Toplantıda katılımcılara Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Genel Sekreteri Tuncay Engin, ajansın 2013 yılı Mali Destek Programı hakkında bilgi verdi. Toplantıya Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, BAKA Genel Sekreteri Tuncay ENGİN, Masiad Başkanı Ahmet Boztaş ve iş adamları katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan MASİAD Başkanı Ahmet Boztaş sürdürülebilir bir kalkınma için, yerel potansiyellerin mutlaka harekete geçirilmesi gerektiğini söyledi. Potansiyellerin harekete geçirilmesine katkı sağlamak ve bölgenin bütüncül bir yaklaşımla kalkınmasına, destek olmak amacıyla kurulan, kalkınma ajanslarının önemine vurgu yapan Başkan Boztaş, BAKA'nın bölgedeki şirketlere toplam 20 milyon lira AR-GE'ye yatırımları için destek verdiği kaydetti.
Manavgat'ta ekonomideki baskın sektörün turizm olduğuna işaret eden Başkan Boztaş, "Ama deniz, kum, güneş üçlüsünden çıkamadığımız için kasım ve nisan ayları aralığında ilçemiz 30 bin işsiz barındırmakta. Manavgat'ın ekonomik yapısı durağan hale gelmektedir. Ölü sezon dediğimiz bu aylarda bizlerde işadamları olarak, turizmi çeşitlendirme adına arayışta olmalıyız" dedi.
Boztaş, alternatif turizm dışında Manavgat'ta tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi konusunda BAKA'nın desteklenmesinin işadamlarının yeni yatırımlara yönelmesini teşvik edici unsurlardan birisi olduğunu kaydetti. BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin kalkınma ajanslarının dünya ve Avrupa'da kuruluşlarını anlatarak yerelden kalkınmanın önemine vurgu yaptı. BAKA'nın 2010 yılında kurulduğunu hatırlatan Engin "Biz daha önce bu yerel kalkınma modelini uygulasaydık Türkiye şu anda milli geliri 20 bin dolar olurdu" dedi.
Kaymakam Emir Osman Bulgurlu ise BAKA'nın Manavgat'taki mango projesine verdiği desteği hatırlatarak "Artık Türkiye'de mango yetişiyor. İlk meyveleri topladık. İnşallah bir kış daha geçerse artık Türkiye'nin alternatif bir tarım ürünü daha olacak. Biz her dönemde iş adamlarımızdan bize güzel projeler hazırlamasını bekliyoruz" dedi.
Kamil ATALAY/MANAVGAT, (DHA)