Budak, “Aylık olarak en yüksek artış gösteren seçilmiş maddeler TÜFE'de %29,10 ile ayva, %8,47 ile elma olurken, ÜFE'de %12,40 ile dizel yakıtı (motorin) ve %11,14 ile pamuk ipliği (dikiş ipliği hariç) olmuştur.” dedi.
Budak şunları söyledi:
2011 Mart ayı enflasyonu bir önceki aya göre TÜFE'de %0,42 olurken, ÜFE'de %1,22 oranında artış göstermiştir. Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında %3,99 üretici fiyatlarında %10,08 olarak gerçekleşmiştir. Tüketici fiyatlarında yıllık olarak en düşük enflasyon oranında yeni bir rekor kırılırken, üretici fiyatları yüksek kalmaya devam etmektedir.
Gıda fiyatlarında düşüş enerji grubundaki yükselişe rağmen enflasyon oranının düşük kalmasını sağlamıştır. Enflasyondaki düşüş böylece mevsimlik faktörlere bağlı olsa da ekonomide talep enflasyonu baskısının olmadığı bir kez daha görülmektedir.
Tüketici ve üretici enflasyonunda yukarı yönde en fazla etkili olan faktörler akaryakıt fiyatlarına yapılan zamlar ve yurtdışı kaynaklı emtia fiyatları artışıdır. Bu nedenle ekonomi yönetiminin kredileri ve iç talep artışını kısıtlama politikasını gözden geçirmesi ve talebi baskılamak yerine maliyet düşürücü önlemlere ağırlık verilmesi gereği net olarak ortaya çıkmıştır.
Aylık olarak en yüksek artış gösteren seçilmiş maddeler TÜFE'de %29,10 ile ayva, %8,47 ile elma olurken, ÜFE'de %12,40 ile dizel yakıtı (motorin) ve %11,14 ile pamuk ipliği (dikiş ipliği hariç) olmuştur.
TÜFE'de ana harcama grupları itibariyle aylık ve üç aylık en yüksek artış "ulaştırma" grubunda gerçekleşmiştir. Yıllık bazda ise en yüksek artış "lokanta ve oteller" harcama grubunda görülmüştür.
ÜFE sonuçları sanayinin alt sektörleri bazında değerlendirildiğinde, en yüksek aylık artış %15,06 ile "metal cevherler madenciliği" ve %9,08 ile "rafine edilmiş petrol ürünleri" alt sektöründe gerçekleşmiştir. Tarım alt sektöründe ise en yüksek aylık artış %13,68 ile "balıkçılık"da olmuştur.
Üç aylık ve yıllık bazda "hampetrol ve doğal gaz çıkarımı" en yüksek artış olan alt iktisadi faaliyet kolu olurken, tarım ve sanayi alt sektörlerinde aynı iktisadi faaliyet kollarındaki artışların üç aylık ve yıllık bazda da devam ettiği görülmektedir.
Bölgemizde ise TÜFE oranı aylık bazda %0,69, üç aylık %1,81 ve yıllık %4,49 olarak gerçekleşmiştir. Batı Akdeniz Bölgesi aylık, üç aylık ve yıllık enflasyonda Türkiye ortalamasının üzerindedir.
Batı Akdeniz Bölgesi'ndeki aylık enflasyon rakamı geçen yılki seyrinde olmuştur.
Bölgemizde aylık enflasyon oranının Türkiye ortalamasından yüksek olması giyim fiyatlarındaki artıştır. Mevsimlik etki ve turizm etkisi fiyat artışlarında dönemsel farklılıklar yaratmaktadır.
Türkiye genelinde olduğu gibi Antalya ilinin yer aldığı Batı Akdeniz Bölgesi ana harcama grupları itibariyle en yüksek aylık artışı %4,39 ile "giyim ve ayakkabı", %1,84 ile "ulaştırma" harcama gruplarında görürken, üç aylık en yüksek artışı %5,16 ile "ulaştırma", %4,04 ile "çeşitli mal ve hizmetler" gruplarında görmüştür.
Yıllık en yüksek artışlar ise sırasıyla eğitim, çeşitli mal-hizmetler, ulaştırma, ev eşyası ve lokanta-oteller harcama gruplarında yaşanmıştır.
26 bölge arasında Batı Akdeniz Bölgesi aylık olarak TR21(Tekirdağ, Edirne, Kırklareli) Bölgesi'nden sonra 2'inci sırada yer alırken, üç aylık sıralamada 10'uncu ve yıllık sıralamada 12'inci bölge konumundadır.