GS'nin borcu 14 milyarı aştı
GS'nin borcu 14 milyarı aştı
HÜRJET'in ikinci prototipi gökyüzüyle buluştu
HÜRJET'in ikinci prototipi gökyüzüyle buluştu
Cem Garipoğlu soruşturmasında karar
Cem Garipoğlu soruşturmasında karar
Konyaaltı'nda 'Dijital Dünya ve Çocuk' paneli
Konyaaltı'nda 'Dijital Dünya ve Çocuk' paneli
21 Temmuz 2024 Pazar - 23:26

Kıbrıs'a selam

Turgut Güngör

Kıbrıs a selam
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Türkiye'de yıllardır bir arada göremediğimiz siyasi parti liderlerinin barış adası Kıbrıs'ta yan yana oturmaları ve törenlere katılmaları, milli duygularımızı ateşledi. 1974 yılında Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı askeri birlikler ve Türk Mücahit Teşkilatı mensuplarının katıldığı "Barış Harekatı" ile Kıbrıs'a özgürlük geldi. 

 O günlerde Ankara'da genç bir gazeteciydim. Bir hafta boyunca Başbakanlık önünde haber nöbeti tuttum. Sonraki dönemde Kıbrıs benim için adeta ikinci vatan oldu. "Mavi Vatan" ile Kıbrıs, hayatımda çok özel bir yer aldı. 

 Başbakan Bülent Ecevit döneminde zaferle sonuçlanan Kıbrıs Barış Harekatı sonrası, ABD'nin 5 Şubat 1975 tarihinde uyguladığı ağır silah ambargosu nedeniyle Türkiye çok sıkıntılı günler yaşadı. 13 Şubat günü Kıbrıs Türk Federe devletinin kuruluşu, Amerikan ambargosuna tahmin edemeyeceği kadar sert bir yanıt oldu.

AMERİKA'YA KAFA TUTTU

 O tarihi günleri, bugün yeniden yaşar gibiyim. CHP-MSP koalisyon hükümeti 1975 yılının 25 Temmuz günü, ambargoyu kaldırmayan ABD'nin Türkiye'deki 21 askeri üs ve tesisini kapattı. Türkiye adeta Amerika'ya kafa tuttu, milliyetçilik bilinci en üst düzeye çıktı. Sayıları 5 bine ulaşan ABD'li asker ve siviller Türkiye'yi terk etmek zorunda kaldı. Uluslararası ilişkilerde bağımsız olmanın temel ilkesi sayılan "misliyle mukabele" ile karşılık verildi. 

 Türkiye Cumhuriyeti geleneksel politikasını uyguladı ve her türlü baskı tehdit ve ekonomik ambargoya karşın bağımsız olduğunu bir kez daha tüm dost ve düşmana bildirdi. Bu kararda, hükümet ortağı olan Bülent Ecevit, Necmettin Erbakan ile Kıbrıs'ta yıllarca bağımsızlık savaşı veren Fazıl Küçük ve Rauf Denktaş'ın siyasi liderliği ön plana çıktı. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bu kararı, ABD için çok ağır bir yenilgi oldu. ABD'nin sözünü dinlemeyen, kafa tutan, yaptırımlarına karşı çıkan o günkü hükümeti bir kez daha saygıyla anıyorum.

GEÇ OLSA DA ÖNEMLİ

 Kıbrıs Barış Harekatı sonrası NATO'dan ayrılan Yunanistan'da işler iyi gitmedi. Komşu ülkeyi de kurtaran yine Türkiye oldu. 1980'de Yunanistan'ı yeniden NATO'ya kabul eden Türkiye, ardından Güney Kıbrıs'ın Avrupa Birliği'ne üyeliğine de itiraz etmedi. Sonraki yıllarda hem Yunanistan'ın NATO üyeliği, hem Güney Kıbrıs'a üyeliği bizim başımıza dert olan, sıkıntı yaratan durumlardı. Nasıl mı? Kıbrıs Rum kesimindekilerin kişi başı geliri Avrupa Birliği'nde 50 bin dolar. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yaşayanlar için böyle bir ekonomik gelir durumu söz konusu hiçbir zaman olmadı.

 50 yıl önce Rum radyolarının "Bekledim de gelmedin" şarkısı çaldığı Kıbrıs'ta bugün iki toplumlu barış havası egemen. Türkiye, Deniz Kuvvetleri için Mağusa'da bir tersane kuruyor. Akdeniz'de barış için bu çok geç kalmış bir karar olsa da artık gerçekleşiyor.

