Resmi Gazete'de yer alan Bakanlar Kurulu kararına göre sigara, alkollü içki, cep telefonları, elektrikli araçlar hariç 1,600 cc üzeri otomobiller ve yük taşımacılığında kullanılan araçlarda ÖTV oranı bugünden itibaren artırılırken, kabul kredili vadeli akreditif ve mal mukabili ödeme şekillerine göre yapılan ithalatta KKDF oranı yüzde 6'ya çıkarıldı. İşte kalem kalem gelen vergi zamları:
Sigarada ÖTV oranı yüzde 63'ten yüzde 69'a çıkarıldı, asgari maktu vergi tutarları artırıldı. Alkollü içkilerde asgari maktu vergi tutarları artırıldı.
Motor silindir hacmi 1,600 cc'yi geçmeyen otomobillerde ÖTV yüzde 37'de kaldı, 1,600-2,000 cc arası yüzde 60'tan yüzde 80'e; 2,000 cc'yi geçenler yüzde 84'ten yüzde 130'a çıkarıldı. Elektrikli araçlarda ÖTV değişikliği yapılmadı. Yük taşımacılığında kullanılan araçlarda ÖTV yüzde 10'dan yüzde 15'e çıkarıldı, bu kapsamdaki elektrikli araçlardaki ÖTV yüzde 10 olarak bırakıldı. Cep telefonlarında ÖTV yüzde 20'den yüzde 25'e çıkarıldı, maktu vergi 40 liradan 100 liraya çıkarıldı.
BUGÜNDEN İTİBAREN GEÇERLİ
ÖTV kararları bugünden itibaren geçerli olacak. Kabul kredili vadeli akreditif ve mal mukabili ödeme şekillerine göre yapılan ithalatta KKDF yüzde 6'ya çıkarıldı.
BAKANDAN ZAM AÇIKLAMASI
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ÖTV ve KKDF artışlarıyla ilgili açıklama yaptı. Şimşek, bugünkü önlemlerle 5,5 milyar lira gelir beklediklerini bildirdi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, KKDF oranlarının artırılması ve cep telefonlarındaki ÖTV artışının tamamen cari açığa yönelik bir tedbir olduğunu bildirdi.
Motorlu araç satışlarında binek muadili ticari araçlardaki artışın da haksız rekabeti azaltmaya yönelik olduğunu, buna karşı tütün mamullerindeki düzenlemenin ise tamamen bir güncelleme olduğunu ifade etti.
TESK: ÖTV ARTIŞI KAÇAĞI ARTIRIR
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "içki ve sigaraya yapılan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammının kaçağı arttıracağı" uyarısında bulundu.
Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, ÖTV’ye yapılan yeni düzenlemeye ilişkin, "Otomobil ve cep telefonunda tamam, ama içki ve sigaradaki ÖTV artışı cari açığa etki etmez, kaçağı artırır" değerlendirmesinde bulundu. Cari açık sorununun çözülmesinin son derece önemli olduğuna dikkat çeken Palandöken, cari açığı azaltmak için yerli üretimin desteklenmesi ve iç talebin yerli ürünlere kaydırılmasının özendirilmesi gerektiğini vurgulayan Palandöken, tütün ile ilgili vergilerin devletin toplam vergi gelirinin yüzde 8’ini oluşturduğuna ancak kaçak sigara nedeniyle ciddi bir vergi kaybının olduğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti:
"Geçen yıl kaçak sigara yüzünden 1,6 milyar lira ÖTV kaybı yaşandı. Yakalanan bandrolü bulunmayan alkollü içki miktarında da yüzde 63 artış var. Ayrıca, kaçak içkinin artması, vatandaşlarımızın ve turistlerin sağlığını tehdit ediyor. Sadece bu nedenle Türk turizmindeki kayıp, alınan ÖTV’den fazla olabilir. Son derece hassas olan bu konunun tekrar düşünülmesi gerekir"