CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, parti içi demokrasiyi yerleştirmek ve tabana yaymak, partiyi gençlere ve kadınlara açmak amacıyla hazırladığı tüzük parti örgütlerinin görüşüne sunuldu.
Kılıçdaroğlu’nun, Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu, eski ve yeni hukuktan sorumlu Genel Başkan Yardımcıları Süheyl Batum ve Atilla Emek ile birlikte hazırladığı yeni tüzük taslağı, parti içi internet sistemi ile örgütün görüş ve önerilerine açıldı. Yeni tüzükte CHP teşkilat ve yönetim yapısını yakından etkileyecek şu değişiklikler yer alıyor:
• CHP’de milletvekili adaylıkları, parti meclisi, kurultay delegeleri ve il ve ilçe yönetimlerinde 35 yaşın altındaki partililer için en az yüzde 15 gençlik kotası getirilecek. Kadın ve Gençlik Kolları genel başkanları Parti Meclisi’nin doğal üyesi olacak.
• Bugüne kadar sadece parti meclisi için uygulanan yüzde 25 kadın kotası, kurultay delege yapısı için de ilk kez uygulanacak. Kadın Kolları Genel Başkanı PM’ye doğrudan üye olurken il ve ilçe kadın kolları başkanlarının seçimle belirlenmesi ilkesi getiriliyor.
• Seçimlerde, sorumluluk sahaları içindeki CHP oylarını o bölgedeki parti üyelerinin iki katına çıkaramayan il, ilçe ve belde yönetimleri MYK tarafından görevden alınabilecek.
• Genel başkan 81 ildeki milletvekili adaylarının en çok yüzde 10’unu (55 aday) merkez yoklaması ile belirleyebilecek. Kalan yüzde 90, ön seçimle belirlenecek. Ön seçim yapılan illerde genel merkezden konacak kontenjan aday sayısı Türkiye genelinde yüzde 5’i (22 milletvekili) aşamayacak. Bu yolla belirlenen adaylar, merkez yoklaması için genel merkeze tanınan yüzde 10’luk genel kontenjanın içinde değerlendirilecek.
• Genel başkan adaylığı için delegelerin yüzde 10’unun imzası yeterli olacak. Destek verenlerin divan başkanlığı önünde imza verme zorunluluğu kaldırılacak.
• CHP Parti Meclisi üye sayısı 80’den 42’ye inecek. Bunlardan 40’ı çarşaf liste esasına göre belirlenecek. Genel başkan, MYK’ye PM dışından 3 ismi atayabilecek.
• Genel başkan dahil, parti kademelerinde görev alacak her yöneticinin CHP parti okulunda parti içi eğitim almış olması şartı aranacak. Tüm il ve ilçe belediyelerine yüzde 10 eğitim bütçesi konacak.
• Küçük kurultay etkin role kavuşturularak her seçim sonrasında partinin başarısının değerlendirileceği bir platform haline getirilecek.
CHP lideri Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet’e yaptığı değerlendirmede, “Benim için büyük önem taşıyor” dediği yeni tüzükle parti içi demokrasiyi yerleştirmeyi, partiyi gençlere ve kadınlara açmayı ve parti içi eğitimi yaygınlaştırmayı amaçladıklarını belirtti. Kılıçdaroğlu, “Bu tüzükle artık yöneticiler tabandan yetişecek. Genel başkana ulaşarak değil, çalışarak yükselme dönemi başlayacak” dedi.
UTKU ÇAKIRÖZER/Cumhuriyet