RUM ŞARKICIYA İLGİ

 Peki, biz buralarda ne yapıyoruz? Çeşme Belediyesi geçenlerde Güney Kıbrıslı bir şarkıcı çağırmış. Kadın haddini aşmış ve Atatürk'e "Yunan katili" demiş. Sahneye Ata'mızın posteminin konulmasına karşı çıkmış. Ay yıldızlı Türk Bayrağı istememiş. Belediye Başkanı Lal Denizli sahneye çıkarak Rum şarkıcıya haddini bildirmiş.

 Atatürk, yoktan bir ülke kurdu, demokrasiyi getirdi. Düşmanları denize döken, Yunan komutanı esir alan dünya lideri bir dahidir

 2 Ağustos'ta bu kez Kuşadası Belediyesi aynı Yunan şarkıcıyı sahneye çıkaracak. Gözümüz üzerinde olacak. O kadının Çeşme'de yaptığı edepsizlikten sonra, Kuşadası'nın varsa bir anlaşması hemen iptal etmesi beklenirdi. 

Dostluk, komşuluk diyerek aslında terbiyesizlik yapanlara yol veriliyor. Türk şarkıcılar bitti mi nedir bu Rum, Yunan şarkıcı hayranlığı?

KOMŞU AMA HASIM

 O "hayranlık" yalnız Ege için geçerli değil. Bayram tatilinde Türkler, Yunanistan'a ve Ege'deki adalara akın ediyor, vize kuyruklarında bekliyor. Sonra dijital medyada yemek, deniz, sosyal yaşam fotoğrafları yayınlanıyor, oradaki ucuzluktan söz eden yazılar kaleme alınıyor, Türkiye'deki tesislerle kıyaslamalar yapılıyor. Bunlar en hafif deyişle ayıptır, görgüsüzlüktür, ülkeni kötülemektir.   

  Evet, Yunanistan'la komşu ülkeyiz, ama askeri olarak düşman olmasak bile "hasım"ız. Ege'deki adaları ve kayacıkları işgal ediyorlar, jetlerle it dalaşı yapıyorlar, sınırlarda olay çıkarıyorlar. 

  Ege ve Akdeniz'deki turistik tesislerin, lokanta ve kafelerin boş kalması, iflas noktasına gelmesinde bir ölçüde bizdeki Yunan hayranlığının etkisi de inkar edilemez.   Unutmayalım ki Türk'e Türk'ten başka dost yoktur. TBMM'nin kabul ettiği metinle "Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti" yazılarak, bağımsızlık ve egemenlik vurgulandı. Bir devletin oluşumu için 50 yıl uzun süre değildir. Selam olsun yavru vatan Kıbrıs'a.

 
Biden adaylıktan çekildi
 
‘Yapay Zeka‘ işçi dostu mu ?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rusya mafya liderlerinin Türkiye zirvesini konuşuyor
Rus mafya liderlerinin uzun bir aranın ardından Türkiye’de yine gizli ...
İş insanı denizde yüzerken kalp krizi geçirip hayatını kaybetti
TATİL için gittiği Aydın'ın Kuşadası ilçesinde, denizde kalp krizi geçiren ...
Bu yıl 19 tarihi eser Türkiye'ye getirildi
GEÇMİŞTE Anadolu'dan yurt dışına kaçırılan 19 tarihi eser ve kültür varlığı, ...
 
Balık tutmak için açıldıkları kayık battı: 2 ölü
SAMSUN’un 19 Mayıs ilçesinde balık tutmak için göle açılan Mehmet Erdenli ...
Haydi gelin köyümüze olta atalım
ARTVİN'in Yusufeli ilçesinde yöre halkı ve gurbetçiler, yarısı Çoruh Nehri ...
Bisikletli Zeliha'nın iddianamesi hazır
ÇANAKKALE'de bisiklet turuna katılmak için antrenman yaparken kamyonetin ...
 
'Kuyu-9' operasyonunda 47 gözaltı
İstanbul merkezli 6 ilde, birbirleriyle husumetli 2 ayrı suç örgütüne ...
TÜİK: İşsizlik oranı en yüksek il Hakkari
TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılında işsizlik oranı en yüksek ...
İki hafif ticari araç çarpıştı: 8 yaralı
ADIYAMAN'ın Besni ilçesinde, iki hafif ticari aracın çarpışması sonucu ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva