Yıldıray Sapan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yazılı olarak yanıtlaması istemi ile TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, Arap grubuna satılan Türk Telekom için, özelleştirme sürecinde yapılan özel düzenleme ile sürekli hale getirilen vergi ayrıcalığı konusunda bilgi istedi. Bu konuyu gündeme getiren ekonomist Şükrü Kızılot’un 2004 yılından bu yana 7 milyarlık liralık gelir kaybından söz ettiğini belirten Sapan, şunları söyledi:
“Diğer iletişim operatörleri; Turkcell, Vodafone ve Avea, her yıl gelirlerinin yüzde 15’ini devlete Hazine Payı olarak öderken, Türk Telekom’un bundan muaf tutulmasının anlamını merak ediyorum. Bu yüzden devletin 7 yılda 7 milyar lira gibi çok ciddi gelir kaybı yaşamasının nasıl görülemediğini öğrenmek istiyorum. Vatandaşın devlete olan 3 – 5 liralık vergi borcu için onu icra kapılarında süründüren hükümet, 7 milyar liranın yabancı firmanın kasasına akmasına nasıl seyirci kalabilmektedir?
Devletin zarara uğratılması, sektördeki aktörler arasında eşitsizlik yaratma pahasına Türk Telekom’a neden böylesi özel ayrıcalık tanınmıştır? Bu ayrıcalık acaba neden ısrarla sürdürülmek istenmektedir? Her yıl büyük oranda kar eden Türk Telekom’un sahibi olan yabancı firmaya AKP iktidarının gösterdiği bu özel ayrıcalığın perde arkasında neler olduğunu bilmek istiyorum.”
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA
Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayip ERDOĞAN tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için gereğini saygılarımla arz ederim.
Yıldıray SAPAN
Antalya Milletvekili
SORU 1 : Türk Telekom’un özelleştirilmesinden bir yıl önce yapılan düzenleme ile, bu kurumun gelirlerinden alınan yüzde 15 oranındaki Hazine Payı’nın kaldırılmasına neden gerek görülmüştür? Aynı sektördeki diğer kuruluşlar; Turkcell, Vodafone ve Avea’dan bu pay alınmaya devam edilirken Türk Telekom’un 7 yıldan beri bundan muaf tutulmasının mantığı nedir?
SORU 2 : Telekom gibi özelleştirildiği dönemde yüksek kar oranı ile çalışan bir kuruma neden böylesine özel vergi ayrıcalığı tanınmıştır?
SORU 3 : Türk Telekom’un özelleştirilmesinden bu yana geçen 7 yılda devletin 7 milyar liralık kaybı olduğu, bu paranın kamu hazinesi yerine Telekom’u alan Arap grubunun kasasına girdiği doğru mudur? 7 milyar liranın kamuda kalması halinde kaç hastane ve okul yapılabileceği, ne kadar işsize istihdam sağlanacağı hesaplanmış mıdır?
SORU 4 : Türk Telekom’un satışından elde edilen gelir ile bu kurumun 7 yılda elde ettiği ve yurt dışına aktardığı kar hesaplandığında nasıl bir tablo ortaya çıkmaktadır? Yabancı firmanın özelleştirmeden doğan ve 5 yılda ödemesi gereken borcunu, iki yıl içinde Telekom’un karından çıkardığı, üçüncü yıldan itibaren milyarlarca dolar artıya geçtiği doğru mudur?
SORU 5 : Bu özelleştirmeden devletin her yıl 1 milyar dolara yakın vergi zararına uğramasına göz yumulmaya devam edilecek midir? Zararı önlemek, sektörde eşitliği sağlamak için yüzde 15 oranındaki Hazine Payı’nı Türk Telekom’dan yeniden almaya başlamayı düşünüyor musunuz?