Ağır ve yağlı yiyecekler artmasına karşın yetersiz sıvı ve sebze- meyve tüketildiğini söyleyen Özdemir "Ramazan ayında da sağlıklı ve dengeli beslenmeye önem verilerek, halsizlik, mide ağrısı, hazımsızlık, tansiyon düşmesi veya tansiyon çıkması gibi birçok sağlık problemi önlenebilir" dedi.
BAYRAMA KADAR BU 8 MADDEYE UYUN
Ramazan ayında uygun beslenmenin birinci şartının sahura kalkmak olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Murat Özdemir, ay boyunca yapılması gerekenleri 8 madde halinde sıraladı.
1- Sahura mutlaka kalkılmalı. Ramazan ayında yapılan en büyük yanlışlardan biri, gece yatmadan önce yemek yemek veya sahura kalkıp sadece su içmektir. Çok uzun süreli açlıkta kan şekeri ve tansiyon düşerken, boş midede asit salgısı artmaktadır. Aç kalma süresi uzadığı için metabolizma hızı düşer, bu şişmanlamaya neden olur, ayrıca açlık süresinin uzaması halsizlik ve baş ağrılarını ortaya çıkarır.
2- Su tüketimine dikkat edilmeli. İçilen çay ve kahvenin suyun yerine geçmediği unutulmamalı. Yeterince su tüketilmediğinde halsizlik, işte verimsizlik, depresyon, kabızlık, tansiyon düşmesi gibi sağlık sorunlarıyla karşılaşılır. Bu nedenle günde en az 8 bardak su tüketilmeli.
3- İftarda fazla miktarda yemek, midede şişkinlik, ekşime gibi sorunlara neden olur. Yemekler hızlı değil yavaş ve iyi çiğnenerek az miktarda yenilmeli. Sahurda da çok yağlı yemekler yenmemeli. Metabolizmanın yavaş olduğu bu saatlerde aşırı yağlı tüketmek kilo almaya ve midede reflü gibi sağlık sorunlarına yol açar. Sahurda yiyeceklerin daha hafif ve sağlıklı olması için kızartma ve kavurma yerine; haşlama, ızgara, buğulama veya fırında pişirme yöntemleri seçilmeli. Kan şekerini ani yükseltmeyen yiyecekler, Örneğin beyaz ekmek yerine kepek ya da bol tahıllı ekmek, çavdar ekmeği yenilmeli, pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tercih edilmeli.
4- Tatlı tüketmek istiyorsanız aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine sütlü tatlıları veya meyveleri tercih edin.
5- İftar yemeğinden sonra mide sindirimine ve metabolizmaya yardımcı olması için yürüyüş yapabilirsiniz. İftardan sonra yapacağınız 30 dakika yürüyüş sizi hem iyi hissettirecek hem de metabolizmanızın hızlanmasını sağlayacaktır.
6- Öğün sayısını artırın. Öğünler sahur, iftar (iftar yarım saat arayla ikiye bölünmeli) 2 ara öğün şeklinde organize edilmeli böylece öğün sayısı 3'e çıkarılmalı.
7- Uzun süreli açlık sofrası, iftara 1 kâse çorba ile başlamak doğru bir seçim olacaktır, çorbadan sonra yemeye ara verilmelidir. Çorbanız çok sıcak olmazsa mide şikayetleriniz de daha az olur. Ana öğünde balık, tavuk, et veya kuru baklagillerden yapılan, proteinden zengin yemeklere yer verilmeli. Çünkü protein içeren yiyecekler sizi tok tutup, kan şekerinizi iyi bir şekilde dengeleyecek, aşırı karbonhidrat içeren yiyecekleri yemenizi engelleyecektir. Mönüde sebze ve yoğurttan yapılan yiyecekler her zaman olmalıdır. Bütün bu yiyeceklerden az miktarda yenilmelidir.
8- Tuz tüketiminin aşırı olması hem daha çok susamanıza hem de tansiyonunuzun çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle yemeğin tadına bakmadan tuz eklemeyin, zeytin gibi tuz içeriğinden zengin yiyeceklerin daha az tuzlularını seçerek miktarlarını sınırlayın.
Ömer ERDEM/ANTALYA, (DHA)