Antalya Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği'nde düzenlenen basın toplantısında dernek gönüllüsü ve platform üyesi Gurbet Karadayı, 'Kürtaj Haktır Karar Kadınların Platformu' kürtaj ve sezaryen konusunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilk ifade edildiği günlerde 'Kürtaj Hikayeleri' adıyla bir çalışma başlattıklarını söyledi.
ANESTEZİSİZ KÜRTAJ UYGULAMALARI
Bu çalışmada kürtaj, sezaryen, doğum gibi konularda sorunlar yaşayan kadınların, isterlerse kimlikleri gizlenerek, yaşadıklarını anlatmasını istedikleri kaydeden Karadayı, anlatılan hikayelerin inanılmaz olduğunu söyledi. Gurbet Karadayı, "Neredeyse tamamı mevcut yasalara aykırı olan inanılmaz olayların yaşandığını öğrendik. Kürtaj olmak isteyen kadına evlilik cüzdanı soranlar mı ararsınız, ne lokal ne genel anestezi uygulayarak kürtaj yapanlar mı? Kürtaj yasal ama fiili olarak yasak" diye konuştu.
'KARŞILARINDA KADIN HAREKETİNİ BULACAKLAR'
Bu durumda platform olarak istemeden hamile kalmış kadınlara rehber olabilecek bir broşür hazırladıklarını kaydeden Gurbet Karadayı, bunun yanı sıra kürtaj hakkıyla ilgili videolar hazırladıklarını kaydetti. Sadece sosyal medya ve sosyal paylaşım sitelerinde gösterim olanağına sahip bu videolarla toplumsal bir bilinçlenmeyi hedeflediklerini kaydeden Karadayı, açıklamasında "Kürtaj her kadının yasal süre içinde ulaşma hakkı olan bir tıbbi uygulamadır. O yüzden bundan sonra özellikle kürtajla ilgili uygulamalarını takipçisiyiz. Herhangi bir hastanede bir kadın yasal kürtaj hakkını gasp etmeye kalkanlar karşılarında kadın hareketini bulacaktır" ifadelerine yer verdi.
KADINLARIN TALEPLERİ
Türkiye'de 40'dan fazla kadın kuruluşunun bir araya gelmesiyle oluşan 'Kürtaj Haktır Karar Kadınların Platformu' kürtajı kadınların kendi bedenleri ve doğurganlıkları üzerinde söz hakkının bir parçası olarak değerlendirirken bu hakkın sağlanması için 12 talep öne sürüyor. Kamu ve özel hastanelerde kürtajda 10 haftalık yasal süreye uyulmasını ve sürenin 12 haftaya çıkarılmasını isteyen kadınlar, tecavüz sonucu oluşan hamileliklerde kürtaj süresinin en az 24 hafta, savcılık izni talebiyle kürtajın fiilen engellenmemesi ve kadının beyanını yeterli görülmesini istiyor. Kadınlar ayrıca, gebeliklerini sonlandırmak için eşlerinden izin isteyen uygulamanın da bir an önce yürürlükten kaldırılmasını talep ediyor.
MOR BROŞÜR
Platformun istemeden hamile kalan kadınlara yönelik hazırladığı broşür, 'Benim bedenim, benim hayatım' sloganıyla başlıyor. Gebelikten korunma ve istenmeyen gebeliklerin kadının olduğu kadar erkeğin de sorumluluğu olduğunun vurgulandığı broşürde, hamilelik testleri, ertesi gün hapı gibi yöntemler, nasıl kullanılması gerektiği anlatılıyor. Kadınları, özellikle adet gecikmeleri konusunda uyaran broşürde, "Çoğumuz ancak ikinci adet döneminden sonra, 8'inci haftadan sonra, hamile olduğumuzdan kuşkularınız. Kürtaj süresi kısıtlı olduğundan adet gecikmelerini dikkate almakta fayda var" ifadesine yer verildi. Bekar kadınların kürtaj konusunda sahip olduğu yasal haklar, tecavüz sonucu oluşan gebelikte hukuksal durum, Gebe ve Lohusa İzleme projesi ve hastane ve doktor seçimine ilişkin kürtaja ilişkin pek çok konu broşürde detaylı olarak anlatılıyor.
Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA)