İklim trendinde bir değişiklik görünmüyor. Londra'daki Enerji Enstitüsü’nün raporuna göre kömür, petrol ve gaz tüketimi dünya çapında azalmıyor. Ortaya çıkan karbondioksit emisyonları artıyor. Bu şunu açıkça ortaya koyuyor: Dünya ısınmaya devam ediyor ve sonuçları daha da kötüleşiyor. Bunun örnekleri, şu anda Güneydoğu Avrupa, Hindistan, ABD, Suudi Arabistan'da görüldüğü gibi daha uzun ve daha güçlü sıcak hava dalgaları veya yakın zamanda Çin ve Almanya'da yaşananlar gibi aşırı şiddetli yağışlar ve seller…
* * * *
Kimse insanlığın yeni koşullara mümkün olan en iyi şekilde uyum sağlaması gerektiğini inkar etmiyor. Ama nasıl? Peki faturayı kim ödüyor? Sıcaklıkların düzenli olarak yeni rekorlara ulaşması sadece insanları değil, ekonomiyi de zorluyor. İklim krizi nedeniyle çalışma dünyasında ortaya çıkan sorulardan biri de bu… Şirketler kendilerini nasıl hazırlayacaklar, maliyeti nedir?
* * * *
Hava giderek daha sık ısınıyor. Örneğin Almanya‘da Haziran ayında ortalama sıcaklık uluslararası geçerliliği olan 1961-1990 referans döneminin 1,4 derece üzerindeydi. Dünya çapında hava daha da sıcaktı, aşırı sıcaktı. Aşırı sıcaklar, klima üreticileri arasında talep patlaması gibi bazı avantajlar getiriyor. Ancak hepsinden önemlisi, turizme, lojistiğe, inşaat sektöründen tarıma kadar hemen hemen tüm sektörlerde büyük değişikliklere yol açıyor.
* * * *
Ekonomi üzerinde de olumsuz bir etki yaratıyor. Geçen yaz yaşanan sıcak hava dalgası sırasında ABD Başkanı Joe Biden, aşırı sıcakların dünyanın en büyük ekonomisine yılda 100 milyar dolara mal olduğunu söylemişti. Ve sanırım durum daha da kötüleşecek. Yapılan bir araştırmaya göre, yalnızca ABD'de yıllık kayıpların 2050 yılına kadar 500 milyar dolara çıkması bekleniyor
* * * *
Sıcaktan kaynaklanan ekonomik zararın ne kadar büyük olduğu da araştırılmış. 2023 yazına ait bir sıcak hava dalgası analiz edilmiş. O dönemde Fransa aşırı sıcaklar yüzünden gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 0,1'ini kaybetmiş. 2022 yazında Fransa haftalarca 40 derece civarında bunaldığında, soğutma suyunu boşalttıkları nehirlerin çok sıcak olması nedeniyle bazı nükleer reaktörlerin kapanmak zorunda kaldığı biliniyor.
* * * *
Sıcaklar her alanı etkilese de ekonomik açıdan en ciddi kayıp çalışma saati kaybı olduğu işaret ediliyor. Sıcak hava dalgasından ilk etkilenenler insanlar, dolayısıyla da ülkenin iş gücü oluyor. Bilimsel bir tahmine göre, artan sıcaklık, 2021 yılında dünya genelinde 490 milyar çalışma saatine mal olmuş. Ayrıca insanlar çalışırken bile daha az verimli oluyormuş, daha sık hata yaptıkları ve iş kazalarının daha sık meydana geldiği belirlenmiş.
* * * *
Almanya’da Potsdam İklim Etkisi Araştırma Enstitüsü'ndeki biliminsanları iklim değişikliğinin gelecekte ne gibi zararlar bekleyebileceği sorusuna yönelik olarak son 40 yıla ait 1.600 bölgeden elde edilen verileri analiz etmiş. Nature dergisinde yayınlanan ve çok dikkat çeken sonuç: 2050 yılına kadar küresel ekonomik çıktı, küresel ısınma olmadan olacağından yüzde 19 daha düşük olacak.
* * * *
Biliminsanları yalnızca Almanya için, bundan sonra ne tür emisyon azaltımları sağlanırsa sağlansın, yüzde 11'lik bir azalma bekliyorlar. Bunun önceki emisyonların bir sonucu olduğu açık. Ekonomistler, sıcak hava dalgalarının ekonomik sonuçlarının, iklim değişikliğiyle ilgili en çok göz ardı edilen konulardan biri olduğunu düşünüyor.
* * * *
Ancak ekonomik hesaplamaların bir eksiği var: Dolaylı olarak birçok şey dikkate alınmıyor. Uzun süreli sıcaklar sağlık sistemini zorluyor. Örneğin aşırı sıcakların yol açtığı insan hayatının kaybı henüz hesaba katılmıyor… Bir araştırmada sıcaklığın sosyal ruh halini de değiştirdiğini gösteriyor. Bütün bunlar neredeyse hesaplanamaz, ancak insanlar üzerinde ve ardından dolaylı olarak şirketler üzerinde bir etkiye sahip olabilirler. Bir şey açık; Ne kadar önlem alınırsa alınsın, artan sıcaklık ekonomiler için kesinlikle pahalıya mal olacak.