'İftar davulu' ilçede yaşayanlar kadar yabancılardan da ilgi görüyor.
Alanya Belediyesi, 92 ülkeden yaklaşık 24 bin yabancının yaşadığı ilçede, farklı dinlere mensup kişilerin sahur vaktinde çalınan davuldan rahatsız olmaması için Ramazan davulu çalınmasını 8 yıl önce yasakladı. Ramazan davulu geleneğini yaşatmak isteyen bir esnaf, ilginç bir yola başvurdu. Alanya ilçe merkezinde 15 gün önce hizmet vermeye başlayan Osmanlı Mutfağı adlı restoranın sahibi Ercan Eles, sahurda çalınamayan davulu, geleneğini yaşatmak ve ilgi çekebilmek amacıyla iftar vaktinde çaldırıyor. Restoran önünde iftar vaktinde çalınan davul ve zurna, ilçe halkı kadar turistlerin de ilgisini çekiyor.
İşletmeci Eles, Türk gelenek ve göreneklerine göre sahurda davul çalındığını belirterek, "Alanya'da yıllardır sahurda davul çalmak yasak. Bundan dolayı geleneğimizi yaşatmak amacıyla 15 gün önce açtığımız restoranımızın önünde davul çaldırmak istedik. İftarda davul yasağı olmadığı için tepki almadık aksine yerli ve yabancılardan olumlu tepki aldık" dedi.
DAVULSUZ GELİN BİLE VERMEZLERDİ
20 yıllık davulcu Şahin Agus ise "Geçmişten bugüne gelen davul geleneğimizin yasaklanmasına bir anlam veremiyorum. Eskiden davulsuz gelin bile vermezlerdi. Davul çalınmazsa Ramazan ayının geldiği nereden belli olacak? Alanya'da davul çalmak yasak olunca ben de ekmek parası için zurnacı oğlum Emrah ile birlikte düğün ve nişanlara gidiyorum" diye konuştu.
Alanya'da 2004 yılında, ilçede yaşayan başka dinlere mensup kişilerin rahatsız olacağı düşüncesiyle sahurda davul çalınması Belediye Encümeni kararıyla yasaklanmıştı.
Teoman ERİŞ/ ALANYA (Antalya), (DHA)