Türkiye'de ayakta kalan ender dalyanlarından biri olan Beymelek, 355 hektarlık bir alan ve bu alanın 255 hektarı sulak bölgeden oluşuyor. Dalyan çeşitli balıkların, mavi yengeçlerin, caretta carettalar ile 30'a yakın göçmen ve sürekli kalan kuşların doğal yaşam alanı. Besin zenginliği ile göçmen kuşlara kışlama alanı sunan dalyan, Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü tarafından korunuyor.
FLAMİNGOLAR DA GELDİ
Geçen yıllarda yapılan izinsiz ve yanlış avlanmalar sonucu Beymelek Dalyanı'ndaki kuş sayısı ve türü önemli oranda azalmıştı. Enstitü tarafından alınan önlemler sayesinde bu yıl kuşlar dalyana erkenden geldi. Dalyan, başta binlerce karabatak, meke, yaban ördeği, balıkçıl ve diğer kuş türleriyle dolmaya başladı. İki flamingo da bu kuş sürülerinin arasında dalyana renk kattı.
Dalyan sorumlularından mühendis Durali Eraslan, Beymelek Dalyanı'nın Türkiye'de ayakta kalmış nadir dalyanlardan biri olduğunu anımsattı. Su kuşları açısından Beymelek'i değerlendiren Eraslan, bölgenin göçmen kuşlar için önemli bir kışlak olduğunu, ayrıca iklim şartlarının ve besin ortamının uygun olmasıyla su kuşlarının burada yaşamlarını sürdürdüğünü anlattı.
'AVLANACAK KUŞ KADAR ETİ BİZ VERELİM'
Zamanında yanlış avlanmalar sonunda dalyana gelen kuş sayısında önemli bir azalma olduğunu belirten Eraslan, "Son yıllarda Akdeniz Su Ürünleri Enstitüsü olarak aldığımız koruma tedbirleri sayesinde, kuşlar buraya tekrar geri döndü. Bu konuda halkımızdan bir ricamız, lütfen bu kuşları avlamasınlar. Onların avlayacağı kuşun eti kadar biz onlara et vermeye hazırız" dedi.
Ahmet ACAR/ DEMRE (Antalya), (DHA)