Evlerinde yaptıkları pasta ve çörekler başta olmak üzere, ev ve giyim eşyası ile süs ve çeşitli takı malzemelerini açtıkları tezgahlarda satışa sunan hayvanseverler birbirlerinden alışveriş yapmayı da ihmal etmedi.
Datça Hayvanları Sevenler Derneği'nde 2002-2009 yıları arası yedi yıl süreyle başkanlık görevinde bulunan 57 yaşındaki Orhan Gönül, kermesten elde edilecek gelirin sokak hayvanlarının ihtiyaçları için harcanacağını söyledi. Her yıl sokak hayvanları yaranına kermes düzenlediklerini belirten Gönül, "Evde kullanmadığımız eşyalarımızı derneğimize bırakıyoruz. Kullanılabilir durumda olan eşyalar bu sayede değerlendirilmiş oluyor. Elde edilen gelir, sokak hayvanlarının bakımı, kısırlaştırılması ve aşılarının yapılması için kullanılıyor. Derneğimize ait bir barınağımız var. Burada sahipsiz sokak hayvanlarına bakıyoruz. Şu an sahipsiz 50 köpek koruma altında bulunuyor" diye konuştu.
Dernek üyelerinin gönüllülük esasına dayalı olarak görev yaptıklarını söyleyen Gönül, "Buradaki arkadaşlarımız hiçbir karşılık beklemeden çalışmalara katılıyorlar. Önemli olan, zaten karşılık beklemeden yapılan yardımdır. Çünkü, sonuçta tüm çabalarımız hiçbir karşılık beklemeden sevdiğimiz can dostlarımız için" dedi.
Kermesin aynı zamanda Datça'da yaşayan Almanlar için ayrı bir öneme sahip olduğuna değinen Orhan Gönül, "Noel yaklaşırken, Almanların geleneksel olarak düzenledikleri etkinlikleri var. Bunu dünyanın her yerinde yapıyorlar. Noel'e dört hafta kala pazar günleri bu tür etkinliklerde bir araya geliyorlar. Datça'da bu etkinliği dokuz yıldır sokak hayvanlarına gelir toplamak amacıyla bir arada düzenliyoruz" diye konuştu.