Burdur merkeze bağlı Yazıköy'de Türkiye'de ilk defa hayata geçirilen ve 'Alo Köylüm' olarak da bilinen 4442696 numaralı 'Alo Birlik Hattı'nın uygulama alanı 6 yerleşim bölgesine yükseltildi. Yazıköy'ün pilot seçildiği ve 6 aydır aramaların yapılabildiği uygulama, Burdur'da merkeze bağlı Büğdüz Beldesi ve Hacılar Köyü, Gölhisar İlçesi'nin Yusufça Beldesi, Bucak İlçesi'nin Ürkütlü Beldesi, Yeşilova İlçesi'ne bağlı Büyükyaka Köyü'nde de aktif oldu.
AÇILIŞI BAKAN EKER YAPMIŞTI
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın destekleriyle Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Türk Telekom işbirliğindeki Hayvancılık Kayıt Sistemi Çağrı Merkezi'nin açılışını iki hafta önce Bakan Mehdi Eker, kepenek giyip bir köylü gibi davranarak yeni doğan buzağısının kaydını ve küpe taktırma işlemini hattı arayarak gerçekleştirdi. Bakan Eker'in açılışını yaptığı sistemde, AB ilerleme raporlarında en önemli maddeler arasında yer alan büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kayıt altına alınması ve küpeleme işlemleri başta olmak üzere hayvancılık ve tarımsal faaliyetlerine ilişkin birçok talep ve sorunu değerlendiriliyor.
HANGİ HİZMETLERİ VERİYOR
Burdur Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kamil Özcan, sistemin büyükbaş hayvanların kayıt altına alınması, buzağı küpeleme, suni tohumlama, desteklemelerin ayrıntıları ve sonuçlarını öğrenme, şikayetler, danışma, düve alım satımı, saman ve yem fiyatlarındaki dengenin sağlanması, günlük hububat, et ve süt fiyatlarının öğrenilmesi gibi hizmetleri içerdiğini kaydetti.
BAZI KADINLAR KOCASINI ŞİKAYET EDİYOR
Kamil Özcan, 6 ay önce faaliyete geçmesine rağmen, 17 Mart'ta resmen açılışı yapılan 'Alo Birlik Hattı'nı bugüne kadar yaklaşık 5 bin köylünün aradığını söyledi. Kamil Özcan, hattı arayan bazı köylü kadınların eşlerine yönelik yakınmalarını da dile getirdiklerine değindi. Özcan bazı kadınların, "Kocam kahvehaneden eve gelmiyor" gibi şikayetleri de bulunduğunu belirtti. Kamil Özcan, "Bize göre Alo Köylüm Hattı, Bakanlığın hayata geçirdiği en önemli projelerden biri. Ancak eşi kahvehaneden gelmeyenler için şu anda çözüm üretemiyoruz. Eşi kahvehaneden gelmiyorsa 'kalk eve git hayvanlara bak' diyemeyiz" dedi.
SİSTEME YOĞUN TALEP
Sisteme ilişkin Türkiye'nin birçok ilinden talep aldıklarını belirten Kamil Özcan, Niğde, Kütahya, Antalya, Ankara, Afyonkarahisar, Kastamonu, Samsun, Aydın, Manisa, Muğla, Konya, Bursa'nın talepte bulunan iller olduğu ve 5 kişilik proje ekibiyle bu illerde de hattın altyapının oluşturulması için destek sağlanacağını kaydetti.
HİTAPTAN KAYNAKLANIYOR
Projenin ortakların Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saaatçı, Burdur gibi hayvancılıkta ön plana çıkmış bir şehirde yetiştiricilere verilen bu hizmetin çok önemli ve güzel işlediğini söyledi. Alo Birlik olarak başlanılan hizmetin Alo Köylüm'e dönüştürüldüğünü belirten Prof. Dr. Mustafa Saatçı, hattı arayan bazı köylü kadınların "Kocam kahvede gelmiyor" gibi şikayetlerini ise çağrı merkezinde telefona bakan görevlilerin "abi, abla, amca" gibi samimi ifadelerle hitap etmelerinden kaynaklandığını kaydetti. Çağrı merkezine yönelik üniversite bünyesinde bölüm açıldığını ve ilk mezunların da burada rahatlıkla iş bulabileceğini söyleyen Prof. Dr. Saatçı, her paydaşın kendi üzerine düşen görevi yaptığını ve küçük küçük dalgalarla yayılan projenin önce Burdur'un diğer köy ve beldelerine, ardından Türkiye'nin tüm illerine yaygınlaştırılacağını açıkladı.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)