Geçen yıl 60 milyon dolar değerinde toplam 62 bin 898 ton nar ihracatı yapılan Antalya'da bu yıl üretici ve ihracatçı sıkıntı yaşıyor. Rublenin dolar karşısında değer kaybı nedeniyle Rusya'da halkın alım gücünün düşmesi, en büyük pazar olan bu ülkeye nar ihracatını düşürdü. Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır geçen yıllarda hasattan 2 ay önce bahçede satışı yapılan narın, bu yıl ekim ayı başından itibaren hasadı başlamasına rağmen satılamadığını ve birçok üreticinin satış için beklediğini söyledi. Çandır, "Rublenin dolar karşısında değer kaybı nedeniyle, Rusya'da tüketicinin alım gücü düştü. Bu nedenle tüketimini de kısmaya başladı. Rus nar ithalatçısı da buna bağlı olarak alımı yavaşlattı" dedi.
Devletin narenciye ve domates ihracatında olduğu gibi nar ihracatı için de teşvik vermesi gerektiğini kaydeden Çandır, "Bu yıl sadece Antalya'da narda rekolte beklentisi 89 bin ton. Sağlıklı bir teşvik verilmezse nar bahçesinde, üreticinin elinde kalabilir" diye konuştu.
350 MİLYONLUK SANAYİ İHRACATINA EŞDEĞER
Ali Çandır, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün TBMM'nin açılışında, 1 dolarlık sanayi ihracatının sadece 18 sentinin Türkiye'de kaldığına ilişkin sözlerini de hatırlatarak, tarımsal ürünlerin ihracat bedellerinin ise yüzde 100 Türkiye'de kaldığını ve 60 milyon dolarlık nar ihracatının, 350 milyon dolarlık sanayi ihracatı ile eşdeğer olduğuna dikkat çekti.
ARJANTİN DE NARENCİYE İHRACATINI VURDU
Rusya ve Avrupa'daki ekonomik kriz, durgunluk gibi olayların genel anlamda meyve ihracatını olumsuz etkilediğini anlatan Antalya İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, yeni başlayan nar ihracatında üretici fiyatlarının geçen yıllara göre hemen hemen aynı olduğunu, fakat önümüzdeki günlerde düşmesini beklediklerini söyledi. Mustafa Satıcı, narenciyede ise Arjantin'in ürünlerinde sezon uzaması ve piyasadan hala çekilmemiş olmaları nedeniyle bir durgunluk yaşandığını, üretici fiyatlarında yüzde 50'ye varan düşüş olduğunu söyledi. Satıcı, yaklaşık 2 hafta önce başlayan narenciye ihracatında özellikle limonun arzu edilen fiyatlarda olmadığını kaydetti.
NAR İHRACATI DESTEKLENMELİ
Bu yıl nara yönelik çok talep olmadığını dile getiren ATB Yönetim Kurulu üyesi de olan ihracatçı Recep Özkul, ihracatçının nar alımına karşı soğuk durması nedeniyle büyük bölümünün üreticinin elinde beklediğini kaydetti. Geçen yıla göre yüzde 30'u bulan fiyat düşüşü yaşandığını anlatan Recep Özkul, 1 liraya ihracat yapılırken bu yıl 60- 70 kuruşa gerilediğini, narenciyede yaşanan sıkıntılara karşın devlet tarafından ihracatçıya sağlanan desteğin aynı şekilde nar için de yapılması gerektiğini söyledi.
DHA-Antalya - Mehmet ÇINAR