Üniversite sınavına hazırlanan gençlerin motivasyonlarını artırmak ve stresle baş edebilmelerini sağlamak amacıyla başlatılan 'Sınav Atölyesi'nde 'Stres Yönetimi' konulu eğitim semineri Yenimahalle Kültür Merkezi'nde gerçekleşti.
ÇEVREDEN GELEN BEKLENTİLER
Bilgi yoksunluğunun insanları strese sokan en önemli sebeplerden biri olduğuna dikkati çeken Eğitmen Özden Özdemir şunları söyledi: "Çevrenizde sizlerden beklentileri olan insanlar var. Anne, baba, komşu ve akrabalar bir beklenti içerisine giriyor. Çevredeki diğer çocuklar ile kıyaslama yapıyorlar. Hayatınızın her safhasında kıyaslanacaksınız. Stresin insan üzerinde olumlu ve olumsuz etkileri bulunur. Hayatta her durumda hedeflediğiniz yolda ilerleyebilmek için elinizdeki kaynakları bilmek ve bu kaynakları iyi kullanmak gerekiyor."
GENÇLERDEN BEKLENTİ FAZLA
Eğitmen Özden Özdemir, stresle baş edebilmenin genç yaşlarda daha kolay olduğunu vurgulayarak, "Gençlerden beklentiler çok fazladır. Talepler sadece çevreden gelmez. Kişinin kendisinden de beklentisi vardır. Eğer talepler sizin sahip olduğunuz bilgi ve beceriye oranla daha ağırsa stres denen olgu karşımıza çıkıyor. Bütün organizmayı hapis altına alıyor" dedi.
YAPMAK İSTEDİĞİNİZ MESLEĞİ SEÇİN
Ülkede bir sınav gerçeği olduğunu aktaran Özden Özdemir, şöyle devam etti: "Sınavlar, başta öğrenciler olmak üzere aileler üzerinde stres yapıyor. Meslek seçme tamamen kendi kararınızla olmayabilir. Çevrenizin de sizden beklentileri olabilir. Çevrenin beklentileri bazen sizin kararınızmış gibi oluyor. Stresinizi azaltamanız için kendinizi çok iyi ifade edebilmeniz lazım. Hangi mesleği istediğinizi, sizin için neden gerekli olduğunu, çevrenize iyi anlatmanız lazım. Kendi gücünüze en uygun olanı seçip, bu doğrultuda ilerlemelisiniz."