Sebze ve meyvede ilaç kalıntısı sorununun önüne geçmek, ihracattaki sıkıntıları aşmak amacıyla kimyasal ilaç kullanımı yerine biyolojik mücadelede pilot bölge ilan edilen Demre'de, üreticiler 7 tür kokteyl domates üretiyor. Kimyasal ilaç kullanılmadan, zararlılarla biyolojik yöntemlerle mücadele edilerek üretilen kokteyl domateslerin büyük bölümü Türkiye'nin doğu komşusu Rusya'ya ihraç ediliyor.
7 TÜR ÜRETİLİYOR
İlçede yaklaşık 3 bin dekar alanda 'fordonti', 'pikaco', 'pikatili', 'güvercin yüreği', 'seyit', 'verti' ve 'çeri' kokteyl domates türleri üretiliyor. Her biri ayrı tat ve özelliğe sahip kokteyl domatesler, raf ömürlerinin normal domatese oranla daha uzun olmasından dolayı tercih ediliyor. Uzun ömürlü olması sayesinde uzak ülkelere ihraç edilebilen kokteyl domates, tamamen organik yöntemlerle üretiliyor.
TÜRÜNE GÖRE FİYATI DEĞİŞİYOR
İhracatta aranan ürünlerin başında yer alamasına rağmen kokteyl domates, işçiliğin daha fazla olması, birim alandan normal domatese oranla daha az ürün vermesinden dolayı üreticiler tarafından yetiştirilmesi çok tercih edilmiyor. Dekar başına 8 ile 10 ton arası ürün veren koktey domates, bu olumsuzluklara rağmen Rusya ve Balkan ülkelerindeki pazarı sayesinde az sayıdaki üreticinin gözbebeği oldu. İlçede en çok üretilen türler olan 'seyit' ve 'verti'nin hal işlem fiyatı 4.5- 6 lira arasında değişirken, 'fordonti'nin kilosu 5, 'titi' ve 'pikaco'nun kilosu 3, 'çeri'nin kilosu ise 3.5 - 4.5 lira arasında değişiyor.
KLASİK TARIM ANLAYIŞIYLA SATIŞ ZOR
Domates üreticilerinden Mustafa Sarıca, klasik tarım anlayışıyla ürün pazarlamanın artık zor olduğunu söyledi. Bu nedenle ürün yelpazesini genişletmeye çalıştıklarını vurgulayan Sarıca, "Farklı ürünler üretmeye çalışıyoruz. Yeni ürünlerle yeni pazarlar bulmaya çalışıyoruz. Yeni ihracat bölgelerine ürün satmaya girdi sağlıyoruz. Zaman zaman pazarlama konusunda sıkıntılar yaşasak da iyi sonuçlar almaya başladık" dedi.
MEYVE NİYETİNE
Zincir marketlere sezon boyunca kokteyl domates satışı yapan Ercan Yazıcı ise "Demre'de çok faklı tür ürünler bulmak mümkün. Kokteyl domates, salata ve yemeklerin dışında direkt atıştırmalık olduğu için tercih ediliyor. Burada herkesin damak tadına, zevkine hitap eden, güzel, lezzetli farklı ürünler yetiştiriliyor. Bu ürün artık sofralarda, meyve niyetine ikram ediliyor" diye konuştu.
İLAÇ KALINTISI BULUNMAMASI AVANTAJ
Demre Komisyoncular Derneği Başkanı Fahri Duran ise şöyle dedi:
"Demre, artık bilindik, geleneksel tarımdan kendini arındırdı. İlçede yetiştirilen domatesin yarısı kokteyl türler. Kokteyl türleri ihracata yönelik üretiliyor. Tadı çok güzel olan kokteyl domatesler, raf ömrünün uzun olması nedeniyle üretimde tercih ediliyor. Ürünlerin organik olması, ilaç kalıntısının bulunmaması pazar payı açısında katkı sağlıyor."
Ahmet ACAR/DEMRE (Antalya), (DHA)