzerinde tam 89 tane cep telefonu satan dükkan saymış. “Bunların hepsinin para kazanması mümkün değil. Birçoğu mutlaka batacak” diyordu. Bu arada bir bilgi verdi dilim tutuldu. Dünyadaki bütün un fabrikaları kapansa, sadece Türkiye’dekiler bütün dünyaya yetecek kadar un üretme kapasitesine sahipmiş. Zaten bildiğim kadarıyla Türkiye’deki un fabrikaları da yüzde 40 kapasiteyle filan çalışıyor. Yani yarıya yakını ihtiyaç fazlası kurulmuş.
Hisarcıklıoğlu, İngiltere’den de bir örnek verdi. Yıkıcı rekabeti engellemek için Londra’da aynı bölgede aynı işlerin yapılmasının sınırları varmış. Örneğin; aynı mahallede ikiden fazla markete izin yokmuş.“Para benim. Batarsa batar.” diyenlere “Para senin değil,milli servet. İş bilmezliğin yüzünden milli serveti batıramazsın” cevabı veriliyormuş.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |