Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in haftasonu Antalya'da düzenlenen 3'üncü EXPO Konsey Toplantısı'nda EXPO'nun sembol çiçeğinin belirlenmesi sürecinde 3 kişilik bir akademisyen grubu yer aldı. AÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. İbrahim Baktır, Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Sibel Mansuroğlu ve Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ramazan Göktürk çalıştı.
Sembol niteliği taşıyan çiçekler farklı kriterlerle tabi tutuldu ve sonuçta akademik heyet tarafından 6 farklı çiçek türü değerlendirilmek üzere Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'ne gönderildi. AÜ öğretim üyelerinden oluşan heyet karanfil, kardelen, papatya, nergis, püren ve iris türlerinden birinin sembol çiçek olarak belirlenmesini uygun görürken bu 6 çiçek arasından karanfil ve papatya seçildi yanına şakayık ve menekşe eklenerek internet üzerinden halk oylamasına sunuldu.
İnternet üzerinden yapılan oylama 7 Mart günü sonuçlandı. 18 bin 850 oy kullanılan EXPO 2016 Antalya'nın sembol çiçek seçiminde karanfil 11 bin 166, şakayık 5 bin 346, papatya 10903, menekşe 435 oy aldı. Karanfil açık ara birinci gelirken, EXPO ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kaynakları oylamada tek bilgisayardan sürekli IP numarasını değiştirerek oylamaya katıldığının tahmin edildiğini, bu nedenle oylama sonuçlarını sağlıklı olmadığını bildirdi.
Oylamanın ardından yapılan değerlendirmeler sonucunda EXPO yönetiminin listeye eklediği şakayığın, Bakan Eker tarafından Antalya'da yapılan toplantıyla sembol çiçek olarak seçildiği açıklandı.
EXPO'ya sembol çiçek için öneride bulunan ekip içinde yer alan Prof. Dr. İbrahim Baktır, şakayığın halk arasında 'ayı gülü' olarak bilindiğini söyledi. Fakat, Türkiye'de yüksek rakımda yabani olarak var olan bu çiçeğin Antalya ile uzaktan yakından bir ilişkisi olmadığını kaydeden Prof. Dr. İbrahim Baktır, bu ilişkisizliği “Antalya'da çiçekçilerde şakayık adıyla satılan çiçek düğün çiçeğidir" sözleriyle anlattı. Gerek şakayığın sembol çiçek önerisi olarak yer alması ve sonrasında seçildiğinin ilan edilmesiyle büyük bir şok yaşadığını ve sinirli olduğunu dile getiren Prof. Dr. İbrahim Baktır, “Ben çocukluğumda Erciyes dağlarından şakayık toplar öğretmenine verirdim. Sevmek ayrı ama gerçekler apayrıdır. Özellikle şakayığın ömrü, EXPO'nun düzenleneceği Nisan ayında 1 hafta ile 10 gün arasında ancak sürer. Halbuki EXPO 6 ay süreyle açık kalacak" diye konuştu.
Şakayığın şu anda Hollanda'da üretilmeye ve ticari olarak değer bulmaya başladığını kaydeden Prof. Dr. Baktır, Türkiye'de ise Yalova ve Konya'da üretiminin başladığını kaydetti.
Prof. Dr. Baktır, şakayığın Antalya'nın ihraç ettiği kesme çiçek türleri içinde yer almadığını sözlerine ekledi.
Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA) -
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |