Antalya'da ayıplı mal satan zincir maketin şubesine mühür
Antalya'da ayıplı mal satan zincir maketin şubesine mühür
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Antalya'da
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Antalya'da
'Yenidoğan çetesi' lideri Fırat Sarı hakim karşısında
'Yenidoğan çetesi' lideri Fırat Sarı hakim karşısında
Antalya'da demokrasi için sanat
Antalya'da demokrasi için sanat
9 Temmuz 2013 Salı - 10:20

Ramazanda beslenmeye dikkat

AKDENİZ Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Sorumlusu Uzm. Diyetisyen Hülya Kamarlı, Ramazan ayında beslenmenin her zaman önemli olduğunu, Ancak bu yıl Temmuz ayında başlayacak Ramazan ayı hem uzun süre aç kalınan hem de aşırı sıcak bir döneme denk geldiğinden iyi bir beslenme düzeninin çok daha önem kazandığını söyledi.

Ramazanda beslenmeye dikkat
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Uzm. Dyt. Kamarlı, "Aşırı sıcak ve nemli havaya denk gelen Ramazanda artan terle birlikte vücuttan fazla miktarda su ve mineral kaybı olacaktır. Bu nedenle Ramazanda sıvı ve mineral kaybının yerine konulması gerekir. Aksi takdirde bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi ve halsizlik gibi sağlık problemleriyle karşılaşılabilir" dedi.
Ramazan boyunca oruç tutanların günlük yeme düzenlerinin değiştiğini, öğün sayısı ve sıvı tüketiminin azaldığını ve yüksek enerji içeren besinlerle beslenme eğiliminin arttığını aktaran Uzm. Dyt. Kamarlı, "Oysa Ramazan ayı süresince kişilerin yaş, fiziksel aktivite ve cinsiyetlerine göre günlük almaları gereken enerji ve besin öğesi gereksinimleri değişmemektedir. Bu nedenle Ramazanda sağlığın korunması ve kilo artışından kaçınmak için yeterli ve dengeli beslenmeye devam etmek gerekmektedir" dedi.
ORUÇ TUTARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Kamarlı, yaz aylarında oruç tutarken dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle sıraladı:
- Öğünler sahur ve iftardan oluşan 2 ana öğün ile iftardan sonra 1,5- 2 saatlik aralıklarla yapılacak olan 1 veya 2 ara öğünden oluşmalı, azar azar ve sık beslenilmeli.
- Yaklaşık 15-16 saate yakın süre aç kalınacağı için sahur mutlaka yapılarak, açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesi önlenmeli.
- Sahurda daha çok mideyi geç terk eden, kan şekerinde çok hızlı değişimlere neden olmayacak besinler seçilmeli. Protein içeriği yüksek olan ve bol posalı besinler midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktireceğinden, sahurda süt, yumurta, peynir ile çiğ sebzeler (domates, salatalık, biber vs.) ve tam buğday unundan yapılmış ekmekten oluşan kahvaltı şeklinde bir öğün yapılmalı.
- Bol sıvı alınmalı, su içilmeli, vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamak için meyve ilave edilmeli.
- Sahurda özellikle kızartmalardan, mayalı besinlerden (hamur işlerinden), aşırı şeker ve yağ içeren besinlerden uzak durulmalı. Sahurda susuzluk hissini artıracak olan besinlerden kaçınılması gerekir. Turşular, salamura, tütsülenmiş, kızartılmış yiyecekler tercih edilmemeli. Yapısında bol miktarda tuz bulunan sosis, salam, sucuk, pastırma gibi besinlerin tüketiminden kaçınılmalı. Yenen yemeklerin ve salataların üzerine bol miktarda tuz atılması da susama hissinin oluşmasına neden olur.
- Açlık hissi iftarda yoğun olduğundan çok hızlı yemek yenilmekte bu da uzun açlık döneminden sonra hazımsızlık gibi sindirim sorunlarına neden olmaktadır. Yavaş yemek iyi çiğnemek olası sindirim sorunlarını en aza indirecektir.
- İftar yemeği mutlaka hafif olmalı, hamur işleri, kızartmalar, çok yağlı yemekler tüketilmemeli. İftarda öncelikle 1-2 bardak su içilmeli, arkasından 1-2 adet hurma ya da zeytin yenebilir. Arkasından bir çorba ve açlık hissini bastırmak için salata ile devam edilmeli. Ana yemek olarak etli bir sebze yemeği ya da az yağlı beyaz et seçenekleri veya kuru baklagiller uygun olacaktır.
- Yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine özellikle haşlama, ızgara ve fırında pişirme yöntemleri tercih edilmeli.
- İftarda tatlı tüketilecekse yazın aşırı şerbetli ve yağlı tatlılar yerine, sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi gibi), meyve tatlıları ya da dondurma tercih edilmeli.
- Hava sıcaklığı nedeniyle kaybolan su ve mineral kaybını yerine koyabilmek amacıyla iftardan itibaren sahur sonuna kadar bol su (yaklaşık 2- 2,5 lt) ve sıvı (ayran, kefir, taze sıkılmış meyve suları, şekersiz komposto, sebze suları ve bitki çayları gibi) alımına özen gösterilmeli.
- İftardan sonra oturmak yerine yapılacak hafif yürüyüşler metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı olacaktır.
- Ara öğünlerde ise meyve, çiğ sebzeler (salatalık, domates, yeşillikler gibi) ya da az miktarda ceviz, fındık, badem tercih edilebilir.
KRONİK HASTALAR DİKKAT
"Oruç tutmanın bazı kronik hastalıklarda (şeker hastalığı, karaciğer ve böbrek yetmezliği gibi) veya özel durumlarda (hamilelik ve emziklilik) olumsuz sonuçlar doğurabileceği kesinlikle göz ardı edilmemeli" diyen Uzm. Dyt. Kamarlı, "Oruç tutulmadan önce mutlaka ilgili uzman hekimlere danışılmalı" dedi.
Erol AKKIR/ANTALYA, (DHA)
 

 
'En güzel balkon' adayları
 
Rusların zamanı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'En güzel balkon' adayları
TEMİZ Çevre Derneği'nce (TÇD) Antalya'da binaların dış cephelerinin güzel ...
10 yılda eğitime 160 milyon TL
ANTALYA'da son 10 yılda eğitime yaklaşık 160 milyon TL'lik yatırım yapıldı. ...
Antalya’da beş yıldızlı otelde yangın
ANTALYA'da, 5 yıldızlı bir otelin yemekhane kısmında gece yarısı çıkan ...
 
Kaymakam su sorununa el attı
KAŞ'ın Gömbe Beldesi'ne bağlı bazı köylerde sık sık suların kesilmesi ...
Kemer'de Çiftçi Tarla Okulu başladı
GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından başlatılan Çiftçi Tarla ...
Belediye çarşının tapusunu aldı
KAŞ Belediyesi tarafından yapı devam eden Kaş Halk Çarşısı'ndaki 42 iş ...
 
Sera atıkları dumana boğdu
TÜRKİYE'nin önemli turfanda sebze üretim merkezlerinden Antalya'nın Demre ...
161 turizm yatırımına 1.8 milyar TL’lik teşvik
AKDENİZ Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB), yılın ilk ...
Deve üzerinde kumar
İNTERNET üzerinden yasa dışı bahis oynatan Antalya merkezli çete, polisin ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva