Türkiye Masaj Enstitüsü Başkanı Sertaç Ak, "Durumun ciddiyetinin farkında olmayan çok sayıda işletme var" dedi.
'Suyla gelen sağlık' anlamındaki SPA (Sanitas Per Aquas) Türkiye'de resmi olarak henüz tanımlanmadı. 25 Temmuz 2010 tarihinde tüm SPA, masaj salonu ve hamam işletmelerine yönelik yönetmelik çıkartıldı ve bu yönetmeliğin 25 Temmuz 2011'de yürürlüğe girmesi kararlaştırıldı. Bu yönetmelikle çikolata masajı ve şampanya bakımı gibi uygulamalar tarihe karışıyor, 18 yaşından küçüklere masaj yapılamıyor ve masaj uygulama odalarının her birine tuvalet bulundurulması zorunluluğu getiriliyor. Yönetmelikteki şartlara uygun olarak işletilmeyen Türkiye genelindeki birçok masaj salonu ve SPA kapatılacak. 25 Temmuz'dan sonra başlayacak denetimlerde şartları yerine getirmeyen SPA'nın kapısına kilit vurulacak.
Sektörde kapatılacağının farkında olmayan işletmeler olduğuna değinen Türkiye Masaj Enstitüsü Başkanı Sertaç Ak, otelin SPA'sı otelin kendisi tarafından işletiliyorsa kapatılma tehlikesinin söz konusu olmayacağını, buna karşılık işletme başka bir gerçek veya tüzel kişiliğe verildiyse, bu SPA'nın söz konusu yönetmeliğe tabi tutulacağını ve şartları yerine getirmediği takdirde kapatılacağını kaydetti. Ak, "Durumun ciddiyetinin farkında olan birçok otel, SPA işletmecileriyle ortak bir çözüm getirerek tesislerini mevzuata uygun hale getirdi ya da SPA tesislerinin işletmesini kendi bünyesine çekti ve yeni düzenlemelerle kendileri işletmeye başladı. Durumun ciddiyetinin farkında olmayan daha çok sayıda SPA var" dedi.
Yönetmelikle masörlere Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika zorunluluğu getirildiğini hatırlatan Sertaç Ak, şöyle konuştu:
"Para karşılığı sertifika ortaya çıktı. İşletmeleri tek tek gezip, kişilerin kimlik bilgilerini alan ve sertifika düzenleyen şahıs ve kuruluşların sayısı arttı. Çalışanlar bir gün bile kursa gitmeden mezun oluyor. Para karşılığı satılan bu sertifikaların, kimler tarafından ne amaçla veya neyi örtbas etmek için kullanıldığı ciddi soru işaretleri doğuruyor."
ESKİ BİNALARDA MÜMKÜN DEĞİL
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Sururi Çorabatır ise, ortaya çıkan kurumun sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı'nı ilgilendirmediğini savunurken, "Bakanlar Kurulu belli olduktan sonra, Sağlık ve İçişleri bakanlıkları da devreye girecek. İlgili mevzuatın ele alınıp incelenmesi gerekiyor. SPA'ların her odasında tuvalet olması gerekmektedir. 1990'lı yıllarda yapılmış fiziki koşullarını değiştiremeyeceğiniz otellerde bu mümkün değil" diye konuştu.
YÖNETMELİK NELER GETİRİYOR?
- Tedavi amaçlı masaj teknikleri uygulanamayacak.
- Masaj tekniklerini uygulayan personel ustalık belgesi veya MEB onaylı genel masaj eğitimi almış olacak.
- Kanıtlanmış etkileri dışında etki vaad eden uygulamalar ve reklam yapılamayacak. Sadece üretim izni verilen ürünler kullanılabilecek.
- Çikolata masajı, şampanya bakımı gibi uygulamalara izin verilmeyecek.
- SPA'larda, tıp fakültesi mezunu olan biri çalışsa bile tabip yetkisinde olan tıbbi işlemler yapılamayacak.
- Salonlarda deriye veya deri altına enjeksiyonla asla müdahalede bulunulmayacak.
- Solaryum biriminde, bronzlaştırıcı solaryum uygulamaları dışındaki işlemler uygulanamayacak.
- Güzellik salonlarında, masaj uygulamaları yapılamayacak.
- Masaj salonlarında 18 yaş altındakiler çalıştırılamayacak ve bu yaşın altında bulunan kişilere hizmet verilemeyecek.
- Girişte sekreteryada en az 15 metrekarelik bir bekleme salonu ve ayrı personel odası bulunacak.
- Uygulama odaları asgari 6 metrekare olacak ve içerisinde devamlı akar sıcak su, duş kabini, tuvalet ve saç kurutma makinesi olacak.
- İşletmelerde, yönetmeliğe uygun belgelere sahip Sorumlu Müdür bulunacak. (DHA)