Proje, Biyoloji Öğretmeni Ahmet Yaman ve 11 sınıf öğrencisi Duygu Sıla Özgökçe tarafından hazırlandı. Projeyle, elde edilen bitkisel ilacın, kayısı ve şeftali gibi sert çekirdekli meyve ağaçlarının veriminin artırılması hedefleniyor.
'ZARARLILARA KARŞI BİTKİSEL İLAÇ'
Tarımsal zararlılara karşı kimyasal ilaçların yoğun ve bilinçsiz olarak kullanımının insan ve çevre sağlığı açısından olumsuzluklar yarattığını belirten proje koordinatörü Ahmet Yaman, "Çiçekleri parlak ve sarı renkte olan bu bitki, genellikle ilkbaharda görülür. Meralarda bol miktarda doğal olarak yetişen sarı düğün çiçeğinden bitkisel ilaç elde ettik" dedi.
'MEYVEDEKİ VERİM DÜŞÜKLÜĞÜNÜ ENGELLEDİK'
Kayısı ve şeftali gibi sert çekirdekli meyvelerde zararlı yaprak bitinin meyvede kaliteyi düşürdüğüne değinen Yaman, elde edilen ilaçla bunu engellediklerini açıkladı. Çeşitli bitkilerden ilaç elde etmek için araştırma yaptıklarını anlatan Yaman, bu bitkiden elde ettikleri karışımı ise 'kabuklu yaprakbiti' gibi zararlıların üzerindeki etkisini araştırdıklarını kaydetti.
Yaprakbitinin bitkinin özsuyunu emerek meyvenin kalitesini düşürdüğüne değinen Yaman, "Yaprakbiti, bitkinin normal özümseme faaliyetlerini engelliyor. Bu da ağacın zayıf düşmesine neden oluyor. Biz de elma ve kiraz üretiminin yanında Isparta'da şeftali ve kayısı gibi sert çekirdekli meyvelerin kalitesini artırarak daha çok üretim yapılmasını hedefliyoruz. İlacın yaprakbiti üstünde öldürücü etkisinin olduğunu gözlemledik" dedi.
SONUÇ BAŞARILI
Duygu Sıla Özgökçe ise geliştirdikleri tarım ilacını laboratuvar ortamında denediklerini ve etkili sonuç aldıklarını söyledi. İlacı kabuklu yaprakbitine püskürttüklerini kaydeden Duygu Sıla Özgökçe, yapılan gözlemde ilk 24 saat sonunda bitkisel karışımın uygulanan yaprakbiti kolonilerindeki bireylerin yüzde 30.8'i öldüğünü tespit ettiklerini söyledi. Özgökçe, yaptıkları bitkisel karışımın kullanılan kimyasal ilaçlara alternatif olacağını savundu.
Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA)